Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία της Lloyd’s List 2015

 

Ο Λογοθέτης, ο Αλαφούζος και ο Τσάκος κέρδισαν μεγάλα βραβεία καθώς περισσότεροι από 1.100 προσκεκλημένοι παρευρέθησαν στο Δείπνο Γκαλά των ναυτιλιακών βραβείων

– Ο Όμιλος Ωνάση, η Neptune Lines, η Eurobank και η Ελληνική Ακτοφυλακή είναι μεταξύ αυτών που βραβεύτηκαν

 Το ρεκόρ συμμετοχής και η φιλοξενία πολλών διασημοτήτων συνέβαλαν στην επιτυχία των Ελληνικών Ναυτιλιακών Βραβείων της Lloyd’s List 2015, τα οποία παρουσιάστηκαν σε μία κατάμεστη αίθουσα στην εκδήλωση δείπνο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στις 4 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Περισσότερες από 1.100 σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής ναυτιλίας, διευθυντικά στελέχη και οι καλεσμένοι τους έδωσαν το παρόν στο Δείπνο Γκαλά και παρακολούθησαν κάποιες από τις πλέον γνωστές προσωπικότητες της ναυτιλίας και τις εταιρίες που ξεχώρισαν.

Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Lloyd’s List, η διεθνής ναυτιλιακή εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1734, συμπεριέλαβε ομιλίες καλωσορίσματος του Έλληνα υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα, και του Noboru Ueda, προέδρου του ClassNK, γενικού χορηγού της εκδήλωσης.

Το American Bureau of Shipping παρέθεσε δεξίωση κοκτέηλ πριν το Δείπνο και επίσης η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από πολλές Ελληνικές και διεθνείς εταιρίες οι οποίες χορήγησαν τα βραβεία ξεχωριστά.

 

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης της ιστιοσανίδας Νίκος Κακλαμανάκης παρουσίασε την δωρεά στο ‘Αργώ’ εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης, για την υποστήριξη του Σωματείου Ναυτικών Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.

Τα βραβεία απονέμονται ετησίως σε αναγνώριση και επιβράβευση επιτευγμάτων και αξιέπαινης δραστηριότητας στην Ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς επίσης και για να προωθήσουν την θέση της Ελλάδας ως ναυτιλιακού κέντρου. Οι νικητές επιλέγονται από μία ανεξάρτητη επιτροπή κριτών που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα των τομέων της Ελληνικής ναυτιλίας.

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Ο Γιώργος Μ. Λογοθέτης ονομάστηκε Ελληνική Ναυτιλιακή Προσωπικότητα της Χρονιάς 2015, καθώς οι κριτές χαιρέτισαν την υποστήριξή του στις επενδύσεις στην Ελλάδα και πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες που συνδέονται με την Ελλάδα και έχει αναλάβει ο Όμιλος Libra του οποίου ηγείται. Η ναυτιλιακή εταιρία του Ομίλου η Lomar Shipping, η οποία ελέγχει περισσότερα από 70 πλοία, σημειώθηκε επίσης για την επέκτασή της φέτος, ειδικά στον τομέα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το Βραβείο της Lloyd’s List Ναυτιλιακός Newsmaker της Χρονιάς πήγε στον Νικόλα Π. Τσάκο, καθρεφτίζοντας την δυναμική προεδρία του στο Intertanko καθώς επίσης και την πειθαρχημένη διεύρυνση της εταιρίας δεξαμενόπλοιων Tsakos Energy Navigation. Το Βραβείο αποφασίζεται από τους συντάκτες της Lloyd’s List.

ΟΑριστείδης Αλαφούζος πήρε το Lloyds List / Propeller Club Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής ( Lloyds List / Propeller Club Lifetime Achievement Award) για μία εξαιρετική σταδιοδρομία μισού αιώνα που έχει δει τις εταιρίες του Glafki (Hellas) και Kyklades Maritime να παραγγέλνουν περισσότερα από 100 νεότευκτα πλοία. Ο κύριος Αλαφούζος, ο οποίος πρόσφατα έχει τιμηθεί από τον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας και τον ηγέτη της Κίνας, είναι επίσης ιδιοκτήτης της έγκριτης Ελληνικής εφημερίδας ‘Καθημερινή’.

Η Μαρία Αγγελικούση πήρε το πρωτοεμφανιζόμενο Βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award). Γιατρός στο επάγγελμα, η κυρία Αγγελικούση εγκατέλειψε την άσκηση της ιατρική το 2009 για να απασχοληθεί στον Ναυτιλιακό Όμιλο Αγγελικούση του οποίου ηγείτο ο πατέρας της Γιάννης Αγγελικούσης και σήμερα είναι υπεύθυνη και για τις τρείς εταιρίες διαχείρισης του ομίλου – την Anangel Maritime, την Maran Tankers και την Maran Gas.

Ο Ανδρέας Χρυσοστόμου εξελέγη Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς(International Personality of the Year), το μόνο βραβείο που απευθύνεται αποκλειστικά σε μη Έλληνες. Ο κύριος Χρυσοστόμου υπηρέτησε ως πρόεδρος της σημαντικής Επιτροπής Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του IMO (Marine Environment Protection Committee) για την δεκαετία από το 2003 ως το 2013. Φέτος ήταν μία ισχυρή υποψηφιότητα για την θέση του Γενικού Γραμματέα του IMO και αργότερα επιβεβαιώθηκε ως Διευθυντής του Κυπριακού Τμήματος της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο αποδέκτης του Βραβείου Εταιρία Ξηρού Φορτίου της Χρονιάς (Dry Cargo Company of the Year) για το 2015 ήταν η Neptune Lines, η οποία έχει επεκτείνει τον στόλο της εντυπωσιακά με νεότευκτα και σύγχρονα μεταχειρισμένα φορτηγά για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες μεταφοράς οχημάτων του δικτύου της το οποίο εκτείνεται σε 30 λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Φέτος ο στόλος της Neptune, ένας εκ των 10 μεγαλύτερων στην παγκόσμια αγορά μεταφοράς αυτοκινήτων, μετέφερε για πρώτη φορά περισσότερα από 1 εκατομμύριο οχήματα.

Ως Εταιρία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς (Tanker Company of the Year) η επιτροπή επέλεξε ένα από τα πιο ένδοξα ονόματα της ναυτιλίας – την Olympic Shipping and Management, μέρος του Ομίλου Ωνάση. Η εταιρία έχει διανύσει φέτος την πλέον δραστήρια χρονιά της από τότε που ‘έφυγε’ ο ιδρυτής της Αριστοτέλης Ωνάσης, με ένα έξυπνο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου στο οποίο περιελήφθησαν επενδύσεις στην αγορά μεγάλων φορτηγών συνδυασμένου φορτίου για μετασκευή σε VLCC.

Επιβατηγός Εταιρία της Χρονιάς(Passenger Line of the Year) ήταν η Dodekanisos Seaways, η οποία τιμήθηκε στην 15η επέτειό της. Η εταιρία παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σύνδεσης των Δωδεκανήσων που υποστηρίζουν την οικονομία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν μάλλον απομονωμένα.

Η Cass Technava Maritime κέρδισε το Βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς (Shipbroker of the Year) η δεύτερη νίκη της σε αυτή την κατηγορία, για μία χρονιά που έδειξε το αποκορύφωμα των γνώσεών της. Πάντα δυνατή στα νεότευκτα, η μεσιτική εντυπωσίασε τους κριτές επίσης για τα συμβόλαιά της σε μεταχειρισμένα το 2015 καθώς και για μία σημαντική δραστηριότητα προς τους πελάτες της σε οικονομικές πωλήσεις και ενέργειες επαναναύλωσης.

Το Βραβείο Χρηματοδότης της Χρονιάς (Shipping Financier of the Year)

πήγε στην Eurobank Παρά τους δύσκολους καιρούς, η Ελληνική τράπεζα έχει συντηρήσει τα παραδοσιακά κριτήρια δανεισμού για πλοία, περιλαμβανομένης της υποστήριξης για εταιρίες μεσαίου μεγέθους και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο άνω του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο περιλαμβάνει 65 πελάτες. Φέτος η Eurobank έχει συνάψει συμβόλαια νέων δανειοδοτήσεων πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η Prisma Electronics, που έχει την έδρα της στην Αλεξανδρούπολη, κέρδισε το Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος (Technical Achievement) για το πατενταρισμένο σύστημα παρακολούθησης εξ αποστάσεως πραγματικών συνθηκών LAROS, ένα δυναμικό εργαλείο που βελτιώνει την απόδοση του πλοίου και μειώνει τα λειτουργικά κόστη. Βασισμένο στην ασύρματη τεχνολογία, το LAROS τοποθετείται εύκολα και είναι οικονομικότερο από ενσύρματες λύσεις.

Η Bureau Veritas Hellas έγινε ο πρώτος νηογνώμονας που κερδίζει το υψηλού κύρους Βραβείο Πειραιάς Διεθνές Κέντρο (Piraeus International Centre Award). Πολλοί εφοπλιστές έχουν επιβεβαιώσει την αναβαθμισμένη παρουσία της BV στην Ελλάδα, η οποία εκπροσωπεί το 28% του πιστοποιημένου από την BV στόλου παγκοσμίως. Η Ελλάδα ήταν σημαντικός συμμέτοχος στο φτάσιμο του νηογνώμονα στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων τόννων μικτού φορτίου.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή και η εταιρία Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης κέρδισαν από κοινού το Βραβείο για την Ασφάλεια ή την Περιβαλλοντική Προστασία (Award for Safety or Environmental Protection) για τις προσπάθειές τους να διασώσουν ζωές στο ανατολικό Αιγαίο καθώς χιλιάδες προσφύγων επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Το Βραβείο Ναυτικός της Χρονιάς (Seafarer of the Year) κέρδισε ο Κάπταιν Δημήτρης Τσιτσιμελής. Τον Ιανουάριο του 2015, ο κυβερνήτης οδήγησε το ‘Pansolar’της Magna Marine στην διάσωση δύο Μεξικανών ψαράδων που είχαν μείνει ακυβέρνητοι για τρείς εβδομάδες χωρίς νερό και προμήθειες. Παρά τις δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες, επιβίβασαν τους διασωθέντες στο πλοίο και τους μετέφεραν στο κοντινότερο λιμάνι, το Ακαπούλκο, όπου ανάρρωσαν πλήρως στο νοσοκομείο.

Το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου ήταν ο νικητής του Βραβείου στην Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση (Education or Training Award) για το 2015. Καθώς πολλά δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των πολιτικών λιτότητας αλλά έχει διακριθεί για την συνεχιζόμενη έμπνευση που παρέχει στους σπουδαστές να σταδιοδρομήσουν στα ναυτιλιακά.

Παρόλο που το Βραβείο Πλοίο της Χρονιάς συνήθως πηγαίνει σε καινούργιο πλοίο, η επιτροπή άσκησε το δικαίωμά της να αναγνωρίσει ένα πλοίο που ναυπηγήθηκε το 1943. Αρχικά ονομαζόμενο ‘Arthur M. Huddell’ ρυμουλκήθηκε στην Ελλάδα το 2008 και μετά από ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης το Hellas Liberty βρίσκεται τώρα αγκυροβολημένο στον Πειραιά σαν πλωτό μουσείο.

Το νέο Βραβείο Lloyds List Intelligence Big Data Award παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015 και πήγε στην Danaos Management Consultants and Danaos Shipping Co. για το πρόγραμμα πλεύσης ‘Waves’ένα προηγμένο σύστημα το οποίο συνδυάζει πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα των πλοίων. Το βραβείο αποφασίστηκε από την Lloyd’s List Intelligence και οι κριτές επαίνεσαν την ποικιλία των εφαρμογών που διαθέτει στους χρήστες και την μεγάλη εικόνα προσέγγισης.

Τα Βραβεία υποστηρίζονται επισήμως από εξέχοντες φορείς της Ελληνικής ναυτιλίας, περιλαμβανομένης της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου και της Επιτροπής Συνεργασίας της Ελληνικής Ναυτιλίας. Επίσης άλλοι οργανισμοί που υποστηρίζουν τα βραβεία είναι η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, η Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – Helmepa, η Ένωση Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων η Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας, το Propeller Club, Διεθνής Λιμένας Πειραιώς, η WISTA Hellas, η Ένωση Τραπεζιτικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών της Ελληνικής ναυτιλίας, και η Ένωση για την Ναυτική Διαιτησία.

Ναυτιλιακά Βραβεία της Lloyd’s List για το 2015

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Dry Cargo Company of the Year

Neptune Lines

Tanker Company of the Year

Olympic Shipping and Management

Passenger Line of the Year

Dodekanisos Seaways

Shipbroker of the Year

Cass Technava Maritime

Shipping Financier of the Year

Eurobank

Technical Achievement Award

Prisma Electronics

Achievement in Safety or Environmental Protection

Hellenic Coast Guard and Frontex

Piraeus International Centre Award

Bureau Veritas (Hellas)

International Personality of the Year

Andreas Chrysostomou

Seafarer of the Year

Capt. Dimitrios Tsitsimelis

Achievement in Education or Training

University of the Aegean

Ship of the Year

“Hellas Liberty”

Lloyd’s List/Propeller Club Lifetime Achievement Award

Aristidis Alafouzos

Lloyd’s List Intelligence Big Data Award

Danaos Management Consultants & Danaos Shipping Co.

Next Generation Shipping Award

Maria Angelicoussis

Greek Shipping Newsmaker of the Year

Nikolas P. Tsakos

Greek Shipping Personality of the Year

George M. Logothetis

 


maritimes.gr{jcomments on}