Μεγάλες υποσχέσεις για την ακτή του Πειραιά

Μεγάλα έργα με στόχο την αναμόρφωση της ακτής του Πειραιά και τη προσέλκυση τουριστών ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Η γενική διάταξη (master plan) της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά παρουσιάστηκε στους φορείς του Πειραιά και τα ΜΜΕ με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη, της Γ.Γ. ΥΠΟ.Τ κ. Λίνας Μενδώνη και με εισηγητή τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ο.Λ.Π. Α.Ε. κ. Γιώργο Ανωμερίτη.

Στην εισηγητική του ομιλία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η σχέση ντόπιου και ξένου επενδεδυμένου κεφαλαίου, οι σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων που το αναφέρω τελευταίο αλλά ήταν καθοριστικό για την έκβαση των γεγονότων και καταφέραμε πιστεύω μέσα από μια σειρά από ώριμες και εμπεριστατωμένες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, όπου έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο άνθρωποι όπως ο Γιώργος Ανωμερίτης που είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠ, και ξένοι εταίροι μας όπως ήταν οι υπεύθυνοι της εταιρείας COSCO, αλλά βεβαίως κατά κύριο λόγο και η ηγεσία των εργαζομένων στο λιμάνι η οποία ήταν συνεπής, ήταν σοβαρή και γνώριζε κυρίως ότι τα μέσα που έχουν οι εργαζόμενοι στη διάθεσή τους και κυρίως η απεργία, είναι μέσα και δεν είναι αυτοσκοπός.

Είναι μέσα για να πετύχεις ορισμένους στόχους τους οποίους και πετύχαμε. Μέσα απ’ αυτή την κρίση γεννήθηκε το σύστημα επαφών που μας οδήγησε σε αυτό το σύνολο δράσεων, μία ιδέα των οποίων θα αποκομίσουμε σήμερα. Τι σημαίνει αυτό. Τι κάνουμε δηλαδή τελικά. Θα έλεγα ότι πέρα απ’ την ανάπτυξη, τη δημιουργία απασχολήσεων, τη δημιουργία ευκαιριών για επενδύσεις, αυτό που κάνουμε είναι κάτι που χρόνια τώρα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και της πολιτείας και των κοινωνικών φορέων, η πρόσβαση του πολίτη στο λιμάνι.

«Ανοίγουμε τη πόλη προς τη θάλασσα»

Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι : Το λιμάνι έχει αποκοπεί απ’ την πόλη, έχει αποκοπεί απ’ τους πολίτες. Βεβαίως οι πολίτες πηγαίνουν στα καράβια, μπαίνουν μέσα και φεύγουν, άλλοι πολίτες έρχονται με τα καράβια, περνάνε από τον Πειραιά και φεύγουν. Όμως ο Πειραιάς ως λιμάνι, ως λιμενικές εγκαταστάσεις, ως περιοχή του λιμανιού, ως γειτονιές γύρω απ’ το λιμάνι, είναι εντελώς ξεκομμένες, θα έλεγα ότι είναι ξεκομμένος και με τον υπόλοιπο Πειραιά. Δηλαδή υπάρχουν και Πειραιώτες, δημότες Πειραιά ή δημότες άλλων δήμων που είναι γύρω από τον Πειραιά, που δεν θα έρθουν ποτέ στο λιμάνι γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρθουν στο λιμάνι, δεν έχουν τίποτα να κάνουν.

 Ανοίγουμε την πόλη προς τη θάλασσα και αυτό είναι πιστεύω καθοριστικό, με μεγάλη επιτυχία έχει γίνει και σε άλλες πόλεις της Μεσογείου, χαρακτηριστικό παράδειγμα που όλοι αναφέρουμε είναι η Βαρκελώνη, ώστε να μπορεί κανείς να έρθει στο λιμάνι για δικούς του λόγους, για λόγους που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, που έχουν σχέση με τη δραστηριότητα που αφορά την οικογένεια, το παιδί, τον αθλητισμό ενδεχομένως, πολιτικές δραστηριότητες που μπορούν να βρουν εδώ πέρα χώρους να αναπτυχθούν κλπ κλπ.

 Εθνικό Ναυτικό Μουσείο

 Όπως εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Μιλάμε για ένα Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Πειραιά, για ένα Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και ένα Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, ένα Μουσείο Μεταναστών, ένα θεματικό πάρκο, ένα κτίριο εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών λειτουργιών, τη μικρή εμπορική ζώνη και βεβαίως κοινόχρηστοι χώροι όπως είναι ένα πάρκο που θα καλύψει περίπου 9 χιλιάδες 800 τ.μ., χώρους χαμηλού πρασίνου, πλατείες με καθιστικά, πεζόδρομους, περιπάτους που θα μπορούν να επεκταθούν και σε φαρδιά πεζοδρόμια όπου θα περνούν και αυτοκίνητα, ποδηλατόδρομους, πεζογέφυρες υπέργειες και υπόγειες ώστε να μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει άνετα με ποδήλατο στην περιοχή.

Αλλά… μπορεί να γίνουν άλλα

Κρατώντας μία απόσταση από όσα εξαγγέλθηκαν, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι : Αυτά τώρα θα συζητηθούν και μπορεί και μερικά να αλλάξουν όνομα ή να μην πάρουν ακριβώς τις διαστάσεις, τη μορφή που αρχικά έχουμε σκεφτεί. Υπάρχουν όμως δύο δράσεις στις οποίες θα ήθελα να αναφερθώ, γιατί έχουμε ήδη ασχοληθεί με αυτές στην Επιτροπή την οποία ανέφερε ο Γιώργος Ανωμερίτης.

Το ένα είναι το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο του Πειραιά, που είναι μία έμμονη ιδέα θα έλεγα του Γιώργου Ανωμερίτη εδώ και καιρό. Έχει πολύ καιρό δουλέψει γι’ αυτό το σχέδιο. Εγκρίθηκε από τους φορείς του Πειραιά και από τη Διυπουργική Επιτροπή τον Μάρτη του 2010 που συνεδριάσαμε στην Αθήνα.

Έχουν εκπονηθεί όλες οι μελέτες. Έχει προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός και έχει κατακυρωθεί και έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις καταχώρησης. Το κόστος είναι 100 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί από τον ανάδοχο χωρίς τη συμμετοχή του ΟΛΠ και του Δημοσίου.

Οι προμελέτες υπεβλήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Λιμένων και έχουμε ένα πρόβλημα με τον Οργανισμό εκεί της Αθήνας, Υπάρχει ένας Οργανισμός Αθήνας με τον οποίο ήμουν χθες σε επαφή και με την κα Μπιρμπίλη και έχω σοβαρή αισιοδοξία ότι μέσα στο μήνα θα έχουμε λύση. Επομένως το πράγμα τελειώνει, προχωράει. Είναι το πιο προχωρημένο πιστεύω από όλα τα έργα που πρόκειται να γίνουν και τη σημασία ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί.

Συνεδριακό Κέντρο

Θα σας πω ακόμα ότι καθεαυτό Συνεδριακό Κέντρο η Αθήνα δεν έχει. Υπάρχουν αίθουσες που μπορεί κανείς να κάνει γεγονότα όχι μόνο μουσικά. Υπάρχει το Μέγαρο Μουσικής. Υπάρχει τώρα το νέο, πρόσφατα εγκαινιασμένο Ωνάσειο στη Συγγρού και ίσως θα υπάρξει και το σύστημα πολιτιστικών κτιρίων του Ιδρύματος Νιάρχου στο Δέλτα του Φαλήρου, αλλά Συνεδριακό Κέντρο με ό,τι προϋποθέτει ένα Συνεδριακό Κέντρο, δηλαδή όπου μπορούν πολλοί άνθρωποι να παραμείνουν επί μακρόν και να εργαστούν για συγκεκριμένους στόχους δεν υπάρχει ακόμα στην Αθήνα και αυτό θα παίξει το ρόλο του.

Προβλήματα

Για το έργο ανάπλασης της Δραπετσώνας ο κ. Πάγκαλος είπε ότι: Εκεί κάναμε τον Οκτώβρη, πριν από δύο μήνες κάναμε στην αντιπροεδρία μία συνάντηση. Εκτός από τον Γιώργο Ανωμερίτη ήταν και οι δύο άλλοι ιδιοκτήτες της έκτασης, διότι εκεί την έκταση την έχει ο ΟΛΠ, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ήταν εκεί ο κ. Σταυρακάκης και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ήταν εκεί ο κ. Γιαννίτσης.

 Συζητήσαμε το θέμα. Υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, αλλά δεν υπάρχει αδιέξοδο. Δηλαδή η προώθηση του σχεδίου είναι εφικτή και έχουμε καλή αντιμετώπιση και από την πλευρά των δύο άλλων συνιδιοκτητών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στο έργο.

Υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά θέματα τα οποία έχουν σχέση και με την Ψυτάλλεια. Και εκεί είπαμε ότι αφού κάνουμε αυτή την ενημερωτική συνάντηση τη σημερινή, θα πρέπει να γίνει μία νέα συνεδρίαση, πιθανότατα το επόμενο δεκαήμερο, όπου θα έρθει και ο κ. Μπάρδης που είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Πετράκος που είναι ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, ο νέος Περιφερειάρχης που είναι ο κ. Σγουρός και ο κ. Λιακόπουλος που είναι ο Γραμματέας των Διοικητικών, της Αποκεντρωμένης τέλος πάντων Διοίκησης και με αυτούς όλοι μαζί θα έχουμε πιστεύω λύση στα προβλήματα που αυτή τη στιγμή είναι προς επίλυση.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο χρόνο που διατρέχουμε η Πολιτιστική Ακτή της Δραπετσώνας, που είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα έργα που έχουν γίνει πιστεύω στην Ελλάδα και ίσως το σημαντικότερο που έχει γίνει στην περιοχή των Αθηνών, θα τεθεί σε τροχιά.

 Ο υπουργός Γερουλάνος

Λόγο στην προοπτική του Πειραιά είχε και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ο οποίος τόνισε: Πραγματικά η πρωτοβουλία εδώ στον Πειραιά είναι αξιοσημείωτη και πάρα πολύ αισιόδοξη, και αυτό διότι όπως αλλάξει όλη η Αττική, αλλάζει και ο Πειραιάς και το πώς θα αλλάξει εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες θα πάρουμε μέσα στα χρόνια που έρχονται. Αν θα είναι δηλαδή απλά ένα λιμάνι των Αθηνών ή αν θα διατηρήσει το χαρακτήρα του και θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα ώστε να γίνει και ο Πειραιάς προορισμός.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη και αυτό είναι ότι θέλουμε τον Πειραιά να διατηρήσει το χαρακτήρα του και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι ο Πειραιάς είναι μία οντότητα την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όταν λοιπόν μας πλησίασε ο κ. Ανωμερίτης, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ με αυτή την εξαιρετική ιδέα, βεβαίως ανταποκριθήκαμε αμέσως. Καταλάβαμε την αξία που έχει για τον Πειραιά και αρχίσαμε τη συνεργασία μαζί του για να καταφέρουμε ακριβώς αυτό, να βοηθήσουμε να ξαναγίνει ο Πειραιάς σημείο αναφοράς.

Πώς θα καταφέρουμε τουλάχιστον αυτό να το κάνουμε από τη δική μας τη μεριά. Το πρώτο είναι να αναδείξουμε τους εξαιρετικά αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους που έχει ο Πειραιάς. Είναι μοναδικοί και κατά καιρούς έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ μέσα σε ένα κακώς εννοούμενο πλαίσιο ανάπτυξης.

Οι τουρίστες στα μουσεία

Αναδεικνύοντας τη γειτονιά των Μουσείων, για την οποία θα σας πει περισσότερα και ο κ. Ανωμερίτης, αλλά που αφορά μια σειρά από Μουσεία που μπορούν να δείξουν και την πολιτιστική παράδοση του Πειραιά, αλλά και τη νέα δημιουργία που γίνεται πλέον, τη σύγχρονη δημιουργία. Κυρίως όμως όλοι αυτοί οι χώροι θα παραμείνουν νεκροί αν δεν συνδεθούν με ζωτικούς χώρους πρασίνου, το μεγάλο περίπατο μέσα στον οποίο μπορούν οι πολίτες του Πειραιά αλλά και οι τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη να τριγυρίζουν και να ευχαριστηθούν όλα αυτά τα πράγματα χωρίς το άγχος των αυτοκινήτων και ούτω καθεξής.

Άρα είναι ένα πρόγραμμα με το οποίο προσπαθούμε και να κάνουμε τη ζωή των πολιτών του Πειραιά πιο όμορφη, αλλά και να τον αναπτύξουμε τον Πειραιά σαν προορισμό. Αν το συνδυάσει κανείς αυτό με την άρση του καμποτάζ, η οποία προχώρησε φέτος και το ενδιαφέρον που υπάρχει από τις ξένες εταιρείες για να γίνει η Αθήνα προορισμός φέρνοντας καράβια στον Πειραιά, μαζί με το Συνεδριακό Κέντρο το οποίο έχει προταθεί εδώ και μαζί και με το Τae Kwon-Do το οποίο προχωράει, δημιουργούν σίγουρα μία οικονομική οντότητα η οποία έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και η οποία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως καταλαβαίνετε και για τους ανθρώπους του εμπορίου, αλλά και για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό, ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει τεράστια σημασία. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να αναδείξουμε αυτού του είδους την ανάπτυξη, αλλά μαζί μ’ αυτό να έρθει και μία ανάπτυξη που έρχεται από νέους χώρους δημιουργίας και όλο αυτό το σχέδιο συμπεριλαμβάνει πολλές από αυτές τις δραστηριότητες.

Για τους νέους καλλιτέχνες

Για παράδειγμα, θα υπάρχουν στούντιο για νέους καλλιτέχνες, χώροι στους οποίους θα μπορεί να εκθέσει κάποιος μια νέα δουλειά και ούτω καθεξής, μέχρι και κινηματογραφικά ή φωτογραφικά στούντιο τα οποία όσοι ασχολείστε με τα θέματα γνωρίζετε πόσο μεγάλη προοπτική μπορεί να έχουν.

Προφανώς τίποτα από όλα αυτά δεν έχει από μόνο του αξία εάν δεν το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι πολίτες της πόλης και αυτά τα οποία, τα σημάδια τα οποία βλέπουμε τελευταία είναι πάρα πολύ θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Δηλαδή όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες παίρνουμε μοιάζει να έχουν άμεση ανταπόκριση και αντίθετα ίσως με το παρελθόν ο κόσμος να θέλει να συμμετέχει σ’ αυτό πολύ περισσότερο και ένα πολύ καλό παράδειγμα ήταν, πρόσφατα είχα ξανάρθει στον Πειραιά διότι μία ομάδα πολιτών είχε κάνει μία προσπάθεια καθαρισμού του Κονώνειου τείχους και ο κόσμος ανταποκρίθηκε πάρα πολύ θετικά δείχνοντας ότι αν εμείς από τη δική μας τη μεριά κάνουμε το πρώτο βήμα για την ανάδειξη ορισμένων πραγμάτων, μετά και οι πολίτες έρχονται και συμβάλλουν και αυτοί στην προσπάθεια που γίνεται.

Η Ηετιώνια Πύλη

Τώρα όλα αυτά αποκτούν μία παραπάνω αξία αν δει κανείς τα άλλα έργα που γίνονται στον Πειραιά τα οποία αναδεικνύουν την πόλη, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου, η αποκατάσταση της Ηετιώνιας Πύλης που είναι πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου των Αστικών Πυλών.

Όλα αυτά έρχονται και δένουν μαζί για να αναδείξουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Πειραιά το οποίο μπορεί να βοηθήσει και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και στην επιχειρηματική ανάπτυξή του. Από κάθε άποψη λοιπόν εμείς θα στηρίξουμε αυτό το σχέδιο με κάθε τρόπο και θα κοιτάξουμε να το αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπορέσει να γίνει όλο αυτό το οποίο μπορεί να γίνει ο Πειραιάς.

Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, αναφέρθηκε στη Δραπετσώνα που πλέον θα έχει ζωή με όλα τα παραπάνω έργα.

Οι στόχοι

Στην εισήγησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Ανωμερίτης ανέπτυξες τους πέντε βασικούς στόχους του έργου:

Α.   Να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο του Πειραιά.

Β. Να συζεύξουμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό, ενισχύοντας την κρουαζιέρα και μετατρέποντας μαζί και με τα λοιπά έργα τον Πειραιά ως μεγάλο κομβικό (hub) λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.

Γ. Να διασυνδέσουμε την πόλη με το Λιμάνι, δημιουργώντας χώρους και δράσεις δίπλα στην θάλασσα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής

Δ. Να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, το οποίο δεκαετίες παραμένει σκυθρωπό και ανεκμετάλλευτο προς όφελος όλων.

Ε. Να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο του Πειραιά στον πιο αρχαίο χώρο του Λιμανιού, τον χώρο των Ηετωνίων Πυλών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ανωμερίτης είπε: Το έργο αυτό το οποίο είναι δαπάνης 60 έως 70 εκατ. ευρώ μετά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν από σήμερα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όπου ο κάθε φορέας, ο κάθε πολίτης πάνω σε αυτό το σχέδιο μπορεί να προτείνει θέσεις και να παρουσιάσει προτάσεις.

Απ’ την 1η Φεβρουαρίου, ξεκινάνε οι διαδικασίες των προμελετών και όπως έχουμε πει και με την κα Μενδώνη, μέχρι τον Ιούνιο – Ιούλιο θα έχουμε προχωρήσει σε όλες τις επιμέρους μελέτες και λοιπά θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία θα πρέπει να έχουμε θέσει.

Το έργο αυτό αφορά μία έκταση συνολικά 180 στρεμμάτων, η μεγαλύτερη έκταση που παίρνει αυτή τη μορφή μέσα στον Πειραιά και είμαστε βέβαιοι ότι θα τρέξουμε γρήγορα, γιατί αυτή η έκταση βρίσκεται εντός της λιμενικής ζώνης, δεν υπάρχει κανένα απ’ τα κλασικά θέματα υστερήσεων, όπως είναι οι απαλλοτριώσεις. Διαθέτοντας την κοινωνική συναίνεση, διαθέτοντας μια έμπειρη τεχνική υπηρεσία και φυσικά μέσα απ’ τις συνεργασίες των Υπουργείων και με τη στήριξη της κυβέρνησης και προσωπικά του ανθρώπου που συντονίζει και όλο το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Αντιπροέδρου του κ. Θόδωρου Πάγκαλου, όπως είπα, θα προχωρήσουμε ταχύτατα για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Και αυτοί είναι: Πρώτον. Να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο του Πειραιά. Δεύτερον. Να συζεύξουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό και ιδιαίτερα στο χώρο της κρουαζιέρας, μια και για μας αυτό το έτος θα είναι έτος κρουαζιέρας, διότι μετά το 2009 και τα όσα συνέβησαν στο χώρο αυτόν, έχουμε στόχο να στηρίξουμε με σημαντικές ποιοτικές μεταβολές τον Πειραιά ως κόμβο (hub) σε όλη τη Μεσόγειο.

Τρίτον. Να διασυνδέσουμε την πόλη με το λιμάνι, που δεν είναι αντίπαλοι. Να συνδέσουμε δηλαδή τις δράσεις εκείνες δίπλα στη θάλασσα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Τέταρτον. Να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα το οποίο το βλέπουμε χρόνια εκεί απέναντι σκούρο, ανεκμετάλλευτο, να στέκεται και να κοιτάζει την ναυτιλία, τους επιβάτες, την πόλη. Και με τα όποια πανό βάζουμε για να ομορφύνουμε λίγο δε λύνουμε το πρόβλημα. Θα το λύσουμε μέσα απ’ την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά.

Και πέμπτον, να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο αυτής της πόλης και του λιμανιού, διότι αυτή η Ηετιώνεια Ακτή, οι Ηετιώνειες Πύλες γύρω απ’ τις οποίες δομείται η πολιτιστική ακτή, έχει μια ιστορία 2,5 χιλιάδων ετών και δεν μπορεί να είναι χώροι αποθήκευσης άχρηστων υλικών. Χαίρομαι γιατί με την συμφωνία Υπουργείου Πολιτισμού και της Νομαρχίας και με τη βοήθεια του ΟΛΠ με την παραχώρηση πρόσθετων εκτάσεων, αυτός ο χώρος θα γίνει χώρος αρχαιολογικού πάρκου.

Τέλος, για μας οι υποδομές, τις οποίες έχουμε ξεκινήσει και στις οποίες συχνά παρουσιάζουμε τα αποτελέσματά τους, δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν, όπως είπα προηγουμένως, και σε νέες πολιτικές για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό. Αλλά τουρισμός σε αυτή τη χώρα σημαίνει πάνω απ’ όλα πολιτισμός. Και πιστεύω ότι αυτό θα το πετύχουμε.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους αυτούς τους τελευταίους μήνες έχουν βοηθήσει να φτάσουμε στη σημερινή παρουσίαση του γενικού σχεδίου, του Master Plan. Πρέπει να πω ότι δε φτάσαμε εδώ για να σας παρουσιάσουμε ένα Master Plan. Όπως λέω και σε ένα σημείωμα που σας έχουμε δώσει, έχουμε ήδη για τους οικονομικούς πόρους στήριξης αυτού του έργου δαπανήσει πολλές ώρες, συναντώντας όλους τους φορείς, τους θεσμικούς φορείς αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αφού ένα μεγάλο μέρος θα ενταχθεί στο JESSICA.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι βουλευτές Πειραιά κ.κ. Γρ. Νιώτης, Δημ. Καρύδης, Δημ. Λυτζέρης, Γιάννης Τραγάκης, Τάσος Νεράτζης, και Βαϊτσης Αποστολάτος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιά κ.κ. Σ. Χρήστου και Δ. Κατσικάρης, οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων και επαγγελματικών φορέων της πόλης, ο τ. Νομάρχης κ. Ι. Μίχας, o τ. Δήμαρχος Πειραιά κ. Π. Φασούλας, εκπρόσωποι της Nαυτιλίας κ.ά., οι οποίοι έλαβαν και το λόγο με θετικά σχόλια και κριτικές παρατηρήσεις για το όλο έργο. Το master plan επεξήγησε στους παριστάμενους ο project leader του έργου, αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Αραχωβίτης.

Το master plan θα βρίσκεται αναρτημένο στο www.olp.gr για διαβούλευση μέχρι της 31 Ιανουαρίου 2011.