Μ. Ηλιόπουλος: “Δύσκολα θα έχουμε φέτος ταχύπλοα στα νησιά μας”

ταχύπλοα, ακτοπλοΐα

Ο Μ. Ηλιόπουλος είναι ο πρώτος ακτοπλόος που ξεκίνησε με ταχύπλοα στην Ελλάδα κι θεωρείται ο μεγάλος παίκτης και Master των ταχυπλόων παγκοσμίως. Μέχρι πέρσι τα ταχύπλοα πλοία της Seajets ξεπερνούσαν τις 280 διασυνδέσεις στο Αιγαίο. Συνεπώς, η γνώμη του και οι πληροφορίες του είναι πολύτιμες για ένα ρεπορτάζ για το τι περιμένουμε το καλοκαίρι του κορονοϊού στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο naxospress.gr απάντησε με ειλικρίνια σε σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν τον κλαδο της ακτοπλοΐας.

Πρώτο ερώτημα:

Θα βγουν ταχύπλοα εφέτος στο Αιγαίο; Κι αν ναι πόσα;

Απάντηση κατηγορηματική:

  • Βασικά δεν προβλέπω να βγουν ταχύπλοα. Δεν υπάρχουν οργανωμένα γκρουπ ούτε ζήτηση από το εξωτερικό. Δεν υπάρχει προετοιμασία. Μόνο κάποιους μεμονωμένους τουρίστες και επιβάτες εσωτερικού προσδοκούμε.

 

Τα ταχύπλοα του Μάριου Ηλιόπουλου δεμένα. Γι’ εφέτος δεν προβλέπονται να ξεκινήσουν διαδρομές…

Δεύτερο ερώτημα:

Εσείς τι θα κάνετε; Θα βγάλετε κάποιο πλοίο;

Απάντηση:

  • Εκτός των άγονων όχι κάτι ιδιαίτερο. Αν βγει θα είναι το Terra Jet από την Ραφήνα. Με δεδομένο το πρωτόκολλο του (2.000 επιβάτες) μπορεί με το 50% που θα έχουμε εφέτος να πάρει 1.000 άτομα. Με δεδομένη την περιορισμένη κίνηση που περιμένουμε θα μπορεί με μια διαδρομή να «σκουπίσει» αν υπάρχει βεβαίως κίνηση.

Τρίτο ερώτημα:

Τι κίνηση περιμένεις δηλαδή;

Απάντηση πάλι κατηγορηματική:

  • Τον Αύγουστο τον βλέπω να έχει κίνηση περίπου δυο επταήμερων πασχαλινών εβδομάδων και τον Ιούλιο δύο τριημέρων του Αγίου Πνεύματος κυρίως για αυτές τις περιόδους αιχμής one way.

Τέταρτο ερώτημα:

Δεν βλέπεις να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο;

Απάντηση κοφτή:

  • Όχι για την ώρα. Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο.

Και η κρίσιμη ερώτηση:

Να το πούμε ένα καλοκαίρι που δεν θα έχουμε ταχύπλοα παρά μόνο σαν εξαίρεση και πως και τα συμβατικά δεν θα βγουν όλα;

Και η απάντηση:

  • Δες την γραμμή της Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου. Ποιος θα βάλει όλα τα πλοία του;

Και ως κατάληξη:

 Άρα μιλάμε για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι;

Και η απάντηση:

  • Το καλοκαίρι όπως το ξέραμε πρακτικά… μόλις τελείωσε! Ας δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε και ας ξεκινήσουμε για του χρόνου με στόχο την ανάκαμψη μιας και ορισμένες σταθερές και συνήθειες θα αναπροσαρμοστούν τόσο στα συμβατικά όσο και στα ταχύπλοα. Να μην πω και για τις πιθανές ανακατατάξεις ακόμα και στην κρουαζιέρα… Αυτό που κερδίσαμε είναι η αξιοπιστία της Ελλάδας και η τεράστια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης κερδίζοντας πρωτιά στην αντιμετώπιση του ιού.

Το συμπέρασμα από τις αποατήσεις του κ. Ηλιόπουλου είναι ένα. Δύσκολα θα έχουμε όχι μόνο ταχύπλοα αλλά και όλα τα συμβατικά πλοία φέτος στο Αιγαίο. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε ένα καλοκαίρι εντελώς διαφορετικό από όλα όσα ξέραμε για τον τουρισμό μας, για τα νησιά μας και την ακτοπλοΐα μας.

naxospress.gr