Θεσσαλονίκη με Σμύρνη θα συνδέει η Hellenic Seaways

  

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη θαλάσσια σύνδεση  της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής. Η γραμμή που θα συνδέει τις δύο πόλεις και θα εξυπηρετεί κυρίως φορτηγά διεθνών μεταφορών θα  εκμεταλλευτεί η Hellenic Seaways.

Η σύνδεση  των δύο πόλεων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα τη λειτουργία της σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, ενώ ενισχύει την ήδη σημαντικά αναβαθμισμένη σχέση Ελλάδας – Τουρκίας. Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι στο διάστημα 2009-2013 ο όγκος των διμερών συναλλαγών διπλασιάστηκε στα 4,25 δισ. Ευρώ αλλά και το γεγονός ότι η γειτονική χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας.
Από την ελληνική πλευρά, το υπουργείο Μεταφορών, αν και είναι θετικό για τη συμφωνία, διαμηνύει ότι αυτή θα πρέπει να τηρεί όλους τους κανονισμούς της Ε.Ε.. Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά έχει θέσει τρια αιτήματα τα οποία αφορούν στις άδειες διέλευσης, το αφορολόγητο πετρέλαιο και τη δυνατότητα να λειτουργούν Τούρκοι τράκτορες στον χώρο εκφόρτωσης, τα οποία αν και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν πλήρως δεν πρόκειται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στη συμφωνία.