Πειρατεία σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Σομαλίας

Πειρατεία
Το δεξαμενόπλοιο Aris 13, που ανήκει σε θυγατρική εταιρείας με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετέφερε πετρέλαιο από το Τζιμπουτί, στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου.

Σομαλοί πειρατές εφόρμησαν σε δεξαμενόπλοιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο κατέλαβαν, κρατώντας ομήρους τους οκτώ ναύτες που απάρτιζαν το πλήρωμά του, άπαντες με καταγωγή από τη Σρι Λάνκα.

Όπως έγινε γνωστό, το δεξαμενόπλοιο Aris 13, το οποίο ανήκει σε εταιρεία με έδρα τον Παναμά, μετέφερε πετρέλαιο των Αραβικών Εμιράτων, από το Τζιμπουτί, στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με αναφορές, το δεξαμενόπλοιο οδηγήθηκε από τους πειρατές κοντά στην ημιαυτόνομη περιοχή της Αλούλα. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιβιβάστηκαν ακόμη περισσότεροι οπλισμένοι άνδρες, ενώ είναι άγνωστη η τύχη των οκτώ ναυτικών από τη Σρι Λάνκα.

Η πειρατεία στην περιοχή είχε αντιμετωπιστεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια, καθώς η τελευταία ενέργεια ήταν καταγεγραμμένη το 2012. «Είχαν να βγουν στον ωκεανό πολλά χρόνια», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος ζήτησε από τους διεθνείς οργανισμούς να επέμβουν και να μην επιτρέψουν την επέκταση της δράσης των πειρατικών αυτών συμμοριών.

Το Aris 13 καταλήφθηκε από τους πειρατές τη Δευτέρα. Την Τρίτη δόθηκε σήμα και επιβεβαίωθηκε η πειρατεία. Τη Δευτέρα, το σήμα του είχε εντοπιστεί δύο φορές. Από εκείνη τη στιγμή, έχει χαθεί το στίγμα του.

Το πλοίο, σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ανήκει στην εταιρεία Armi Shipping SA, η οποία έχει έδρα στον Παναμά και αποτελεί θυγατρική της εταιρείας Aurora Ship Management FZE, έδρα της οποίας είναι η Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο Έλληνας Αργύρης Καραγιάννης, απέφυγε να σχολιάσει τα γεγονότα, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε λεπτομέρειες».

Στην περιοχή έχουν σπεύσει σκάφη της European Union Naval Force (Navfor), πραγματοποιώντας περιπολίες στις ακτές της Σομαλίας, προκειμένου να εντοπίσουν το πλοίο και να οργανώσουν την απελευθέρωση των ναυτικών που κρατούνται όμηροι.

Αρκετές ώρες αργότερα, έγινε γνωστό πως οι πειρατές ζήτησαν λύτρα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, δίχως να διευκρινίζεται αν η απαίτησή τους αφορά την απελευθέρωση των ομήρων ή περιλαμβάνει και το καράβι, το οποίο μετέφερε υψηλής αξίας φορτίο.

Πηγή: protothema.gr