Διεξαγωγή γενικής συνέλευσης της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης στον Πειραιά το 2015

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Το αίτημα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ Α.Ε) στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού της Ένωσης Λιμένων Ευρώπης (ESPO) για διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού αυτού στον Πειραιά το 2015 έγινε ομόφωνα αποδεκτό.

Η ESPO αποτελεί την κορυφαία Οργάνωση όλων των μεγάλων λιμανιών της Ευρώπης στις 22 παραθαλάσσιες χώρες της. Η Γενική της Συνέλευση αποτελεί κορυφαίο γεγονός στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών, αφού το 90% της μεταφοράς φορτίων από και προς την Ευρώπη διεξάγεται μέσω των λιμένων της με πλοία.

Στις Γενικές Συνελεύσεις της ESPO οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο και σε ένα διαφορετικό μεγάλο λιμάνι ή Λιμενική Αρχή, παραβρίσκονται πάντα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Επίτροπο Μεταφορών και στελέχη της, οι φορείς της ναυτιλίας, των συνδικάτων, των χρηστών και οι εκπρόσωποι όλων των μεγάλων λιμένων της Ευρώπης, καθώς και παρατηρητές από όλον τον κόσμο.

Η Γ.Σ. του 2014 γίνεται στο Gottenborg της Σουηδίας, το 2013 έγινε στη Varna της Βουλγαρίας και το 2012 στη Λεμεσό της Κύπρου.

Η Γενική Συνέλευση του 2015 θα είναι η πρώτη Γ.Σ. της ESPO που γίνεται στην Ελλάδα από την ίδρυση της και αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός, αφού το 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εισήγηση της Επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη, αποφάσισε να εορτασθεί στον Πειραιά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας. Αυτό σημαίνει ότι το Μάιο του 2015 θα διεξαχθούν στον Πειραιά δύο κορυφαίες Συνελεύσεις και Εκδηλώσεις για τη Ναυτιλία και τη Λιμενική Βιομηχανία, οι οποίες θα προσελκύσουν κορυφαίους θεσμούς και προσωπικότητες του ναυτιλιακού και λιμενικού γίγνεσθαι της Ευρώπης και του κόσμου. Σημειώνεται ότι η ESPO με πιστοποίηση των Lloyds έχει ανακηρύξει το

Λιμάνι του Πειραιά ως Οικολογικό Λιμάνι (ECOPORT), μιας ιδιαίτερης σημασίας διάκριση για ένα τόσο μεγάλο και πολυσύνθετο λιμάνι.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης: “η ενεργοποίηση μας στα πλαίσια της «λιμενικής διπλωματίας» σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς του χώρου των θαλάσσιων μεταφορών φέρνει θετικά αποτελέσματα για το κύρος της χώρας, της λιμενικής αγοράς και τον Πειραιά. Το 2015 θα είναι μια κορυφαία χρονιά για τη ναυτιλία, τα λιμάνια και την ανάπτυξη της χώρας”.