Έρευνα προς μια “πράσινη” μεταφορά στην Αδριατική θάλασσα.

Το έργο “SYNTHESIS” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του MARCOPOLO II από την ΑΝΕΚ LINES

 

 Ένα από τα κύρια αποτελέσματα του έργου “SYNTHESIS” είναι μια έρευνα ανάμεσα σε 500 εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εμπορευματικών μεταφορών στην Αδριατική Θάλασσα.

Το έργο “SYNTHESIS” υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του MARCOPOLOII από την ΑΝΕΚ σε συνεργασία με τις εταιρείες ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, BPMA.E και το διαμετακομιστικό κέντρο της περιφέρειας Marche της Ιταλίας (InterportoMarcheSpA) όπου ανήκει το λιμάνι της Ανκόνα.

Παρακάτω είναι τα αποτελέσματα της έρευνας στο κρίσιμο ερώτημα: “Ποια είναι τα πιο κοινά εμπόδια για τις καθημερινές μεταφορές στην διαδρομή Ελλάδα-Ιταλία-Κεντρική Ευρώπη;”

 

 

Παραμένει γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε δραματικά το διεθνές εμπόριο και, κατά συνέπεια, τη ζήτηση για υπηρεσίες οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα και οι γειτονικές χώρες, οι οποίες εξακολουθούν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση, έχουν βιώσει μια σημαντική πτώση στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών. Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η περίσσεια των υπηρεσιών μεταφοράς σε σύγκριση με τη συνεχή μείωση της ζήτησης, οδήγησε τον κλάδο των οδικών μεταφορών σε ύφεση. Ως εκ τούτου δεν ήταν έκπληξη, ότι ένα από τα πιο κοινά εμπόδια που εντοπίζονται από την έρευνα για τις μεταφορές στα εμπλεκόμενα μέρη ήταν η οικονομική κατάσταση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η «λαθρομετανάστευση» έχει προσδιοριστεί ως κορυφαίο θέμα, από ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών μεταφορών και οδηγών φορτηγών, καταδεικνύει την ανησυχία τους για τα θέματα ασφάλειας.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει θεωρηθεί μείζονος σημασία και οδήγησε το έργο να επικεντρωθεί στις αντιλήψεις, καθώς και την πραγματική κατάσταση των θεμάτων ασφάλειας στους λιμένες της Αδριατικής.

Το «SΥΝΤΗΕSIS» έχει αφιερώσει δύο συναντήσεις από τα δίκτυα μάθησης για θέματα ασφαλείας, αναγνωρίζοντας την ανησυχία για την ασφάλεια σαν πρόβλημα για την περαιτέρω ανάπτυξη “συνδυασμένων μεταφορών”.

Το επόμενο εμπόδιο για τις καθημερινές μεταφορές με σημαντικό αριθμό απαντήσεων, είναι η αυξημένη κυκλοφορία στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, η οποία είναι μια μάλλον αναμενόμενη ανταπόκριση.

Τα μαθήματα κατάρτισης του «SΥΝΤΗΕSΙS» εστιάσανε κυρίως σε αυτά τα θέματα και επικοινωνήσανε στους ενδιαφερόμενους τρόπους και μεθόδους σχετικά με την προώθηση των ασφαλών, βέλτιστων και πιο “πράσινων” συνδυαστικών μεταφορών.