Σε καθεστώς “προστασίας” οι ναυτικοί του εγ/ογ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ

Tην διαδικασία παροχής της προβλεπόμενης προστασίας των 42 μελών του πληρώματος του πλοίου «Παναγία Τήνου» (πρώην Άγιος Γεώργιος) κίνησε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με σχετική απόφαση – που αναρτήθηκε στη Διαύγεια – και φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού κ. Θεόδωρου Δρίτσα.

 
Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά με τους ναυτικούς να έχουν τοποθετήσει στον καταπέλτη μια πινακίδα που γράφει «Πεινάμε! 8 μήνες απλήρωτοι».
 
Όπως αναφέρεται σχετικά με την απόφαση γίνεται «αποδοχή της ομόφωνης γνώμης όπως διατυπώνεται στο από 02-04-2015 Πρακτικό της Επιτροπής Διαπίστωσης των Προϋποθέσεων Παροχής Προστασίας στους Εγκαταλειπόμενους από τον Πλοιοκτήτη Ναυτικούς και την κίνηση της διαδικασίας παροχής της προβλεπόμενης προστασίας σε περίπτωση εγκατάλειψης Ελλήνων ναυτικών στο εσωτερικό».
 
Εν τω μεταξύ προς διαβούλευση με ακτοπλόους και ναυτεργατικά σωματεία έχει αποστείλει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τους απλήρωτους ναυτικούς ο κ. Δρίτσας και ήδη έχει λάβει κάποιες παρατηρήσεις.
 
Από τη πλευρά τους πάντως τα σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο Στέφενσων» και Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν. ζητούν την αποόσυρση του προσχεδίου νόμου με τίτλο «Επείγουσες Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της απλήρωτης ναυτικής εργασίας» και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας.
 
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά τη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους την Τετάρτη επεσήμανε ότι η απλήρωτη ναυτική εργασία και η ανεργία ήταν ένα από τα θέματα που αντιμετώπισε από τη πρώτη στιγμή και όπως σημείωσε με τα λιγοστά θεσμικά «εργαλεία» που διέθετε αναπτύχθηκαν δραστηριότητες με στόχο την εξόφληση των χρημάτων που οφείλονται σε ναυτικούς ειδικά στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια σε επιδοτούμενες γραμμές.
 
Για το τομέα της ακτοπλοΐας σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη επανεξέταση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προσθέτοντας ότι «δεν θα αιφνιδιάσουμε» και θα γίνουν σε κάθε περίπτωση βελτιωτικές – διορθωτικές κινήσεις έχοντας προηγηθεί διάλογος με φορείς και τοπικές κοινωνίες.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δρίτσας έχει προαναγγήλει τη σύσταση δημόσιου φορέα στην ακτοπλοΐα η επεξεργασία του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά το τέλος της καλοκαιρινής – τουριστικής περιόδου.
 
tovima.gr
Βυθούλκας Διονύσης