Αυξήθηκαν οι επιθέσεις πειρατών σε δεξαμενόπλοια

Pirates1

Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός επιθέσεων εναντίον δεξαμενόπλοιων στη ΝοτιοΑνατολική Ασία. Τα στοιχεία που έδωσε το International Maritime Bureau μιλούν από μόνα τους. Πιο συγκεκριμένα το 2014 σημειώθηκαν 21 επιθέσεις με συνολικά 442 ναυτικούς να κρατούνται όμηροι σε αντίθεση με το 2013 που είχαμε 12 περιπτώσεις πειρατείας με 304 ομήρους.

Την χρονιά που μας πέρασε, 21 πλοία δέχθηκαν επίθεση πειρατών, σε 183 από αυτά πραγματοποιήθηκε βίαιη επιβίβαση ενώ το 13 δέχθηκαν επίθεση. Οι πειρατές σκότωσαν 4 ναυτικούς, τραυμάτισαν 13 και πήραν ομήρους 9 ναυτικούς.

Με βάση τα στοιχεία, το (IMB) εφιστά την προσοχή στα πληρώματα και τις εταιρείες, σχετικά με την αυξανόμενη βιαιότητα από την μεριά των πειρατών και προτείνει σαν λύση το εγχειρίδιο Best Management Practices που πρέπει να εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση πειρατικών επιθέσεων.

 

Τα δεξαμενόπλοια έχουν το υψηλότερο ποσοστό επιθέσεων ίσως λόγω του πολύτιμου φορτίου σε καύσιμα και προϊόντα πετρελαίου που μεταφέρουν. Οι πειρατές συνήθως κλέβουν όλο ή μέρος του φορτίου και στη συνέχεια το μεταπωλούν. Τα περισσότερα περιστατικά πειρατείας σημειώθηκαν στη ΝοτιοΑνατολική Ασία και τη Δυτική Αφρική.

Pirates2

φωτογραφίες: ICC