Νήσος Χίος: Αναβάθμιση για τη γραμμή Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Καβάλα

Νήσος Χίος

Στις 11:30 το πρωί κατέπλευσε το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο Νήσος Χίος. Αυτή ήταν η πρώτη του άφιξη στο καβαλιώτικο λιμάνι σε αντικατάσταση των δρομολογίων που εκτελούσε έως και πρόσφατα το Εξπρές Πήγασος.

Το «Νήσος Χίος» είναι ένα καινούργιο σχετικά πλοίο της εταιρείας Hellenic Seaways ναυπηγημένο στην Ελλάδα το 2007. Τα προηγούμενα τρία χρόνια είχε ναυλωθεί στο εξωτερικό κι εκτελούσε δρομολόγια στη θαλάσσια περιοχή της Ισπανίας. Πρόσφατα επανήλθε στην Ελλάδα κι αυτή τη φορά για να παραμείνει.

Μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου το Νήσος Χίος θα εκτελεί δρομολόγια από το λιμάνι της Καβάλας προς Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λαύριο και το αντίστροφο. Τα δρομολόγια είναι τρία εβδομαδιαίως. Το Νήσος Χίος θα αντικαταστήσει το Εξπρές Πήγασος που παραμένει εκτός δρομολογίων για την ετήσια επιθεώρηση και συντήρησή του.

Το «Νήσος Χίος» είναι ένα εντυπωσιακό πλοίο που εξωτερικά μοιάζει με το «Νήσος Μύκονος». Ωστόσο είναι πολύ καλύτερο, μεγαλύτερο και ταχύτερο, με περισσότερες καμπίνες. Ειδικότερα, το «Νήσος Μύκονος» διαθέτει 34 καμπίνες και το «Νήσος Χίος» 74 καμπίνες. Ο καπετάνιος του πλοίου είναι Έλληνας και πρόσφατα εργάζονταν ως καπετάνιος του «Εξπρές Πήγασος». Επομένως γνωρίζει καλά το λιμάνι της Καβάλας. Γι’ αυτό άλλωστε και η χθεσινή είσοδος του πλοίου στο κεντρικό λιμάνι ήταν μια εύκολη διαδικασία.

Η κόρνα του πλοίου ακούστηκε δυνατά σε όλη την πόλη, ως μήνυμα για την πρώτο άφιξη του «Νήσος Χίος» στην Καβάλα, ενώ η διαδικασία πρόσδεσης ολοκληρώθηκε γρήγορα. Από το πλοίο αποβιβάστηκαν διακόσιοι επιβάτες. Οι περισσότεροι ήταν φοιτητές αλλά και συγγενικά πρόσωπα φοιτητών που είχαν ταξιδέψει στη Λήμνο. Αρκετοί περαστικοί κοντοστάθηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν τη διαδικασία εισόδου του νέου πλοίου στο λιμάνι, σχολίασαν δε ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επιβατικό σκάφος. Την πρακτόρευση του «Νήσος Χίος» ανέλαβε η εταιρεία Ferry Traveler. Ο εκπρόσωπός της Γιάννης Δημητριάδης δήλωσε στους δημοσιογράφους που ήταν στο λιμάνι πως αυτά τα πλοία αναβαθμίζουν τη γραμμή Καβάλα – Λήμνος – Αγ. Ευστράτιος – Λαύριο. Ερωτηθείς για την κίνηση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας, ο κ. Δημητριάδης παραδέχθηκε ότι το επιβατικό λιμάνι Άγιος Παύλος είναι το βασικότερο για την ακτοπλοΐα της Βόρειας Ελλάδας.

Αν και είναι νωρίς ακόμη, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες διαμορφώνεται η κατάσταση των δρομολογίων για το προσεχές καλοκαίρι. Από την Καβάλα θα αναχωρούν επτά δρομολόγια εβδομαδιαίως με πλοία που θα γνωστοποιηθούν αργότερα. Δηλαδή η θερινή ακτοπλοϊκή κίνηση για το λιμάνι της Καβάλας θα είναι ίδια με την αντίστοιχη του καλοκαιριού του 2016 και του 2017.

www.proininews.gr