Μετακινήσεις στα νησιά: Τι ισχύει μετά την άρση των μέτρων

Μετακινήσεις στα νησιά

Μετά τις 18 Μαϊου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τις μετακινήσεις στα νησιά, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η απελευθέρωσή τους θα γίνει μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Στόχος της κυβέρνησης και των ειδικών, είναι η μη διασπορά του ιού στα νησιά της χώρας και γι’ αυτό προσανατολίζονται στην απελευθέρωση των μετακινήσεων μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Παράλληλα, θεωρείται σημαντικό να αποφευχθεί αερομεταφορά ασθενών από τα νησιά, το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μέσα με τέλη Ιουνίου θα ξεκινήσει η ελεύθερη μετακίνηση στα νησια, αναλόγως των εξελίξεων και της πορείας της νόσου στη χώρα.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο στην ηπειρωτική χώρα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και όχι στα νησιά. Η τουριστική περίοδος προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 3 μήνες.

Η αξιολόγηση της πορείας της νόσου από το Μαξίμου

Πρόκειται να στηθεί ολιγομελής Μηχανισμός Παρακολούθησης για την πορεία της νόσου, στον οποίο θα μετέχουν στελέχη από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία.

Στην καθημερινή τους αξιολόγηση θα λαμβάνουν υπόψη τα «καμπανάκια κινδύνου», που αφορούν το πότε υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουν τα πράγματα με τον ιό.

Αυτά είναι:

– Ο δείκτης RO

– συνδυασμός ΜΕΘ, κλίνες, δείκτες υγείας

– στοχευμένες παρεμβάσεις

– ειδικός αλγόριθμος που προβλέπει την πορεία της επιδημίας.

dikaiologitika.gr