Κάτω από τα 49$ το αργό πετρέλαιο

πετρέλαιο

Η πτωτική πορεία των τιμών στο πετρέλαιο συνεχίστηκε την Πέμπτη, υποχωρώντας κάτω από τα 49 δολάρια το βαρέλι. Το brent παρουσίασε απώλειες της τάξης του 1.40$, φτάνοντας στα 51.71$. Παράλληλα, το αργό κατέγραψε απώλειες των 1.49$, στα 48.90$, ενώ εχει προηγηθεί η πτώση του 5% την Τετάρτη.

“Η παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 50 εκ. βαρέλια εντός του 2017, γεγονός το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά γύρω από την αποτελεσματικότητα των μέτρων του OPEC”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Hamza Khan της ING. Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του OPEC και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή προκειμένου να δώσουν ώθηση στο πετρέλαιο, ωστόσο η κατακόρυφη άνοδος των αποθεμάτων των ΗΠΑ λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα, βέβαια, με τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου, τα αποθέματα θα μειωθούν σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η παραγωγή μειώνεται. Ο Υπουργός Ενέργειας του Κουβέιτ, μάλιστα, υποστήριξε ότι οι χώρες του OPEC έχουν υπερβεί τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά. Μάλιστα, στις 26 Μαΐου στο Κουβέιτ θα γίνει σύνοδος μεταξύ των χωρών του OPEC και των μη μελών του Οργανισμού, προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση σχετικά με το μέτρο της μείωσης της παραγωγής.

Ο OPEC ελπίζει ότι θα πείσει τις χώρες μη μέλη του να προχωρήσουν σε βαθύτερες μειώσεις στην παραγωγή, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου. Οφείλει, όμως, να δράσει γρήγορα, καθώς οι χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, ωθούν σε μεγαλύτερη παραγωγή προκειμένου να εξισορροποηθούν οι προϋπολογισμοί.