Δυσαρέσκεια των Ελλήνων μεταφορέων για τις αυξήσεις στα πλοία της Αδριατικής. Τι απαντά ο όμιλος Grimaldi

Grimaldi

Τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων ιδιοκτητών φορτηγών και των ελληνικών εταιρειών logistics έχει επιφέρει η αύξηση των τιμολογίων στα πλοία της Αδριατικής (Ελλάδα – Ιταλία) του ομίλου Grimaldi.

Του Φώτη Φωτεινού 

O ιταλικός όμιλος προχώρησε σε αυξήσεις 4 – 7 ευρώ το μέτρο στα δρομολόγια Ελλάδας – Ιταλίας, προβάλλοντας ως αιτίες την άνοδο της τιμής των καυσίμων και τις επενδύσεις του ομίλου για την εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) στα πλοία του, εξαιτίας του νέου κανονισμού καυσίμων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που έχει οριστεί για την 01/01/2020.

Μάλιστα, ο ιταλικός όμιλος (στον όμιλο Grimaldi ανήκουν και οι Μινωικές Γραμμές), στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, απέστειλε επιστολή προς όλες τις μεταφορικές εταιρείες, τις εταιρείες logistics και τους πράκτορες, στην οποία περιγράφεται η νέα τιμολογιακή πολιτική (σχετική φωτό), η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ.

Για την Ελλάδα, στα δρομολόγια ΠάτραΒενετία και Πάτρα – Ανκόνα οι αυξήσεις είναι 7 ευρώ το μέτρο, στα δρομολόγια Βενετία – Ηγουμενίτσα και Ανκόνα – Ηγουμενίτσα 6 ευρώ και στα δρομολόγια Μπρίντιζι – Ηγουμενίτσα, Μπρίντιζι – Πάτρα και Μπάρι – Πάτρα 4 ευρώ.

«Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ομίλου Grimaldi αποτελούν ακόμα ένα πλήγμα στους Έλληνες μεταφορείς», σχολιάζουν, στο metaforespress.gr, στελέχη του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ).

«Οι οδικοί μεταφορείς έχουν συμπιέσει αρκετά τα κόμιστρά τους. Θεωρούμε ότι οι όποιες αυξήσεις στα ναύλα για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν τους πελάτες / χρήστες», συμπληρώνουν.

Από την πλευρά τους, στελέχη του ιταλικού ομίλου Grimaldi ανέφεραν στο metaforespress.gr ότι «αυξήσεις στα τιμολόγια δεν έγιναν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις γραμμές της Μεσογείου και στις εσωτερικές γραμμές της Ιταλίας».

Ακολούθως, υπογράμμιζαν ότι ο ιταλικός όμιλος επενδύει 100 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση συσκευών καθαρισμού καυσαερίων (scrubbers) στα πλοία του, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε οι μόνοι που κάνουμε επενδύσεις, την παρούσα περίοδο, σε αυτόν τον τομέα».

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Grimaldi έχει σημαντική παρουσία στην αγορά της Αδριατικής και συγκεκριμένα, τα εβδομαδιαία δρομολόγια (μετ’ επιστροφής στην Ελλάδα) από τη Βενετιά είναι 5, από την Αγκώνα 6, από το Μπάρι 3 και το Μπρίντιζι 9.

Το καλοκαίρι εκτελούνται και κάποια δρομολόγια για την Κέρκυρα για την εξυπηρέτηση αναγκών, κυρίως επιβατών και όχι εμπορευμάτων.

Αδριατική

metaforespress.gr