ναυπηγεία Σκαραμαγκά Ελληνικά Ναυπηγεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατάσχεση δύο δεξαμενών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τις δύο από τις τρεις πλωτές δεξαμενές των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κατάσχεσε το υπουργείο Οικονομικών, σε μια κίνηση που κλιμακώνει την αντιπαράθεση με το μέτοχο των Ελληνικών Ναυπηγείων ΕΝΑΕ Prininvest.

Οι δεξαμενές που κατασχέθηκαν είναι η 1 και η 3, 72.000 τόνων και 36 τόνων αντίστοιχα, για τις οποίες είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν επί ιδιοκτησίας Thyssen Krupp ενδιαφέρον από τρίτους.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της DGCOMP για το σχέδιο να τεθούν τα ναυπηγεία σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με διαγραφή των χρεών. Ωστόσο η υπόθεση έχει περιπλεκεί ενόψει της δημοσίευσης της απόφασης της διεθνούς διαιτησίας (Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου-ICC) στην οποία έχει προσφύγει η Privinvest αξιώνοντας ένα δισεκατομμύριο απο το δημόσιο για αθέτηση υποχρεώσεων του. Η απόφαση αυτή του ICC αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα χρόνο η γενική γραμματεία βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομικών με επιστολή της προς προς τη διοίκηση των ΕΝΑΕ ζήτησε την ανάκτηση 320 εκατ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομες κρατικές επιδοτήσεις, υπόθεση που εκκρεμεί από το 2008.

Σημειώνεται ότι η κατάσχεση των δεξαμενών των ναυπηγείων Σκαραμαγκά απομειώνει την δυνητική τους αξία έναντι δυνητικών επενδυτών στην περίπτωση που τα ΕΝΑΕ προσφέρονταν προς πώληση.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, διαψεύδουν κατηγορηματικά σενάρια περί ενδιαφέροντος της Cosco για τις δυο δεξαμενές ενόψει μάλιστα και της έλευσης στον ΟΛΠ το καλοκαίρι νεότευκτης μεγαλύτερης δεξαμενής.

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτείνονται σε χώρο 832 στρεμμάτων με 65.000 τετραγωνικά στεγασμένους χώρους. Διαθέτουν δύο μόνιμες δεξαμενές 500 και 250 χιλιάδων τόνων (η δεξαμενή των 500 χιλιάδων τόνων είναι η μεγαλύτερη του είδους στην Μεσόγειο), κεκλιμένη ναυπηγική κλίνη για την καθέλκυση πλοίων και τρεις μικρότερες πλωτές δεξαμενές (72 χιλιάδες, 60 χιλιάδες και 36 χιλιάδες τόνοι). ΟΙ δυο απο τις τελευταίες είναι αυτές που κατασχέθηκαν αλλά, αυτονόητα, πρόκειται για νομική πράξη και όχι απομάκρυνσή τους.

πηγή: capital.gr