Του Ηλία Μπέλλου
Διαμετακομιστικό κέντρο μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων για τις δύο από τις τρεις μεγαλύτερες παγκοσμίως συμμαχίες τακτικών γραμμών στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων καθίσταται από φέτος ο Πειραιάς. Η υπό την Cosco διοίκηση της ΣΕΠ Α.Ε. που λειτουργεί τους προβλήτες 2 και 3 του ΟΛΠ, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την THE Alliance και έχει ήδη συμφωνήσει με την OCEAN Alliance να χρησιμοποιούνται οι τερματικοί σταθμοί του ΟΛΠ για hub σε περισσότερα από 4 εκατ. των ευρωπαϊκών και μεσογειακών δρομολογίων (services) από την Ασία. Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τη διακίνηση στον Πειραιά.
Οι ιδιαίτερα αυξημένοι όγκοι φορτίων που αυτό συνεπάγεται, θα υποστηριχθούν και από την πρόσθετη δυναμικότητα που αποκτά ο ΟΛΠ ενόψει της παράδοσης προς λειτουργία έως τον Ιούνιο και του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ. Διευκρινίζεται πως όλες οι μεγάλες συμμαχίες αλλά και κατά μόνας οι εταιρείες που τις απαρτίζουν όπως και οι λιγοστοί ανεξάρτητοι παίκτες έχουν περιλάβει ως στάση τον Πειραιά. Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ΟΛΠ και ο προβλήτας Ι που παρέμενε υπό δημόσια διαχείριση μέχρι πέρυσι έχει αρχίσει να ανεβάζει τη διακίνησή του. Κάτι που αναμένεται να επιταχυνθεί με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος που τρέχει η εταιρεία.
Οι δύο συμμαχίες στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων που θα χρησιμοποιούν από τον Απρίλιο τον Πειραιά ως hub είναι η THE Alliance και η OCEAN Alliance. Στην OCEAN Alliance συμμετέχουν η CMA CGM, που έχει εξαγοράσει και τη ναυτιλιακή από τη Σιγκαπούρη NOL, η China Cosco Shipping όπως και οι Orient Overseas Container Line και η Evergreen Line. Στην THE Alliance συμμετέχουν οι ιαπωνικές Kawasaki Kisen Kaisha, Mitsui OSK Lines, Nippon Yusen KK, η γερμανική Hapag-Lloyd που έχει εξαγοράσει και την κουβετιανή United Arab Shipping Company, η ταϊβανέζικη Yang Ming Line. Οι εταίροι των δύο παραπάνω ναυτιλιακών σχηματισμών ελέγχουν αθροιστικά στόλο που αντιστοιχεί κοντά στο 40% της διαθέσιμης παγκοσμίως μεταφορικής δυναμικότητας. Θα αντιπαρατεθούν στην τρίτη και μεγαλύτερη συμμαχία της 2M που έχουν συγκροτήσει η Maersk Line και η Mediterranean Shipping Company (MSC). Αν και η MSC χρησιμοποιεί μόνη της τον Πειραιά ως διαμετακομιστικό κέντρο, σε περιορισμένο πάντως εύρος σε σχέση με το παρελθόν, η 2M έχει επιλέξει το αιγυπτιακό λιμάνι Πορτ Σάιντ και το ισπανικό Αλγεσίρας ως κέντρα. Εν τω μεταξύ, ήδη εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί πιλοτικά και ο δυτικός προβλήτας ΙΙΙ. Το έργο που ήταν μέρος των επενδύσεων ύψους 230 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνήσει η Cosco πολύ πριν από την εξαγορά του ΟΛΠ ανεβάζει τη δυναμικότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ κοντά στα 7,5 εκατομμύρια TEU ετησίως. Σημειώνεται πως το 2016 έκλεισε για τον Πειραιά με διακίνηση 3,675 εκατομμύρια TEU, ο οποίος βρέθηκε έτσι στην 8η θέση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμανιών και στην 3η μεταξύ των μεσογειακών λιμένων με ευρωπαϊκά τελωνεία. Για να αξιοποιηθεί όμως η διπλάσια σχεδόν δυναμικότητα που έχει δημιουργηθεί στον Πειραιά θα απαιτηθούν χρόνος και σκληρή δουλειά.
Οπως υπογραμμίζει το management του Πειραιά στην «Κ», το κλείσιμο των συμφωνιών με τις δύο μεγάλες συμμαχίες δεν σημαίνει αυτομάτως αύξηση της διακίνησης, αφού θα χρειαστεί προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι εταιρείες με ταχύτητα, ποιότητα και ανταγωνιστικότητα ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη και να μπορέσει η συνεργασία να αποδώσει μακροπρόθεσμα. «Ο αγώνας και η προσπάθεια όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενταθούν» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τον Αύγουστο φτάνει η πλωτή δεξαμενή
Για τον Μάιο έχει προγραμματιστεί ο απόπλους της πρώτης από τις δύο πλωτές δεξαμενές από τη Σαγκάη, όπου και ολοκληρώνεται η ναυπήγησή της, η οποία προορίζεται να τοποθετηθεί στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΟΛΠ στο Πέραμα. Η δεξαμενή (postpanamax) 80.000 τόνων αναμένεται να φθάσει στον Πειραιά τον Αύγουστο. Με δεδομένη την αυξημένη δυναμικότητά της εκτιμάται πως θα μπορεί να εξυπηρετήσει για εργασίες συντήρησης και επισκευής πολλά από τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που προσεγγίζουν πλέον τον ΟΛΠ. «Οι προσδοκίες της αγοράς για δουλειές είναι αυξημένες αλλά παράλληλα μεγάλη είναι και η πρόκληση για τους εργολάβους και υπεργολάβους να αποκαταστήσουν διεθνώς την αξιοπιστία της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης», σημειώνουν στην «Κ» ναυτιλιακοί κύκλοι. Η Cosco σχεδιάζει να φέρει και δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη, πλωτή δεξαμενή 300.000 τόνων (capesize), αλλά η χωροθέτησή της, στην Κυνόσουρα ή στην Ψυττάλεια, προκαλεί ήδη αντιδράσεις από συγκεκριμένα κέντρα κυρίως της Σαλαμίνας.
kathinerini έντυπη έκδοση