Αύξηση της φορολογίας εφοπλιστών και κατάργηση φοροαπαλλαγών ζητούν οι δανειστές

Στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνει, πλέον και η Ελληνική ναυτιλία καθώς σε κείμενό τους ζητούν να αυξηθεί η φορολογία των ελλήνων εφοπλιστών με την παράλληλη κατάργηση των φοροαπαλλαγών στο πλαίσιο της απαίτησης ξένων οικονομικών κύκλων που από καιρό επιθυμούν να πλήξουν την Ελληνική Ναυτιλία.

Εφοπλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν πως μέσω της εθελοντικής συνεισφοράς την οποία είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, ο tonnage tax είναι ήδη πολύ υψηλότερος στην Ελλάδα έναντι του μέσου όρου της Ευρώπης. Επιπλέον, η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση.

Κύκλοι της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επισημαίνουν ότι « η λογική των δανειστών είναι να περιορίσουν την δυναμική του ελληνικού εφοπλισμού ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει «διαλύσει» κυριολεκτικά τους ανταγωνιστές του που προέρχονται από μεγάλες δυνάμεις των εταίρων μας οι οποίοι ουδέποτε είδαν θετικά την εδραίωση της ελληνικής ναυτιλίας στην πρώτη θέση διεθνώς».

Να σημειωθεί ότι η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές (tonnage tax) καθώς και η κατάργηση σειράς αποτελεί αίτημα των «θεσμών» από το 2011 το οποίο, όμως, είχε συναντήσει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

maritimes.gr