Τα νησιά ζητούν αλλαγές στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια

Αλλαγές στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια ζητούν πολλά νησιά του νομού, ενόψει θερινής περιόδου. Αυτό το οποίο ζητούν είναι να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός των δρομολογίων, για την καλύτερη διασύνδεση των νησιών. Έτσι, αφενός θα διευκολυνθεί το επιβατικό κοινό σε μια προσπάθεια τόνωσης της τουριστικής κίνησης και αφετέρου, θα καλυφθεί ως ένα βαθμό το κενό που ήδη παρουσιάζεται, με τα μειωμένα δρομολόγια στην ακτοπλοΐα συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. artemis

Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, το οποίο μάλιστα συζητήθηκε πρόσφατα στην ημερίδα για την ακτοπλοΐα που έγινε στη Νάξο, αλλά και στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στο νησί.

Τα περισσότερα νησιά, ειδικά των Βορείων και Κεντρικών Κυκλάδων (Σύρος, Πάρος, Νάξος κ.α.), ζητούν καλύτερη διασύνδεση με τη Μύκονο, η οποία διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού. Ειδικά τα πλοία της ενδοεπικοινωνίας, δεν έχουν συχνά δρομολόγια για Μύκονο, κάτι το οποίο – και έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες – είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί. Επίσης, νησιά όπως η Πάρος και η Νάξος, θεωρούν ότι είναι λάθος να έχουν βάση τη Σύρο και τα τρία πλοία της ενδοκυκλαδικής γραμμής.

Το θέμα είναι, ότι τα δρομολόγια είναι επιδοτούμενα από το κράτος και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για να εκτελούνται σε συγκεκριμένους προορισμούς. Δηλαδή, δεν είναι και τόσο απλή διαδικασία για να αλλάξουν. Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης, κάτι το οποίο δε φαίνεται για την ώρα στον ορίζοντα. Πάντως, για το πλοίο Άρτεμις, η σύμβαση του οποίου λήγει στο τέλος του χρόνου, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές κινήσεις, ούτως ώστε και να παραμείνει στις Κυκλάδες, αλλά και να διαμορφώσει έναν πίνακα δρομολογίων που θα διασφαλίσει καλύτερη σύνδεση ανάμεσα στα νησιά.

 

Πηγή : www.cyclades24.gr