Ελληνική εταιρεία απομάκρυνε 240 τόνους τοξικού φυτοφαρμάκου από την Αίγυπτο

Αίγυπτος

Μια ελληνική εταιρεία, απαλλάσσει το λιμάνι της Ανταμπίγια στην Αίγυπτο, από 240 τόνους επικίνδυνου τοξικού φυτοφαρμάκου. Επίσημη τελετή παράδοσης του έργου, παρόντων του υπ. Περιβάλλοντος και του Έλληνα γεν. προξένο.

Τη ζωή χιλιάδων Αιγυπτίων μίας ολόκληρης περιοχής κοντά στο Σουέζ, άλλαξε η ελληνική εταιρεία Polyeco, απομακρύνοντας από τις ακτές της Ανταμπίγια και το θαλάσσιο περιβάλλον του λιμανιού της 240 τόννους λινδανίου, ενός τοξικού φυτοφαρμάκου του οποίου η παραγωγή απαγορεύτηκε παγκοσμίως το 2009 με τη συνθήκη της Στοκχόλμης.

Το επικίνδυνο αυτό φάρμακο, που ανήκει στην κατηγορία των Pops (Persistent Organic Pollutants), δηλαδή στους μόνιμους οργανικούς ρυπαντές που διαλύονται στο περιβάλλον με εξαιρετικά αργό ρυθμό και συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας, προέκυψε στην περιοχή κλεισμένο μέσα κοντέινερς, που τοποθετήθηκαν εκεί πριν 20 χρόνια από ξένη εταιρεία, η οποία έκλεισε.

Την «ανάσα ζωής» στην περιοχή έδωσε η Polyeco, τον εκπρόσωπο της οποίας, Θανάση Πολυχρονόπουλο, συνεχάρη ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, dr. Khaled Mohamed Fahmy Abdel Aal, κατά την επίσημη παράδοση του έργου που πραγματοποιήθηκε στο «Cairo House», στις 24 Αυγούστου, παρόντος και γενικού προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο, Γιώργου Δασκαλόπουλου.

Οι προϋποθέσεις για την απομάκρυνση της επικίνδυνης ουσίας ήταν πολύ αυστηρές. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Αιγύπτου και την Παγκόσμια τράπεζα. Επιπλέον, οι δυσκολίες που προέκυψαν λόγω καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και ισχυροί άνεμοι – αμμοθύελλες) στο λιμάνι της Ανταμπίγια κατά τη διάρκεια της διεκπεραίωσης, δυσχέραιναν τις εργασίες. Η Polyeco, όμως, ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή της με συνέπεια και ασφάλεια, εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Το επικίνδυνο φυτοφάρμακο συσκευάστηκε σε κατάλληλες συσκευασίες και ταξίδεψε προς την Γαλλία, όπου θα καταστραφεί, βάσει διεθνών προδιαγραφών.

Μιλώντας κατά την επίσημη παρουσίαση παράδοσης μια καθαρής πλέον Ανταμπίγια, ο κ. Πολυχρονόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, «χάρη στη σκληρή και απαιτητική εργασία του προσωπικού, αλλά και την σημαντική αρωγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και άλλων αρμόδιων τοπικών φορέων».

«Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το εφαλτήριο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, συνεργασία που θα έχει στόχο την επικοινωνία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την επίλυσή τους. Ο σημαντικότερος άξονας στον οποίο πρέπει να κινηθούμε είναι αυτός της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης, όχι μονάχα μέσω των συνηθισμένων εργαλείων επικοινωνίας, αλλά μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο σκοπός της πρωτοβουλίας Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI). Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει σαν στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένο από το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Στο έργο απασχολήθηκαν συνολικά 20 άτομα, 3 Έλληνες και 17 Αιγύπτιοι υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος η «Polyeco Group International», με έδρα το Ντουμπάι, ιδρύθηκε για να συντονίσει ένα δίκτυο διεθνών εταιρειών. Από το 1977, οι βασικές εταιρείες της Polyeco Group προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο φάσμα περιβαλλοντικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή, καθώς και άλλων επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών. Μέσω των συγκεκριμένων υπηρεσιών, ο όμιλος καλύπτει σχετικές ανάγκες σε χερσαίες και υπεράκτιες εγκαταστάσεις, τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, πλατφόρμες / εξέδρες παραγωγής, διυλιστήρια, ναυπηγεία, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χημικές βιομηχανίες, λιμάνια και μαρίνες.

Το Polyeco Group παρέχει υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πετρελαϊκών και χημικών ρυπάνσεων, τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, την αποκατάσταση εδάφους και νερού, την κατάλληλη ετοιμότητα και προστασία έναντι ρυπάνσεων σε κάθε λιμενική εγκατάσταση, τη διαχείριση κατεστραμμένων φορτίων, το σχεδιασμό και την παραγωγή εξοπλισμού των πλοίων και καθαρισμό δεξαμενών, μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών λύσεων.

news247.gr