Στα 10 κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου η Ελλάδα

ΟΛΠ, Πειραιάς, Ναυτιλιακά κέντρα, Στάση εργασίας, Πειραιάς

Τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως για το 2020 δημοσίευσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων-Xinhua σε συνεργασία με το Baltic Exchange. Πρόκειται για τον Δείκτη Xinhua-Baltic International Shipping Center Development (ISCD) 2020.

Η Σιγκαπούρη διατήρησε την πρώτη θέση ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο για 7η συνεχόμενη χρονιά. Ο δείκτης για την Ελλάδα αναφέρει την Αθήνα ως το 8ο καλύτερο ναυτιλιακό κέντρο προφανώς σε αντανάκλαση του Πειραιά! Το 2019 βρισκόταν στην 10η θέση.

Τα κορυφαία 5 διεθνή ναυτιλιακά κέντρα παραμένουν τα ίδια σε σύγκριση με το 2019, αν και με κάποιες αλλαγές στη σειρά:

• Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην πρώτη θέση για έβδομη συνεχόμενη χρονιά ακολουθούμενη από το Λονδίνο, τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι

• Το Λονδίνο και το Ντουμπάι είναι τα μόνα κορυφαία 5 διεθνή ναυτιλιακά κέντρα εκτός Ασίας, με το Λονδίνο να ανεβαίνει μία θέση από την τρίτη στη δεύτερη θέση

• Συνεχής άνοδος της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, με το Ντουμπάι να διατηρεί την πέμπτη θέση, ενώ η Αθήνα-Πειραιάς ανήλθε στην όγδοη θέση.

Το Λονδίνο ανέβηκε στη δεύτερη θέση μετά την τρίτη θέση που κατείχε το 2018 και το 2019.

Ως το μεγαλύτερο λιμάνι όσον αφορά τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, η Σαγκάη μπήκε στην πρώτη τριάδα για πρώτη φορά. Το Χονγκ Κονγκ έπεσε στην τέταρτη θέση κυρίως λόγω της μείωσης της διακίνησης φορτίων.

Επιπλέον, το Ντουμπάι, ως ο κορυφαίος ναυτιλιακός κόμβος στη Μέση Ανατολή, κατέλαβε την πέμπτη θέση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το Ρότερνταμ και το Αμβούργο παραμένουν στην ίδια θέση 6η και 7η αντιστοίχως από το 2018, Η Νέα Υόρκη-Νιου Τζέρσεϋ έπεσε κατά μία θέση στην 9η από την 8η, ενώ το Τόκιο ανέβηκε μία θέση, επιστρέφοντας στις πρώτες 10 θέσεις αφήνοντας εκτός το Χιούστον.

newmoney.gr