Σύγχυση επικρατεί ξανά για τον ακριβή αρθμό των διασωθέντων

Στους 8 έχει ανέβει ο αριθμος των νεκρών σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι. 427 ατομα έχουν περισυλεγεί. Στη λίστα των επιβενόντων από τα 478 άτομα, τα 422 είναι επιβάτες όμως ο υπουργός σημείωσε ότι δεν γνωρίζουν αν αυτή η λίστα είναι των επιβαινόντων ή λίστα κρατήσεων. Επίσης δεν γνωρίζουν αν κάποιοι επιβάτες αποβιβάστηκαν στην Ηγουμενίτσα γι’αυτό και οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Η Ιταλική πλευρά κατεβάζει τον αριθμό των επιβαινόντων στους 458, και μαζί με τους επιβεβαιωμένα νεκρούς φθάνουμε στους 435. Έτσι θεωρούν οτι οι αγνοούμενοι είναι τελικά 33. Το πλοίο ερευνάται από την ακτοφυλακή για τον εντοπισμό επιζώντων ή νεκρών και οι έρευνες θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα μετά από εντολή της Υπουργού Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.

Από πλευράς ελληνικού Λιμενικού ανακοινώθηκε πως σύμφωνα με το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων από το κατάστρωμα του πλοίου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 432 άτομα (επιβάτες και πλήρωμα). Σας παραθέτουμε τη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος όπως ακριβώς δόθηκε στον τύπο.

 

Σύμφωνα με το αρμόδιο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση περισυλλογής των επιβαινόντων από το κατάστρωμα του Ε/Γ-Ο/Γ NORMAN ATLANTIC. Το RCC ROME, το οποίο και έχει την ευθύνη διεξαγωγής της επιχείρησης, δηλώνει μέχρι στιγμής τη διάσωση 432 ατόμων, επιβατών και πληρώματος. Οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Ιταλικής Ακτοφυλακής.

Τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με τη λίστα των διασωθέντων, όπως αυτή έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Στη Ρώμη μεταβαίνει, ήδη, ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχει προταθεί και η αποστολή ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να ενισχύσουν τις έρευνες εντός του πλοίου.

Στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν 4 ελικόπτερα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος ΑC του Λιμενικού Σώματος,ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος, καθώς και η φρεγάτα ΝΑΥΑΡΙΝΟ του ΠΝ για να συνδράμουν στις έρευνες.

Για την υποδοχή των 69 διασωθέντων που μεταφέρει το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο Cruise Europa στα λιμάνια Ηγουμενίτσας και Πάτρας έχουν κινητοποιηθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Επικρατεί ένα πραγματικό αλαλουμ μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας χωρίς κανένας α ξέρει ποιός είναι ο ακριβής αριθμός αυτών που επέβαιναν στο πλοίο για να μπορούμε να ξέρουμε τον αριθμό όσων αγνοούνται.