“Ανάσα” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προσωρινή απόσπαση πλοηγού

λιμάνι της Θεσσαλονίκης ΟΛΘ

Την προσωρινή απόσπαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενός πλοηγού από την Κέρκυρα, αποφάσισε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατόπιν επείγουσας έκκλησης του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης.

Όπως υποστηρίζει ο φορέας σε ανακοίνωσή του, τις τελευταίες ημέρες τα προβλήματα στην κίνηση πλοίων, εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων της συγκεκριμένης ειδικότητας, έχουν λάβει δραματικές διαστάσεις. Ο πλοηγός αναμένεται να καταφθάσει στη Θεσσαλονίκη απόψε και να παραμείνει στο λιμάνι για λίγες ημέρες, δίνοντας προσωρινή ανάσα.

“Οι οργανικές θέσεις πλοηγών στη Θεσσαλονίκη είναι τυπικά πέντε, αλλά οι δύο παραμένουν κενές, ενώ επί σειρά πολλών μηνών ο ένας από τους τρεις πλοηγούς απουσιάζει για λόγους υγείας. Τις τελευταίες ημέρες επίσης για λόγους υγείας απουσιάζει και ο δεύτερος, και σήμερα το πρωί ο τελευταίος – και μοναδικός πλέον – εν ενεργεία πλοηγός αποχώρησε ξαφνικά από την εργασία του, επικαλούμενος δυσβάσταχτο φόρτο εργασίας και επέστρεψε τελικά μετά τη συντονισμένη παρέμβαση του κεντρικού λιμενάρχη και του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του συλλόγου, ο οποίος ζητά “εδώ και τώρα” την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων πλοηγών, αλλά και την αύξησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πλοηγοί είναι οι άνθρωποι που «μανουβράρουν» τα μεγάλα καράβια, ώστε αυτά να δέσουν με ασφάλεια στο λιμάνι. Η υπηρεσία είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία, αφού οι πλοηγοί πληρώνονται από τα ίδια τα πλοία, από ειδικό λογαριασμό, ο οποίος σχηματίζεται από τα έσοδα των πλοηγικών δικαιωμάτων, που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ