Το θέμα του λιμανιού του Πειραιά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου αλλά και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει η πολιτεία για τους μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, συζήτησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), η οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα.
Μέλη της ΕΕΚΦΝ έκαναν λόγο για πτωτικές τάσεις στις κρατήσεις της κρουαζιέρας το φετινό καλοκαίρι, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης, Θ. Κόντες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι ορισμένες εταιρείες, όπως η AIDA, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία ακύρωσαν τις αφίξεις στην Ελλάδα και στράφηκαν στη δυτική Μεσόγειο. Όπως πρόσθεσε, φέτος, στην Ελλάδα θα έχουμε περίπου 350.000 με 400.000 λιγότερους επιβάτες σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Κόντες ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχαν και φορείς του λιμανιού της Σαντορίνης, στους οποίους τέθηκε το θέμα με τις τσαμαδούρες, που δεν λειτουργούν εδώ και πέντε χρόνια και δεν μπορούν να δέσουν τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν το νησί. Η πρόταση που έγινε είναι να αναλάβει τη συντήρηση – εφόσον το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που είναι αρμοδιότητάς του δεν έχει την οικονομική δυνατότητα – ιδιώτης και να υπάρξει ένα μικρό αντίτιμο από λιμενικά τέλη.
Στο μεταξύ, το ζήτημα της κρουαζιέρας φέρνει, με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης. Όπως αναφέρει, «η κλιμάκωση της προσφυγικής-μεταναστατευτικής κρίσης, τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα σε Τουρκία και Ευρώπη, καθώς και η ένταση που επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φαίνεται ότι βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας». Επίσης, σημειώνει πως «συνολικά τα αναθεωρημένα στοιχεία καταγράφουν μία μείωση της τάξεως του 12,9% σε προσεγγίσεις ελληνικών λιμανιών από κρουαζιερόπλοια για τη φετινή περίοδο, ενώ μαρτυρούν πως απαιτούνται άμεσες δράσεις, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και να προστατευτεί ο δυναμικός και συνεχώς αναπτυσσόμενος κλάδος της κρουαζιέρας».
Ο κ. Δανέλλης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποια είναι τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν για να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα και να ενισχύσουν την κρουαζιέρα και πότε προτίθενται να υλοποιήσουν την εξαγγελία για τη συγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας «ώστε να απλοποιηθεί η επίλυση θεμάτων που ταλανίζουν τον χώρο και να εξασφαλιστεί η προώθηση του κλάδου».{jcomments on}