Πολιτιστική ακτή Πειραιά

 

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των έργων της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά έγινε κατά τη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της 16ης Δεκεμβρίου 2013, στην οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα:

1. Το τροποποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα και το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών του Αρχαιολογικού-Θεματικού Μουσείου Πειραιά, στο κτίριο «Καστράκι» της Ηετιώνιας Ακτής.

2. Η μελέτη που απέσπασε το Α΄ Βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τη μετατροπή του παλιού SILO σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Όπως είναι γνωστό στον ευρύτερο χώρο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά, έκτασης 180.000 τ.μ., τον οποίο παραχώρησε ο ΟΛΠ Α.Ε. για δημιουργία πάρκων, ελεύθερων χώρων ακτογραμμής και μιας «γειτονιάς Μουσείων και Πολιτισμού», προβλέπεται η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Ηετιώνιων Πυλών με το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του στο Καστράκι ως ενιαίου Αρχαιολογικού Πάρκου και Αρχαιολογικού Θεματικού Μουσείου.

Ήδη έχει καταρτισθεί η συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία έχει αποσταλεί στο Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου για τα θέματα ενοποίησης και οι σχετικές προμελέτες για το Μουσείο, καθώς και ειδική σύσκεψη με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά για το Πάρκο Μικρασιατών.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης, μετά τη σύσκεψη που έγινε για την ένταξη στο Πρόγραμμα Jessica δράσεων της Πολιτιστικής Ακτής “ο ΟΛΠ Α.Ε. θα προχωρήσει πλέον: (α) στην ανάθεση των οριστικών μελετών για το έργο του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων και (β) στην Προκήρυξη, τέλος Ιανουαρίου, για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων για την ανάπλαση του υπάρχοντος κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαιολογικού-Θεματικού Μουσείου Πειραιά. Εκφράζω την ικανοποίηση μου για τις Αποφάσεις του ΥΠΠΟ και τα συγχαρητήρια μου στην ΚΣΤ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιά, τα στελέχη και τους συμβούλους του ΟΛΠ”.