δεξαμενόπλοιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεσολαβητή στο Ιράν στέλνει η Μεγάλη Βρετανία για να απελευθερώσει το δεξαμενόπλοιο

Μεσολαβητή στην Τεχεράνη για συνομιλίες προκειμένου να απελευθερώσει το δεξαμενόπλοιο με βρετανική σημαία, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, έστειλε η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με όσα σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, Tasnim.

Η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Μεγάλης Βρετανίας οξύνθηκε μετά τη σύλληψη την περασμένη Παρασκευή του πλοίου Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ, με την αιτιολογία ότι συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό σκάφος. Ο Μοχαμάντ Μοχαμαντί-Γκολπαγεγκανί δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το ταξίδι αυτό του μεσολαβητή, αλλά έκανε μια ειρωνική αναφορά στην ανάμειξη της Βρετανίας στις ιρανικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

«Μια χώρα που κάποτε διόριζε υπουργούς και δικηγόρους στο Ιράν έχει φτάσει στο σημείο να στέλνει έναν μεσολαβητή και να ικετεύει για την απελευθέρωση του πλοίου της», δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το Tasnim και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μοχαμαντί-Γκολπαγεγκανί.

Την ίδια ώρα, η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία Stena Bulk ανακοίνωσε σήμερα ότι επικοινώνησε με τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Stena Impero και ότι είναι και τα 23 σώα και αβλαβή.

Το Ιράν ανακοίνωσε το Σάββατο (20/07) ότι συνέλαβε το δεξαμενόπλοιο, επειδή συγκρούστηκε με ένα αλιευτικό. Η Stena Bulk τόνισε, από την πλευρά της, ότι δεν έχει λάβει στοιχεία για μια τέτοια σύγκρουση.

«Είχαμε απευθείας επικοινωνία με το πλήρωμα στο πλοίο χθες το βράδυ τηλεφωνικώς και είναι όλοι εντάξει και καλά στην υγεία τους και έχουν καλή συνεργασία με τους Ιρανούς στο πλοίο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον. Ο διευθύνων σύμβουλος της Stena Bulk, Έρικ Χάνελ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η χθεσινή επικοινωνία ήταν «μια πρώτη ένδειξη του ότι σύντομα θα δούμε περισσότερη θετική πρόοδο από τις ιρανικές Αρχές».

Η Μεγάλη Βρετανία χαρακτήρισε «πειρατεία» την ενέργεια του Ιράν να προβεί στη σύλληψη του πλοίου και ζήτησε μια ναυτική αποστολή υπό ευρωπαϊκή ηγεσία που θα εγγυάται την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο Στενό του Χορμούζ, τη στρατηγικής σημασίας αυτή θαλάσσια, οδό για τη μεταφορά πετρελαίου.

Ο εκπρόσωπος της  Adamson προσέθεσε ότι το επόμενο βήμα για τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την επίσκεψη κάποιου στο πλοίο για να δει το πλήρωμα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει στη διάθεσή του κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά το πότε θα μπορούσε να επαναπατριστεί το πλήρωμα.

«Δεν είχαμε κάποια άμεση απάντηση από τις ιρανικές αρχές για να επισκεφθούμε το πλοίο ακόμη, αλλά ελπίζουμε ότι θα την έχουμε σύντομα», σημείωσε, για να προσθέσει καταληκτικά: «Όλες οι αρμόδιες κυβερνήσεις και πρεσβείες μάς υποστηρίζουν και μας βοηθούν».

newsbeast.gr