Τρία ταχύπλοα στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη

Όχι ένα αλλά τρία ταχύπλοα επιβατικά σκάφη θα εκτελούν το δρομολόγιο Αλεξ/πολη-Σαμοθράκη από το τέλος Απριλίου του 2017 – Η διάρκεια του ταξιδιού δεν θα ξεπερνά την μία ώρα – Σημαντικό βήμα για αύξηση του τουρισμού στο νησί των Καβείρων.

Μεγάλη ικανοποίηση μας προκάλεσαν οι ειδήσεις για δρομολόγηση όχι ενός, αλλά τριών νέων ταχύπλοων επιβατικών πλοίων, που θα εκτελούν το δρομολόγιο Αλεξ/ποληςΣαμοθράκης, από την Άνοιξη του νέου έτους 2017.

Κατά το παρελθόν υπήρχαν τα “Δελφίνια”, τα ταχύπλοα σκάφη που έκαναν την διαδρομή σε μία ώρα και έτσι εξυπηρετούσαν και τους ταξιδιώτες, που μπορούσαν να ταξιδέψουν το πρωί στο νησί των Καβείρων, να κολυμπήσουν, να φάνε, να πιουν και το βράδυ να επιστρέψουν στην Αλεξ/πολη.

Να σημειώσουμε οτι το ταξίδι με τα συμβατικά πλοία, διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Ας δούμε όμως τις εξελίξεις, που ανοίγουν νέες προοπτικές για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το πανέμορφο ακριτικό νησί του Θρακικού Πελάγους, την Σαμοθράκη.

Η πρώτη ανακοίνωση έρχεται από την Εταιρεία SAOS FERRIES, που αναφέρει τα εξής:

***

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την απόκτηση δύο νεότευκτων ταχύπλοων σκαφών που προστίθενται στον στόλο του Ομίλου μας προς αποκλειστική εξυπηρέτηση της Σαμοθράκης.

Τα εν λόγω ταχύπλοα σκάφη ονόματι FLIP ONE και FLIP TWO, έχουν μήκος 25 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα, φέρουν τρεις μηχανές Volvo (3 x 1050hp), αναπτύσσουν  μέγιστη και υπηρεσιακή ταχύτητα  32 και 29 κόμβων αντίστοιχα, ενώ η μεταφορική δυνατότητά τους ανέρχεται σε 120 επιβάτες (έκαστο) πέραν του πληρώματός τους. Δεδομένης της έναρξης του σχεδιασμού τους ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015, θα παραδοθούν στον Όμιλό μας, έτοιμα για δρομολόγηση, με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ναυσιπλοΐας, το πρώτο στο τέλος Απριλίου και το δεύτερο στο τέλος Μαΐου του ερχόμενου έτους 2017.

Τα νεότευκτα σκάφη θα δύνανται να εκτελούν το δρομολόγιο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ σε εξήντα περίπου λεπτά και το δρομολόγιο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – ΘΕΡΜΑ σε σαράντα πέντε περίπου λεπτά, εξυπηρετώντας τρόπον τινά:

α) τους ημερήσιους εκδρομείς οι οποίοι θα μπορούν να αναχωρούν πρωινές ώρες από την Αλεξανδρούπολη και να επιστρέφουν απογευματινές ώρες από τη Σαμοθράκη.

β) τους Σαμοθρακίτες οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και μεταβαίνουν στο νησί κάθε Σαββατοκύριακο.

γ) τα τοπικά ξενοδοχεία της Σαμοθράκης τα οποία θα δύνανται να ναυλώνουν σε χαμηλό κόστος τα σκάφη προκειμένου να μεταφέρουν πελάτες τους σε ανταποκρινόμενες, με τις αφίξεις – αναχωρήσεις δρομολογημένων και ναυλωμένων αεροπορικών πτήσεων στον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, ώρες.

δ) τα ξενοδοχεία της χερσαίας Θράκης τα οποία θα δύνανται να προγραμματίζουν ημερήσιες εκδρομές στην Σαμοθράκη αλλά και λοιπούς προορισμούς όπως π.χ. Λήμνο, Άγιο Όρος κλπ.

Τα καθημερινά τακτικά δρομολόγια που θα πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες από την Αλεξανδρούπολη προς την Σαμοθράκη και αντίστροφα, θα είναι τουλάχιστον τέσσερα, με ενδιάμεση στάση στα Θέρμα.

Επίσης, στην περίπτωση αυξημένου επιβατικού ενδιαφέροντος,  τα ταχύπλοα σκάφη θα δύνανται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη ή Σαμοθράκη προς Λήμνο, Θάσο ή και Ίμβρο (απαραίτητη προϋπόθεση η λειτουργία Τελωνείου στη Σαμοθράκη) με τακτική ή έκτακτη δρομολόγηση.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η  ημερήσια συνολική μεταφορική ικανότητα επιβατών των πλοίων ΣΑΟΣ ΙΙ, ΣΑΟΝΗΣΟΣ, FLIP ONE, FLIP TWO με προορισμό την Σαμοθράκη, ξεπερνάει πλέον τον αριθμό των 3.000 ατόμων.

***

Πέραν όμως της SAOS FERRIES υπάρχει και μία νέα Ναυτιλιακή Εταιρεία, που κι αυτή μπαίνει στην μάχη επίσης από τον Απρίλιο του 2017.

Η νέα ναυτιλιακή εταιρεία από το νησί της Σαμοθράκης, η C. S. FERRIES του κ. Γαβριήλ Χατζηγαβριήλ, ανακοίνωσε την δρομολόγηση ενός καινούργιου πλοίου για την μεταφορά μόνον επιβατών.

Το πλοίο, που θα ονομάζεται «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ», κατασκευάζεται στην Χαλκίδα και θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2017 να κάνει το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη–Σαμοθράκη σε καθημερινή βάση (μέσω των λιμανιών των Λουτρών και της Καμαριώτισσας) σε χρόνο-ρεκόρ!

Το «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ» με την δυναμικότητα των μηχανών του θα αναπτύσσει ταχύτητα περίπου 30 ναυτικών μιλίων, οπότε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Λουτρά Σαμοθράκης θα εκτελείται σε χρονικό διάστημα 50-60 λεπτών μαζί με την διαδικασία απόπλου και πρόσδεσης.

Το πλοίο έχει μήκος 29 μέτρων, πλάτος 6,5 μέτρων, φέρει τρεις (3) κύριες μηχανές, έχει προδιαγραφές εκτέλεσης αυτόνομων πλόων απόστασης μέχρι και 80 ναυτικών μιλίων, έχει δυναμικότητα 200 θέσεων (120 στους εσωτερικούς χώρους-σαλόνι) μαζί με το πλήρωμα αλλά και δυνατότητα μεταφοράς δέκα (10) μοτοποδήλατων.

elthraki.gr