Τις ανακατατάξεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στη διεθνή και την ταξιδιωτική αγορά της Ευρώπης, ιδιαίτερα, επιβεβαιώνουν πρόσφατα στοιχεία και εκτιμήσεις από το χώρο της κρουαζιέρας.
Πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζονται οι Γερμανοί ταξιδιώτες οι οποίοι δείχνουν να στρέφονται μαζικά προς την κρουαζιέρα. Στροφή η οποία ερμηνεύεται από παράγοντες της ταξιδιωτικής αγοράς, ως προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο απρόοπτων αλλαγών που ενδέχεται να προκύψουν στο πρόγραμμα των διακοπών τους, σε περίπτωση που επέλεγαν «κλασικές» διακοπές σε κάποιον παραθεριστικό προορισμό της ανατολικής Μεσογείου όπως η Τουρκία ή χώρες της Βορ. Αφρικής.
Η μαζική στροφή των Γερμανών στις κρουαζιέρες, μάλιστα, είχε ως αποτέλεσμα η Γερμανία να «προσπεράσει» το Ηνωμένο Βασίλειο και να αποτελεί, πλέον, τη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης επιβατών κρουαζιέρας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) για την Ευρώπη και δ/νων σύμβουλος της Celestyal Cruises Κυριάκος Αναστασιάδης, οι επιβάτες κρουαζιέρας από τη Γερμανία κατά το 2016 έφθασαν τους 2.018.000 ταξιδιώτες καταγράφοντας αύξηση 11,8% σε σύγκριση με το 2015.
Με σημαντικά μικρότερη άνοδο κινήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου (1,9 εκατ. επιβάτες, +5,6%) ενώ η Ισπανία κατέγραψε νέα άνοδο 4,2%, τρέχοντας ένα μίνι «ράλι» ανάκαμψης την τελευταία διετία.
Όλα αυτά στο φόντο μιας ευρωπαϊκής αγοράς κρουαζιέρας η οποία έφθασε τα 6.674.000 ταξιδιώτες (+3,4%), μετρώντας, συνολικά, μισό εκατ. περισσότερους επιβάτες την τελευταία τετραετία.
Το ενδιαφέρον είναι πως η ελληνική αγορά κρουαζιέρας (προέλευση των επιβατών από Ελλάδα) κατέγραψε το 2016 εντυπωσιακή αύξηση 52% φθάνοντας τους 24.000 επιβάτες.
Παρόλα αυτά, η εικόνα της αγοράς κρουαζιέρας στην Ελλάδα εμφάνιζε, ήδη, από πέρυσι τα σημάδια των προβλημάτων που ενισχύονται το 2017. Σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), το 2016 η αγορά κρουαζιέρας στη χώρα μας κατέγραψε αύξηση επιβατών 4,8%. Τα δύο πρόσωπα της περασμένης χρονιάς, ωστόσο, αποτυπώθηκαν στην άνοδο επιβατών κατά 15,7% στην Κέρκυρα, 11,6% στον Πειραιά, 11,2% στη Μύκονο και 9,8% στο Κατάκολο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι προσφυγικές ροές στην οριογραμμή με την Τουρκία και τα προβλήματα της γείτονος, οδήγησαν τους «δεινόσαυρους» της αγοράς να αλλάξουν ρότα στα πλοία τους. Η μερική απόσυρση των ισχυρών «παικτών» της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας από την Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώθηκε, εν μέρει, στη μείωση επιβατών 8% στη Ρόδο, 1% στη Σαντορίνη και 26,3% στην Πάτμο.
Ολοκληρώνοντας ένα κύκλο συναντήσεων στην Μέκκα της παγκόσμιας αγοράς κρουαζιέρας, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της κρουαζιέρας στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Παράγοντες του χώρου, ωστόσο, επισημαίνουν πως αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Τουρκία, οι «μεγάλοι» δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην ανατολική Μεσόγειο την οποία θεωρούν , στην παρούσα φάση, ασταθή περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι δύο δεινόσαυροι» της διεθνούς αγοράς κρουαζιέρας Carnival, και RCI δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ατζέντα επαφών της υπουργού στις ΗΠΑ ώστε να μπορούν να εξαχθούν πιο σαφή συμπεράσματα για την χρονιά που διανύουμε.
Σε προηγούμενη εκτίμησή του, ωστόσο, ο πρόεδρος της CLIA Ευρώπης Κ.Αναστασιάδης είχε προϊδεάσει για τη δύσκολη φετινή χρονιά για την ελληνική κρουαζιέρα. Κι αυτός καθώς προανήγγειλε πως οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικούς προορισμούς θα είναι μειωμένοι κατά 30% στο 2017 σε σύγκριση με το 2016.
Αυτό, ωστόσο, δεν προδικάζει ένα αρνητικό αποτέλεσμα καθώς, όπως εξηγούν κορυφαία στελέχη του χώρου, η αναμενόμενη μείωση ενδέχεται να εξισορροπηθεί από την αύξηση της πληρότητας των πλοίων που θα έλθουν.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) η παγκόσμια αγορά κρουαζιέρας αναμένεται να καταγράψει νέα αύξηση 1,1 εκατ. επιβατών εντός του 2017, φθάνοντας τα 25,3 εκατ. ταξιδιώτες έναντι 24,2 εκατ. επιβατών του 2016.
Ενδεικτική, μάλιστα, της δυναμικής του κλάδου είναι πως το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί για τη ναυπήγηση νέων πλοίων έφθανε στο τέλος του 2016 τα 6,8 δισ. δολάρια. Το 2017, μάλιστα, αναμένεται να εισέλθουν στη διεθνή αγορά 26 νέα πλοία από τα οποία τα 13 είναι μεγάλα κρουαζιερόπλοια και τα υπόλοιπα ποταμόπλοια.
Τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους επιλέγουν κρουαζιέρα στην Ευρώπη, οι μισοί από τους οποίους κατευθύνονται στη Μεσόγειο. Το 2016 δραστηριοποιήθηκαν στην αγορά της Ευρώπης 39 εταιρείες διαθέτοντας συνολικά 123 πλοία.
euro2day.gr