Τίθεται σε ισχύ ο νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός για τα λιμάνια

Ναυτιλιακό σεμινάριο

Αλλαγές επέρχονται στα Ευρωπαϊκά λιμάνια και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα τον νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό (2017/352) που αφορά τη θέσπιση πλαισίου παροχής λιμενικών υπηρεσιών και κοινών κανόνων για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων, πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ο.Λ.Π. Α.Ε..

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις, σχετικά με την εφαρμογή στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. του κανονισμού που ξεκινά από τις 23 Μαρτίου, και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας της Ε.Ε..

Ο νέος κανονισμός θεσπίζει πλαίσιο για την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινούς κανόνες για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια και τα τέλη λιμενικών υπηρεσιών και λιμενικών υποδομών, που αφορούν τον εφοδιασμό με καύσιμο, τη διακίνηση φορτίων, την πρόσδεση, τις υπηρεσίες επιβατών, τη συλλογή των αποβλήτων των πλοίων, την πλοήγηση και τη ρυμούλκηση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργείου να ζητήσει την μεταφορά του ναυτιλιακού τμήματος των LLOYDS στον Πειραιά, με αφορμή την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να γίνει ο Πειραιάς ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

Είπε ακόμα, ότι το υπουργείο εκπονεί ένα σχέδιο λιμενικής πολιτικής προκειμένου να ιεραρχήσει τις ανάγκες και τις δυνατότητες των λιμένων της Ελλάδας, ενώ καταγράφει συστηματικά όλους τους λιμένες και αγκυροβόλια της χώρας, μικρά και μεγάλα, που είναι περίπου 890. Τόνισε επίσης ότι τα λιμάνια που πλέον αποτελούν την πόρτα μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων της Ευρώπης, έχουν ανάγκη από κανονισμούς ικανούς να διαμορφώσουν ένα σταθερό, σύγχρονο και ανταποκρινόμενο στις πραγματικές ανάγκες πλαίσιο για τη λειτουργία τους.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης ο γεν. γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης, πρόεδροι και στελέχη των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και λιμενικών ταμείων, καθώς και στελέχη των φορέων της λιμενικής βιομηχανίας.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι Δημήτρης Θεολογίτης και Κων/νος Ρήγας, εκπρόσωποι της EU-DG MOVE, και ο Δημήτρης Μακρής, διευθύνων σύμβουλος της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. και Α΄ αντιπρόεδρος της Ε.ΛΙΜ.Ε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ