Αποβατικά πλοία ναυπηγεί η Ρωσία

Περισσότερα από 25 αποβατικά πλοία θα ναυπηγήσει η Ρωσία

O αποβατικός στόλος της Ρωσίας θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια περισσότερα από 25 πλοία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις που πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας και η διεθνής σταθερότητα ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης και την στιγμή που όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τους Ρώσους Πεζοναύτες χωρίς διακριτικά να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Shoigu δήλωσε πριν λίγο ότι “Το ρωσικό ναυτικό έχει σήμερα 19 μεγάλα αποβατικά πλοία. Έχουν τεθεί σε υπηρεσία, κατά μέσο όρο, πριν από 25 χρόνια”,κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους τους στρατιωτικούς διοικητές. “Πολύ σύντομα θα έχουμε νέα πλοία σε υπηρεσία και θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητές μας σε περιοχές όπως η Μαύρη Θάλασσα”.

Ο Ρώσος ΥΠΑΜ αποκάλυψε ότι έρχεται η νέα κλάση αποβατικών Ivan Gren, καθώς και τα LPD  κλάσης Μistral που θα πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες του ρωσικού Ναυτικού στις αμφίβιες επιχειρήσεις μέσα σε ένα χρόνο.

“Ωστόσο, οι προσθήκες αυτές δεν είναι αρκετές και θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων των νυν σκαφών. Η Ρωσία χρειάζεται έναν μεγάλο στόλο αποβατικών για την ασφάλειά της”. 

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να αποκτήσει την δυνατότητα εκτέλεσης μείζονων αποβατικών ενεργειών σε όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την Ανατολική Μεσόγειο και την Άπω Ανατολή. Μην ξεχνάμε ότι τα δύο πρώτα Mistral θα ενταχθούν στον Στόλο του Ειρηνικού με έδρα το Βλαδιβοστόκ.

Αλλά η Μαύρη Θάλασσα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις είναι η περιοχή που θέλει να μετατρέψει και πάλι η Μόσχα σε “ρωσική λίμνη”. Με έναν τεράστιο αποβατικό Στόλο στα πλευρά της Τουρκίας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό

www.defencenet.gr