Ομόφωνα «ΝΑΙ» από το ΣΑΣ για το Thunder

Fast Ferries, Thunder

Με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) δέχθηκε την έκτακτη δρομολόγηση του επιβατηγού ταχύπλοου οχηματαγωγού πλοίου Thunder στη γραμμή Θήρα-Νάξος-Μύκονος-Πειραιάς κατά τη θερινή περίοδο, όπως προκύπτει και επισήμως από τη δημοσιοποίηση χθες των αποφάσεων του ΣΑΣ, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία «το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών συνεδριάζει τουλάχιστον 6 φορές στη διάρκεια του έτους. Η απόφαση του Υπουργού για την αποδοχή ή μη της γνώμης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών εκδίδεται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία συνεδρίασης αυτού». Η σχετική προθεσμία λήγει την προσεχή Παρασκευή και συνεπώς θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί η σχετική απόφαση-γνωμοδότηση του ΣΑΣ πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.


Όλα είναι πλέον στα χέρια του υπουργού, (μάλιστα χθες κυκλοφορούσαν φήμες για επιστροφή του θέματος και πάλι στο ΣΑΣ), ο οποίος σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να μην αποδεχθεί τη γνώμη του ΣΑΣ, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και λόγους όπως τη μη ύπαρξη έκτακτων συγκοινωνιακών αναγκών. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι σπανίως υπουργός Ναυτιλίας δεν ενέκρινε ομόφωνη απόφαση του ΣΑΣ για την εκπρόθεσμη ή έκτακτη δρομολόγηση πλοίου επικαλούμενος τη μη ύπαρξη συγκοινωνιακών αναγκών, ειδικά όταν πρόκειται για νέο πλοίο, το οποίο έχει ζητήσει να δρομολογηθεί σε μια ώρα (απόγευμα από Πειραιά) που αρχικά δεν υπήρχε δρομολογημένο άλλο πλοίο.

Στη συνέχεια περίπου στην ίδια ώρα εμφανίσθηκε και πλοίο άλλης ακτοπλοϊκής εταιρείας, τροποποιώντας ήδη εγκεκριμένο δρομολόγιό του. Όμως και πάλι το ΣΑΣ ακολούθησε τους κανόνες που εφαρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις («κανόνες ΣΑΣ») και ενέκρινε ομόφωνα και τα δύο αιτήματα. Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση το Thunder θα αναλάβει και την εξυπηρέτηση γραμμής δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣΑΣ, εγκρίνεται ομόφωνα η έκτακτη δρομολόγηση του «Θάντερ» από 01-06-2020 μέχρι και 30-09-2020 και εκτέλεση δρομολογίων στη γραμμή Θήρα-Νάξος-Μύκονος-Πειραιάς και επιστροφή με αναχώρηση από Θήρα την 07:30 και από Πειραιά τη 15:50, με υποχρέωση προσέγγισης τρεις φορές την εβδομάδα σε λιμένα Ανάφης, καθώς και μία φορά την εβδομάδα σε λιμένα Θηρασιάς. Η παραμονή, πρόσδεση, ο ελλιμενισμός και η μεθόρμιση του «Θάντερ» σε λιμένα Θήρας πραγματοποιούνται σύμφωνα με υποδείξεις οικείας λιμενικής αρχής, αναφέρει η γνωμοδότηση. Επίσης το ΣΑΣ ομόφωνα θετικά ενέκρινε άλλα 17 θέματα-αιτήματα ακτοπλοϊκών εταιρειών που αφορούν τροποποιήσεις δρομολογίων.

naftemporiki,gr