Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου Ναυτιλίας

Ιδιαίτερη συνάντηση και συζήτηση για θέματα που απασχολούν τον Πειραιά και το μέλλον του, εξήγγειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα κατά την κοπή της πίτας του Υπουργείου, σε μικρή τελετή που έγινε στο αίθριο του κτιρίου της Ακτής Βασιλειάδη χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε την αρμονική συνεργασία όλων των υπηρεσιών και των εργαζομένων και περιέγραψε τους στόχους που εξυπηρετεί ταυτοχρόνως το Υπουργείο Ναυτιλίας, βαδίζοντας στα χνάρια που άφησε κατά τη θητεία του ο απελθών υπουργός Θοδωρής Δρίτσας. «Στόχος και της καινούργιας πολιτικής ηγεσίας είναι  να κτίσουμε πάνω στην προσπάθεια που έχτισε η προκάτοχή μας ηγεσία υπό τον κύριο Δρίτσα, με ευγενικό ήθος, υπηρετώντας πάντα τα συμφέροντα της πατρίδας», δήλωσε.

Τόνισε ιδιαίτερα τις κινήσεις προς την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευής και τις επενδύσεις από την Cosco, στην οποία είπε έχει δοθεί το μήνυμα ότι «δεν είναι μόνοι τους, είμαστε και εμείς εδώ».

Στην τελετή παρέστησαν, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Πειραιά Γεωργία Γιαννιά,  Β΄ Πειραιά Ευαγγελία Καρακώστα, ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Πειραιά Ιωάννης Τραγάκης, η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Β΄Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ιωάννης Θεοτοκάς, Χρήστος Λαμπρίδης και Ιωάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Σταμάτιος Ράπτης, οι Υπαρχηγοί Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχοι Λ.Σ. Θοδωρής Κλιάρης και Γεώργιος Μπαρκάτσας, οι Διευθυντές Κλάδων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και το λοιπό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου. Επίσης, στην τελετή παραβρέθηκαν, επίτιμοι Αρχηγοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ,  Πρόεδροι της Λέσχης Λ.Σ. και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ., εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών, της Ναυτιλιακής κοινότητας και των Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Λ.Σ.

upourgeio pita pita_E pita_B pita_D

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή

Σεβασμιότατε, Άγιοι Πατέρες, κύριε πρώην Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, Αρχηγέ, Κλαδάρχες, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, αγαπητά στελέχη του Υπουργείου, είθισται  κάθε χρόνο να οργανώνεται μια εκδήλωση που αφορά τις ευχές. Τις ευχές  που πρέπει να αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να χτίζεται η ανθρώπινη σχέση, η φιλία, η αλληλεγγύη, η αγάπη. Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ανθρώπου είναι να νοιώθει γύρω του το σεβασμό και κατ’ επέκταση την αγάπη, το χαμόγελο, τη συνεργασία.

Στόχος και της καινούργιας πολιτικής ηγεσίας είναι  να κτίσουμε πάνω στην προσπάθεια που έχτισε η προκάτοχή μας ηγεσία υπό τον κύριο Δρίτσα, με ευγενικό ήθος, υπηρετώντας πάντα τα συμφέροντα της πατρίδας.

Γιατί η σημερινή εκδήλωση, των ευχών, γίνεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο, ο οποίος περνά μια περίοδο 7 χρόνων με δύσκολες   καταστάσεις, με μια ιδιότυπη οικονομική κατοχή, μια επιτροπεία. Καταστάσεις που δεν έπρεπε ο τόπος να τις δοκιμάσει αλλά δυστυχώς αυτά έγιναν. Η σημερινή κυβέρνηση  παρέλαβε  αυτή την τραγική κατάσταση.

Πολλοί αδημονούν, λένε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, αλλά η Κυβέρνηση είναι όπως ένα σπίτι. Αν ένας νοικοκύρης καταστρέψει το σπίτι του, αν του το πάρει η τράπεζα για χρέη, είναι δύσκολο μετά να επανέλθει αυτή η οικογένεια σε μια ισορροπία. Κάπως έτσι είναι και το κράτος. Παραλάβαμε λοιπόν αυτό το κράτος, στην κατάσταση που το παραλάβαμε και όλοι ξέρετε  σχετικά με τη διαχείριση πολλών πραγμάτων ακόμα και σε αυτό Υπουργείο. Οι Πόντιοι λένε πάτα επάνω και προχώρα. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με την συνεργασία όλων σας.

Και όπως ξέρετε βάλαμε δέκα συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την στήριξη της ποντοπόρου ναυτιλίας, αλλά και την αναμονή, την ανταπόκριση που περιμένουμε από τους εφοπλιστές μας για τα ζητήματα της ναυτοσύνης και της επιστροφής τουλάχιστον ενός ποσοστού υπό ελληνική πλοιοκτησία σκαφών στην ελληνική σημαία.

Στη Λιμενική βιομηχανία γίνεται  προσπάθεια πλέον να γίνουν επενδύσεις. Γι αυτό έχουμε καλέσει την Cosco, να προχωρήσει αποφασιστικά  και αποτελεσματικά στις επενδύσεις, ιεραρχώντας πρωτίστως και δίδοντας προτεραιότητα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι μόνοι τους, είμαστε και εμείς εδώ. Οι επιτροπές που έχουν συσταθεί, δουλεύουν και γρήγορα πλέον θα έχουμε ένα μοντέλο και  σε ότι αφορά στις παρεμβάσεις στο χώρο της κρουαζιέρας, αλλά και στην ιεράρχηση των αναγκών των λιμανιών μας. Επιτέλους οι επενδύσεις που κάνουμε στα λιμάνια  θα πιάνουν τόπο. Να μην παρουσιάζεται, το φαινόμενο πχ της Σαντορίνης, όπου το λιμάνι κατασκευάστηκε πριν από πέντε χρόνια και τώρα πρέπει να το ξαναφτιάξουμε. Επιτέλους τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να πιάνουν τόπο, με διαφάνεια και ακρίβεια.

Και στην ακτοπλοΐα, αλλάζουν τα πράγματα. Πήγα στη Σάμο και με χαρά μου άκουσα την ίδια την Αντιπεριφερειάρχη να λέει ότι τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξε πλαίσιο και αναβαθμίστηκε η συγκοινωνιακή επικοινωνία των νησιών. Σε λίγες μέρες εδώ, σε αυτό το Υπουργείο, παίρνουμε την πρωτοβουλία μαζί με τον Υφυπουργό και τους Γενικούς να έχουμε μία σύσκεψη με τις αεροπορικές εταιρίες και την ακτοπλοΐα, για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και περισσότερη αναβάθμιση των δρομολογίων. Γιατί θέλουμε να αυξήσουμε το αίσθημα των πολιτών στα νησιά μας – που σε πολλά νησιά κρατάν Θερμοπύλες-  ότι είναι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες. Το αίσθημα ότι υπάρχει λογική της Πολιτείας αυτού του τόπου.

Η προσπάθεια στην Ευρώπη να διεκδικήσουμε για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης και συνοχής με όλες τις νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης. Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια, αλλά πιστεύουμε ότι με το πείσμα που διαθέτουμε και την τεκμηρίωσή μας, οι πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσουμε θα έχουν μόνιμο αποτέλεσμα.

Η αξιοποίηση των προγραμμάτων. Θέλουμε το Λιμενικό Σώμα, που αποδεικνύεται ότι είναι το καλύτερο σε όλη την Ευρώπη, να το εξοπλίσουμε με τα καλύτερα μέσα και ο στόχος μας είναι τα περισσότερα από αυτά να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, γιατί θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ελληνική τεχνογνωσία, για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Το νέο νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε με το πιο δημοκρατικό τρόπο σε διαβούλευση, σε πρόσωπα και σε φορείς, εντός και εκτός του Υπουργείου, χωρίς να αποκλείσουμε κανέναν. Το νομοσχέδιο και ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου, στοχεύουν ώστε να καταστήσουμε αυτό το Υπουργείο ένα πραγματικό Στρατηγείο, ώστε οι επιδράσεις των πολιτικών του, να αγγίξουν και την κοινωνία του Πειραιά, γιατί δεν παύει να είναι και Υπουργείο του Πειραιά και έτσι το αντιλαμβανόμαστε.

Για αυτό έχω ανταποκριθεί στη πρωτοβουλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής και τις επόμενες μέρες θα κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση εδώ, παρουσία του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη, των άλλων βουλευτών όλων των κομμάτων, όλοι μαζί εδώ, γιατί όλοι αγαπούμε τον Πειραιά  και πιστεύω στο κομμάτι της αγάπης θα πρέπει να συμπλεύσουμε μαζί, όλοι οι θεσμικοί φορείς, για να βρούμε τί περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για τον Πειραιά.

Και κλείνω με τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Δεν σας κρύβω ότι ξεκινήσαμε, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε μαζί με τον Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, το συντονισμό της διυπουργικής πάνω στο θέμα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Μπορώ να σας πω ότι ξεκινήσαμε πολύ δυναμικά και πολύ σύντομα θα αναδειχθούν πρωτοβουλίες που πιστεύω θα έχουν θετικό πρόσημο.

Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχέδιο, έχουμε, στόχους στρατηγικούς και διαθέτουμε και την πολιτική βούληση και το πείσμα και την επιμονή να προχωρήσουμε και είμαι βέβαιος ότι, όλα τα στελέχη του Υπουργείου θα συνεργαστούμε σ’ αυτό το πνεύμα, γιατί αυτή είναι ευθύνη όλων μας, μικρών και μεγάλων να υπηρετήσουμε την πατρίδα με διαφάνεια, με ήθος και με αποτελεσματικότητα.

Θέλω λοιπόν και με τις ευχές του Σεβασμιότατου, ενός ανθρώπου που εγώ έχω ιδιαίτερη αγάπη, γιατί στα φοιτητικά μου χρόνια υπήρξαμε συμφοιτητές και ξέρω, μπορεί να διαφωνώ και σε μερικά ζητήματα μαζί του, αλλά είναι τόσο καθαρή η ψυχή του και η σκέψη του σε αυτό που λέει, που ακόμη και αν διαφωνείς, σέβεσαι αυτό που λέει. Με τις ευχές του θα προχωρήσουμε στην κοπή της πίτας. Θέλω να ξέρετε ότι όσο καιρό θα είμαι εδώ, αυτό που λέμε το γραφείο μου είναι ανοιχτό, νομίζω ότι τον λίγο καιρό που είμαι εδώ, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι είναι ανοικτό, γιατί εμείς δεν φοβόμαστε το φως της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Να είσαστε καλά, ευχαριστώ.