Ναι σε ιδιώτες, αλλά με οφέλη για τον Πειραιά

«Είμαστε υπέρ των παραχωρήσεων σε ιδιώτες και όχι σε έναν, με ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη. Ο Πειραιάς πρέπει να έχει έσοδα από το λιμάνι καθώς επιβαρύνεται από τη λειτουργία του».

Τη μέθοδο των παραχωρήσεων προτείνει για την «επόμενη μέρα» της άρσης από την κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και του ΟΛΠ ο Δήμαρχος Πειραιά Ι. Μώραλης όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION24.

Κοινή στρατηγική ανάπτυξης λιμανιού-πόλης

”Συμφωνούμε με τις εξαγγελίες του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα, ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού όπως εξελισσόταν. Οφείλουμε να συζητήσουμε και να δούμε ποιά είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Είχαμε καταθέσει πρόταση, η οποία εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι αν προχωρούσε η ιδιωτικοποίηση, να αποκοπεί το μέτωπο του λιμανιού που αφορά στην κρουαζιέρα και στην ακτοπλοΐα και να γίνει ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο το οποίο να ”τρέξει” ο Δήμος Πειραιά. Όλη η πόλη ήταν εναντίον της ιδιωτικοποίησης. Επιμελητήρια, φορείς, Δήμος, όλοι οι συνδυασμοί. Υπήρχε μια κοινή άποψη ότι η λειτουργία του λιμανιού πρέπει να προχωρήσει διαφορετικά. Είμαστε υπέρ των παραχωρήσεων σε ιδιώτες και όχι σε έναν, με ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη. Ο Πειραιάς πρέπει να έχει έσοδα από το λιμάνι καθώς επιβαρύνεται από τη λειτουργία του. Θεωρώ πως χρειάζεται μια κοινή στρατηγική ανάπτυξης λιμανιού και πόλης. Μας χωρίζουν τα κάγκελα αλλά πρέπει να έχουμε μια κοινή πορεία ανάπτυξης”.

Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της

”Η νέα κυβέρνηση δε μπορεί να κριθεί από το έργο αλλά από τα πρόσωπα. Δεν μου αρέσει να κρίνω τα πρόσωπα, θέλω να πιστεύω ότι για το καλό της χώρας θα συνθέσουν μια ομάδα με ομοιογένεια, με ένα πρόγραμμα που θα πάει μπροστά τη χώρα, να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, να πηγαίνει καλά η Ελλάδα”.

Νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας στον Πειραιά

”Το βασικό μας στοίχημα είναι η εργασία. Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με μεγάλη ανεργία. Αν επενδύσουν ιδιώτες στο λιμάνι, όχι απαραίτητα ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές, γίνουν παραχωρήσεις, αυξηθεί ο ανταγωνισμός με ένα κοινό πνεύμα ανάπτυξης πόλης και λιμανιού, θα δημιουργηθούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας στην πόλη. Το σύνθημά μας προεκλογικά ήταν να κοιτάμε στη θάλασσα. Στηριζόμαστε στη ναυτιλία και στον τουρισμό. Αυτοί είναι οι δυο κύριοι μοχλοί ανάπτυξης για την πόλη μας. Ο Πειραιάς διαθέτει μεγάλο παραλιακό μέτωπο, η ναυτιλία μεγαλουργεί και κάθε χρόνο έρχονται εκατομμύρια τουρίστες τους οποίους θέλουμε να κρατήσουμε στον Πειραιά”.

Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο έργο πνοής για τον Πειραιά

”Το Μικρολίμανο μαραζώνει και για πολλά χρόνια δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό σχέδιο. Κάθε χρόνο φθάνουν εκατομμύρια επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό, να επισκεφθούν το Δημοτικό Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μικρολίμανο, αν φτιάξουμε τις παραλίες μας, τότε θα υπάρξει μεγάλο όφελος για τον Πειραιά και τους κατοίκους του. Η ανάπλαση του Μικρολίμανου ξεκινά, υπήρχαν πρωτόκολλα κατεδάφισης για τα μαγαζιά αλλά καταφέραμε και πήραμε ένα χρόνο παράταση για να πραγματοποιήσουμε αναπλάσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά το Μικρολίμανο επ΄ ωφελεία των επιχειρηματιών, των δημοτών και των επισκεπτών. Τα μαγαζιά θα έρθουν πιο πίσω, τα τραπεζάκια στο επάνω μέρος, θα γίνει ένας ήπιος πεζόδρομος έτσι ώστε ο κόσμος να κάνει βόλτα δίπλα στη θάλασσα και ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας. Οι επιχειρηματίες συμφωνούν γιατί βλέπουν μια δημοτική Αρχή που έχει ένα δομημένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει πνεύμα ομοψυχίας αυτή την περίοδο στην πόλη. Είναι ένα έργο πνοής για τον Πειραιά”.

Να αποκτήσουν όραμα οι Πειραιώτες

”Δε λέμε απίθανα πράγματα αλλά υλοποιήσιμα. Όταν υπάρχει ανάπτυξη στο λιμάνι, αναπλάσεις σε όλες τις γειτονιές του Πειραιά, αν αναβαθμίσουμε την επιχειρηματικότητα, βελτιώσουμε το κυκλοφοριακό, όλα αυτά θα ομορφύνουν τον Πειραιά. Δεν είναι άπιαστο όνειρο. Ο πήχης ήταν χαμηλά, εμείς τον θέσαμε ψηλά. Επιθυμία μας να αποκτήσουν οι πειραιώτες όραμα και σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να το πετύχουμε. Σύντομα θα ενημερωθούν οι δημότες μας για το τι παραλάβαμε. Θα τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή, θα πούμε τι παραλάβαμε και τι σκοπεύουμε να κάνουμε. Όταν αλλάζει μια διοίκηση πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός”.

Δε θέλω να είμαι Δήμαρχος ορχήστρα

‘Ο Δήμος δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου και δεν είναι στον χαρακτήρα μου ούτε ήταν επιδίωξη μου να είμαι ο Δήμαρχος ορχήστρα. Επιθυμώ να συντονίζω μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών, μελετών, προγραμμάτων, με άξιους συνεργάτες, με ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν για τον Πειραιά. Να αφήσουμε κάτι καλό για την πόλη μας οι εργαζόμενοι στο δήμο Πειραιά να αποκτήσουν μια άλλη φιλοσοφία, με τη συμμετοχή των δημοτών, με εθελοντισμό, με συνέργειες. Είναι έννοιες που μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχία”.

Επιθυμώ να μας ξαναψηφίσουν οι πειραιώτες σε πέντε χρόνια

”Δεν έχω δεύτερες σκέψεις, δεν μετάνιωσα που έθεσα υποψηφιότητα στο Δήμο. Αν με ρωτούσατε πριν 18 μήνες αν θα έβαζα υποψηφιότητα για Δήμαρχος θα το απέκλεια. Ωστόσο η επιθυμία πολλών να γίνει κάτι διαφορετικό στην πόλη και το ότι μαζί μου στρατεύθηκαν σημαντικοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν να δώσουν στον Πειραιά και να υποστηρίξουν και τη δική μου προσπάθεια, με έπεισε να διεκδικήσω το δήμο Πειραιά. Ένας Δήμος είναι μια μικρή κυβέρνηση, με αυτονομία, με μεγάλες ευθύνες, αρμοδιότητες και δυνατότητες. Μπορείς να παράγεις έργο το οποίο είναι πιο καθαρό στους δημότες. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στο μυαλό μου να ασχοληθώ με την κεντρική πολιτική σκηνή. Θέλω σε 5 χρόνια να μας ξαναψηφίσουν οι πειραιώτες”.

Σέβομαι απεριόριστα τον Σωκράτη Κόκκαλη

”Τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη τον γνώρισα σε νεαρή ηλικία, ανδρώθηκα επαγγελματικά στον Ολυμπιακό, ο Πέτρος Κόκκαλης είναι φίλος μου, είναι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος και άμεσος συνεργάτης μου. Σέβομαι απεριόριστα τον κ. Κόκκαλη, έχει βοηθήσει την ομάδα που αγαπώ, εμένα προσωπικά, έδωσε τα μέγιστα. Είναι ένας επιχειρηματίας πρώτης γραμμής, ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη μόρφωση και προσφορά στη χώρα”.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης θέλει να προσφέρει στον Πειραιά

”Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι πληθωρικός, παρορμητικός, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες εφοπλιστές σε νεαρή ηλικία. Προέρχεται από πολιτική οικογένεια, όπως και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Με το ίδιο πάθος που ήθελε να βοηθήσει την ομάδα, θέλει να βοηθήσει και το Δήμο Πειραιά. Ήταν από τους πρώτους που μπήκε σε αυτή την προσπάθεια να αναλάβουμε το Δήμο και θέλει να προσφέρει. Η σκέψη και το όραμά του για τον Πειραιά και οι γνώσεις του για τη ναυτιλία, τον τουρισμό βοηθούν στο Δήμο. Έχει ταξιδέψει, έχει παραστάσεις, εμπειρίες. Ο Βαγγέλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, πήγε εδώ σχολείο, αγαπάει την πόλη και μαζί με άλλους συνεργάτες είναι από τα μεγάλα όπλα του δημοτικού συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ήδη βοηθήσει καταλυτικά το Δήμο Πειραιά. Εγκαινιάσαμε δύο νέες πλατείες με νέους παιδότοπους δωρεά του Ολυμπιακού, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις έγιναν με χορηγία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπως και τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης συντηρούνται με δωρεές της ΠΑΕ Ολυμπιακός”.

Παθιάζομαι με την οικογένειά μου

”Έκανα παιδιά σε μεγάλη ηλικία, ο Πέτρος είναι 3 ετών και η Γιολάντα είναι 1 έτους. Παθιάζομαι με την οικογένειά μου, δεν μπορείς να μη συγκινείσαι με τα παιδιά, είμαι συνέχεια μαζί τους και δεν έχω κανένα λόγο να αλλάξω επειδή έγινα Δήμαρχος. Είχα την άποψη ότι είτε κάνεις οικογένεια νωρίς για να έχεις τα πλεονεκτήματα του 25αρη μπαμπά ή λίγο καθυστερημένα ώστε να έχεις ζήσει τη ζωή σου”.