ΝΕΩΡΙΟ: Μεταθέτει αλλού τα προβλήματα ο κ. Ν. Ταβουλάρης

Νεώριο Σκαραμαγκάς

Ο πρόεδρος του Ομίλου, Νίκος Ταβουλάρης έστειλε σήμερα το απόγευμα επιστολή στους φορείς της Σύρου σχετικά με το θέμα που αφορά το Νεώριο το οποίο έχει απασχολήσει τους Συριανούς.

Ο κ. Ταβουλάρης, αναφέρει στην επιστολή ότι το Νεώριο έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά από 23 χρόνια λειτουργίας του, αναγνωρίζοντας την δύσκολη κατάσταση των τελευταίων χρόνων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη επιστολή δεν δόθηκε στους φορείς για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά θεώρησε σκόπιμο να επισημανθούν ορισμένα γεγονότα.

Στην επιστολή αναφέρει πως για όλα τα δεινά φταίνε οι άλλοι (δημόσιο, κρατικές υπηρεσίες, Σωματείο Εργαζομένων) και όχι ο ίδιος.

Συγκεκριμένα  η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το Νεώριο αντιμετωπίζει όπως και κάθε επιχείρηση της συνέπειες από τη γενικότερη κρίση, επιπλέον όμως και τις ιδιαιτερότητες του δημιουργούν το νησιωτικό περιβάλλον. Η σημερινή ιδιοκτησία κατάφερε να κρατήσει ανοικτό το ναυπηγείο μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζοντας την άκριτη επιθετικότητα φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου (κατασχέσεις λογαριασμών, συνεχείς και αυθαίρετες διώξεις στελεχών, πολύμηνες διακοπές ηλεκτροδότησης), όπως και ανεύθυνες δηλώσεις και υποσχέσεις προς πάντες και επί πάντων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Νεώριο αναγκάστηκε για να αποφύγει απολύσεις, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία κλπ, να καθυστερεί τις πληρωμές προς το προσωπικό με προσπάθεια να μη θιγούν οι πιο χαμηλόμισθοι. Εναλλακτική και μοναδική λύση ήταν το κλείσιμο του Νεωρίου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Νεώριο έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Για αυτούς το κλείσιμο του ναυπηγείου σημαίνει είτε απόλυτη φωτοχοποίηση, είτε εσωτερική μετανάστευση.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και δικαιολογεί εν μέρει την σφοδρότητα των αντιδράσεών τους σε ενδεχόμενο κλείσιμο. Δεν δικαιολογούνται όμως αυθαιρεσίες και τραμπουκισμοί. Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι παράνομες και ακραίες πρακτικές που έχει επιλέξει το Σωματείο Εργαζομένων, παρασύροντας και μεγάλο μέρος του προσωπικού. Οι πρακτικές αυτές ακυρώνουν όλες τις προσπάθειες του ναυπηγείου να προσελκύσει πλοία για επισκευή.

Τους τελευταίους μήνες ακυρώθηκαν επισκευές 15 πλοίων. Σε 4 δε περιπτώσεις τα πλοία έφτασαν στο ναυπηγείο και αποχώρησαν επειδή το Σωματείο απαγόρευσε την πρόσδεση ή δεξαμενισμό τους. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που πλοία εγκλωβίστηκαν και παρέμειναν όμηροι στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου. Αλλά και στο εσωτερικό του ναυπηγείου δημιουργήθηκαν καταστάσεις απόλυτης αναρχίας με προπηλακισμούς, μέχρι και άσκησης σωματικής βίας, σε βάρος στελεχών.

Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει σειρά από αδιέξοδα που καθιστούν πλέον προβληματική τη συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου. Η πρόταση Ταβουλάρη Η επιστολή του Νίκου Ταβουλάρη καταλήγει σε μία πρόταση, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προς την κατεύθυνση μίας τελευταίας προσπάθειας για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νεωρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η επεξεργασία δυνατοτήτων για την έξοδο από τα αδιέξοδα ή και για την παρουσίαση ενός υπεύθυνου αγοραστή.

Ο Πρόεδρος λοιπόν προτείνει:

-Αποκατάσταση της απαιτούμενης βιομηχανικής πειθαρχίας με απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού λειτουργία και την τήρηση των προβλεπόμενων από τον νόμο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. – Τη σύνταξη και υπογραφή επιστολής του Σωματείου προς τους πλοιοκτήτες και πράκτορες πλοίων που θα δηλώνει τη δέσμευση του προσωπικού ότι δε θα δημιουργούνται από πλευράς του εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του προγράμματος επισκευής. – Από τις εισπράξεις κάθε επισκευαζόμενου πλοίου θα αφαιρούνται οι αμοιβές των εργολάβων και το κόστος των αναγκαίων υλικών. Το δε υπόλοιπο, θα κατανέμεται κατά 60% για μισθοδοσία και το 40% για τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες του ναυπηγείου. – Στην αντιμετώπιση των πρόσθετων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες θα πρέπει να συμβάλλουν – πέραν των εργαζομένων – και οι διάφοροι πιστωτές του ναυπηγείου. – Οι μέτοχοι του Νεωρίου δε θα φέρουν κανένα εμπόδιο σε οποιαδήποτε λύση που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του. «Εκείνο που πρέπει να κατανοήσουν όλοι και κυρίως οι εργαζόμενοι, είναι ότι η πλήρης αναρχία που επικρατεί σήμερα στο χώρο του ναυπηγείου είναι παράνομη, παράλογη και δεν οδηγεί πουθενά. Το αντίθετο, αποθαρρύνει κάθε υπεύθυνο επιχειρηματία να επενδύσει στο Νεώριο», ο πρόεδρος του ομίλου.

cyclades24.gr

φωτογραφία:koinignomi.gr