Παράταση πήρε η υπόθεση του Νέωριου Σύρου. Ελληνικό δημόσιο και ΔΕΗ κατά του σχεδίου εξυγίανσης

Νεώριο

Ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου η περιβόητη εκδίκαση της υπόθεσης του φακέλου εξυγίανσης των ναυπηγείων Νεωρίου στο Πρωτοδικείο Σύρου.

Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο έχει λάβει ήδη το «πράσινο φως» από το 75,71% των πιστωτών της Νεώριο, προβλέπει διαγραφή 100% των τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς τον ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 280 δόσεις. Προβλέπει ακόμη 50% «Κούρεμα” οφειλών προς τις τράπεζες και 85% προς την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τον Δήμο Σύρου, την ΔΕΥΑ Σύρου και προς μη ουσιώδεις προμηθευτές. Οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονταν την 30η/04/2018 στα 71.057.905,46 ευρώ, που μετά τις προσαρμογές και συμψηφισμούς διαμορφώθηκαν στα 66.817.586,78 ευρώ.

Ποιοι στηρίζουν και ποιοι είναι κατά του σχεδίου 

Από τους βασικούς πιστωτές που δηλώνουν υπέρ του πλάνου εξυγίανσης ήταν η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιάς και ο ΕΦΚΑ, ενώ τη στήριξή τους έχουν εκφράσει με σχετικές αποφάσεις τους ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η ΔΕΥΑ Σύρου. Ωστόσο, υπάρχουν και κύριοι πιστωτές του ναυπηγείου που τέθηκαν κατά του σχεδίου εξυγίανσης, όπως το Ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ, καθώς αξιώνουν οικονομική αποζημίωση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπει το σχέδιο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους χώρους του δικαστηρίου προσήλθε μεγάλος αριθμός των εργαζομένων του Νεωρίου με επικεφαλής του υπεύθυνους του Εργοστασιακού Σωματείου, ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, όπως και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού με χαρακτηριστικότερες παρουσίες, αυτές του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκόυ.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει και η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Παρά το γεγονός ότι εμφανίστηκαν πιστωτές που τοποθετήθηκαν κατά του σχεδίου εξυγίανσης, η αισιοδοξία για θετική έκβαση της υπόθεσης εξακολουθεί να διατηρείται.

Το πλάνο ΟΝΕΧ και Ξενοκώστα

Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί, η Νεώριο Σύρου θα περάσει στον έλεγχο της Onex Ναυπηγεία Σύρου του επιχειρηματία Παναγιώτη Ξενοκώστα, ο οποίος θα βάλει 14,3 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και θα υλοποιήσει σωρευτικές επενδύσεις 29,8 εκατ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

Το σχέδιο του επενδυτή, προβλέπει αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας των εγκαταστάσεων των ναυπηγείων. Επέκταση των δραστηριοτήτων με την παροχή πρόσθετων παρεχόμενων υπηρεσιών όπως υπηρεσίες Mega Yachting, επισκευή και κατασκευή πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και αερίου, μετατροπή πλοίων σε πλοία πράσινης τεχνολογίας (LNG), υπογραφή νέων συμβάσεων επισκευής και κατασκευής εμπορικών πλοίων, κατασκευή και επισκευή των ναυτικών πλατφορμών του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι έχει γίνει γνωστή από το τέλος Ιουλίου συμφωνία της MAN Diesel & Turbo Hellas Ltd. με το ναυπηγείο της Σύρου, αντικείμενο της οποίας είναι η παροχή υπηρεσιών στα πλοία τα οποία είτε δεξαμενίζονται είτε επισκευάζονται στο Νεώριο, με την αποκλειστική υποστήριξη Ελλήνων μηχανικών της MAN Diesel & Turbo Hellas Ltd.

cyclades24.gr