Η Mytilineos ξεπέρασε και τη ΔΕΠΑ σε εισαγωγές LNG

LNG

Για πρώτη φορά μία ιδιωτική εταιρεία ξεπερνά την κρατική επιχείρηση στις εισαγωγές LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου). Φέτος ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της χώρας είναι η Mytilineos, ξεπερνώντας και την ΔΕΠΑ, σύμφωνα με το εξειδικευμένο πρακτορείο για τον ενεργειακό κλάδο, Icis Heren.

Σημειώνεται ότι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ ήταν 92% πέρυσι και ποτέ δεν είχε πέσει κάτω από το 50%.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο η Mytilineos εισήγαγε περισσότερους από 370.000 τόνους LNG ή το 39% του συνόλου στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ εισήγαγε 273.000 τόνους ή το 29%. .

Η αλλαγή που βλέπουμε φέτος είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε που προχώρησαν στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου. Καθώς η αγορά άρχισε να ανοίγει το 2005, αλλά η λιανική απελευθερώθηκε πλήρως το 2018, επιτρέποντας στους καταναλωτές να επιλέγουν τον προμηθευτή τους, κάτι που, όπως αναμενόταν, οδήγησε σε σταδιακή μείωση του μεριδίου της ΔΕΠΑ.

Η υποχώρηση των τιμών του LNG σε χαμηλά τριετίας και η επέκταση του Τερματικού Σταθμού της Ρεβυθούσας συνέβαλλαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση από τους κλάδους ηλεκτρικής ενέργειας και κατασκευής αλουμινίου έφεραν τη Mytilineos στην πρώτη θέση.

Η σύνδεση του αγωγού IGB στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα το 2020 θα ενισχύσει περαιτέρω τις ροές, ενώ το ίδιο έτος αναμένεται και η πρώτη ροή φυσικού αερίου μέσω TAP (του τμήματος του νότιου διαδρόμου) που θα φέρνει στην Ευρώπη αζέρικο αέριο.

Πέρα από τη Mytilineos, στην αγορά φέτος εισέρχονται ως ιδιώτες εισαγωγείς η ελληνο-ιταλική κοινοπραξία ELPEDISON, η Motor Oil και ο Ήρων, μέτοχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων η γαλλική ENGIE και η Qatar Petroleum.

sofokleousin.gr