Σε απεργιακό κλοίο τα εμπορικά λιμάνια στην Ισπανία

Algeciras port Ισπανία

Σε τριήμερη απεργία προχωρούν οι λιμενεργάτες στην Ισπανία αυτή την εβδομάδα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή συμφόρηση και μεγάλους χρόνους αναμονής στα λιμάνια.

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις  που στοχεύουν στην απελευθέρωση των πρακτικών προσλήψεων. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα διαταράξουν σοβαρά τις θαλάσσιες συκοινωνίες και το εμπόριο της χώρας, αναμένοντας να αυξήσουν το χρόνο εισόδου και εξόδου των εμπορευματοκιβωτίων από τη χώρα. Πολλές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ανακοίνωσαν ήδη στους πελάτες τους ότι δεν θα προσεγγίσουν ορισμένα  μικρότερα λιμάνια της χώρας αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Περίπου το 60% του ισπανικού εμπορίου (εισαγωγές και εξαγωγές) διέρχεται από τα λιμάνια και οι παρατεταμένές απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να είναι οδυνηρές για την αυτοκινητοβιομηχανία και τον χημικό τομέα της χώρας και να καταστρέψει μεγάλα φορτία φρούτων και λαχανικών.

Οι λιμενεργάτες στην Ισπανία, αρχικά ανακοίνωσαν αρκετές κινητοποιήσεις, ασκώντας πίεση στις ναυτιλιακές εταιρείες και τους εξαγωγείς, αλλά αργότερα τις ακύρωσαν αφού έφθασαν σε προκαταρκτική συμφωνία με τις αρχές. Ωστόσο, οι συνομιλίες διακόπηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στις υπόλοιπες τρεις ημέρες απεργιών.

Νωρίτερα, το ισπανικό κοινοβούλιο προχώρησε στην εφαρμογή της μεγάλης μεταρρύθμισης που ήδη έχει καθυστερήσει σύμφωνα με την κυβέρνηση, προκειμένου η νομοθεσία να εναρμονιστεί με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος νόμος έχει ως στόχο να επιτρέψει στις εταιρείες και τους φορείς εκμετάλλευσης να επιλέγουν το δικό τους προσωπικό αντί να δεσμεύονται από καταλόγους εγκεκριμένους από την ένωση των εργαζομένων. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας χιλιάδων ανθρώπων, και αυτό είναι το βασικό σημείο για τις δίκαιες διαμαρτυρίες των λιμενεργατών.