Στο λιμάνι του Ηρακλείου φθάνει σήμερα το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Pourquoi pas

ΕΛΚΕΘΕ, Pourqouis Pas

Στο λιμάνι του Ηρακλείου φθάνει σήμερα το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Pourqoui Pas του γαλλικού ερευνιτικού κέντρου “Ifremer” στα πλαίσια του προγράμματος PERLE-2.

Η παρουσίαση του Γαλλικού ερευνητικού πλοίου και του ερευνητικού έργου PERLE-2 στο οποίο μετέχουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 18:00 και θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα πάνω στο γαλλικό ερευνητικό σκάφος “R/V Pourquoi pas” του ερευνητικού κέντρου “Ifremer”, παρουσία του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κου Κ. Φωτάκη.
Υπενθυμίζεται πως η απόκτηση ενός νέου ωκεανογραφικού είχε ανακοινωθεί από τον κ. Φωτάκη τους προηγούμενους μήνες, από τα Χανιά, στις 21 Ιανουαρίου, κατά την ανακοίνωση ίδρυσης του νέου Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προβλεφθεί και η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους για θαλάσσια έρευνα που θα ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ. Πρόκειται για μία ολιστική συστηματική προσέγγιση στον τομέα «Ενέργεια – Κλιματική αλλαγή».
Η επικείμενη ωκεανογραφική αποστολή χρηματοδοτείται από τη γαλλική κυβέρνηση.  Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού πλού PERLE-2 της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2015 ενώ έχει προηγηθεί μία ακόμα αποστολή το περασμένο φθινόπωρο.
Η ερευνητική αποστολή περιλαμβάνει συλλογή φυσικών, χημικών, βιολογικών και οπτικών δεδομένων στο θαλάσσιο περιβάλλον με στόχο την μελέτη των φυσικών και  βιοχημικών διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μετρήσεις/δειγματοληψίες που θα γίνουν στην αποστολή θα συνδυαστούν με συλλογή δεδομένων από αυτόνομους πλωτήρες (Gliders, Argo) που ανήκουν σε γαλλικά ερευνητικά κέντρα και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Επιπροσθέτως θα ποντιστεί διάταξη με φυσικοχημικούς αισθητήρες και ιζηματοπαγίδες σε σημείο νοτιοανατολικά της Κρήτης. Το σύνολο των ως άνω δράσεων αποτελεί καινοτόμο προσπάθεια που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην μελέτη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής έρευνας.
Στην αποστολή θα συμμετέχουν εν πλω 40 επιστήμονες, εκτός από τους 10 Έλληνες ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και διακεκριμένοι επιστήμονες από Γαλλία, Ιταλία και Ισραήλ. Η αποστολή θα ξεκινήσει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Μαρτίου με αφετηρία και λήξη στο λιμάνι του Ηρακλείου.