ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ: «Εγκαινιάστηκε στον Πειραιά ο “γίγαντας” της HSW»

Στο λιμάνι του Πειραιά εγκαινιάστηκε χθες το γιγαντιαίο, ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ, της μεγαλύτερης ακτοπλοϊκής εταιρείας της χώρας Hellenic Seaways (HSW). Στη διάρκεια της λαμπρής τελετής, το πλοίο ύψωσε την ελληνική σημαία, ενώ τα χαμόγελα, η ικανοποίηση και η περηφάνια των ιθυνόντων της εταιρείας, για το νέο απόκτημα του στόλου τους, δεν έλειπαν.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, επίσης, πλήθος κόσμου, εκπροσώπων της κυβέρνησης, του λιμενικού σώματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επιχειρηματικού κόσμου, βουλευτές, φίλοι, δημοσιογράφοι και συνεργάτες της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaways κ. Αντώνης Αγαπητός, δήλωσε:

«Με σκληρή δουλειά, όραμα και πίστη στις δυνατότητές μας, η διοίκηση της Hellenic Seaways κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα και να θέσει την εταιρεία σε αναπτυξιακή και απολύτως οικονομικά υγιή τροχιά. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το νέο, πολυτελές, άνετο, γρήγορο και φυσικά ασφαλές πλοίο που δρομολογούμε, καθώς προσφέρουμε ακόμη περισσότερες επιλογές στον ταξιδιώτη, ενώ παράλληλα ενισχύουμε έμπρακτα τους κατοίκους των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Άλλωστε η ενίσχυση της νησιωτικότητας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας. Η Hellenic Seaways προχωρά δυναμικά και αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο ως η σημαντικότερη ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία, που αποτελεί πρότυπο λειτουργίας όχι μόνο για το ναυτιλιακό χώρο αλλά και για το ελληνικό επιχειρείν συνολικά».

DSC_0113 501_8650 501_8668

Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Θεόδωρου Δρίτσα, ο οποίος μεταξύ άλλων, συνεχάρη την εταιρεία για τις προσπάθειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική ακτοπλοΐα. Τόνισε ότι το νέο απόκτημα της HSW, ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ ανοίγει νέους δρόμους, καθώς αξιοποιείται –μετά από χρόνια- το λιμάνι των Μεστών και ταυτόχρονα ενεργοποιείται ξανά η γραμμή της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος στην οποία έλαβε χώρα η θαυμάσια και εκτεταμένη ανακατασκευή του πλοίου. Την ομιλία του έκλεισε λέγοντας ότι τα σημερινά εγκαίνια στέλνουν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε, παρουσία του, η έπαρση της ελληνικής σημαίας, ενέργεια συμβολική, που επικυρώνει τις δεσμεύσεις της HSW για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, που επισφραγίζουν την αναπτυξιακή πορεία της μεγάλης ελληνικής εταιρείας.

DSC_0126

Το επιβλητικό πλοίο που από τα ξημερώματα της Τετάρτης βρίσκεται δεμένο στην ακτή Ηετιώνεια, αποτελεί την απάντηση του ελληνικού κολοσσού στην κρίση, καθώς από την Παρασκευή 29 Ιουλίου θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της HSW στη γραμμή Πειραιάς-Μεστά (Χίος)-Μυτιλήνη-Λήμνος-Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της εταιρείας στο Βόρειο Αιγαίο με μεγάλα, σύγχρονα και ασφαλή πλοία.

Επισημαίνεται, ότι το ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ αγοράστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και οδηγήθηκε στο Πέραμα, όπου υπέστη ευρείας κλίμακας μετασκευή, προκειμένου να μεταμορφωθεί σε ένα από τα πιο πολυτελή και αξιόπιστα ελληνικά πλοία της ακτοπλοΐας μας.  Στη διάρκεια των εργασιών, οι εσωτερικοί χώροι του ανακαινίσθηκαν πλήρως (καθίσματα, χώροι υποδοχής, χώροι εστίασης), οι κύριες μηχανές του επισκευάστηκαν, ενώ παράλληλα το πλοίο συμμορφώθηκε με τις τελευταίες προδιαγραφές ασφάλειας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος.

DSC_0166 DSC_0164 DSC_0103 DSC_0151 DSC_0033 DSC_0046 DSC_0021 DSC_0017 DSC_0037 DSC_0013 DSC_0007 DSC_0038

Το ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ είναι το τρίτο πλήρως ανακαινισμένο πλοίο που εγκαινιάζεται φέτος για λογαριασμό του ελληνικού κολοσσού (μετά τα HELLENIC HIGHSPEED και HIGHSPEED 7), ο οποίος –παρά την κρίση-  επένδυσε συνολικά 15 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια! Παράλληλα, όμως, έδωσε και μεγάλη ανάσα ζωής στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, καθώς στις εργασίες μετασκευής του πλοίου απασχολήθηκε μεγάλος αριθμός επιστημόνων, τεχνικών, εργατοτεχνιτών και εξειδικευμένων συνεργείων (50 συνεργεία).

DSC_0106 DSC_0087 DSC_0070 DSC_0055 DSC_0093 DSC_0100 DSC_0069 DSC_0067 DSC_0006

Η δρομολόγηση του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αποτελεί αναμφίβολα προσθήκη που αλλάζει τις ισορροπίες της γραμμής, καθώς η HSW θα διαθέτει πλέον 3 πολύ μεγάλα πλοία (ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ) που θα συνδέουν τα νησιά της περιοχής με τον Πειραιά την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Πλοία, υψηλών δυνατοτήτων, που όχι μόνο προσφέρουν πρωτοποριακές υπηρεσίες, υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση και ασφάλεια, αλλά και που έμπρακτα φανερώνουν την πρόθεση της εταιρείας να επιβραβεύσει τόσο τους επιβάτες, όσο και τις τοπικές κοινωνίες για την εμπιστοσύνη τους. Παράλληλα, με την παρουσία του στη γραμμή θα συμβάλλει αναμφίβολα στην αναθέρμανση της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών με τη Βόρεια Ελλάδα, θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες και θα δώσει –για πρώτη φορά- σημαίνοντα ρόλο στο λιμάνι των Μεστών (Χίος) και  τη διασύνδεσή του με τη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Το θηριώδες ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ ναυπηγήθηκε το 1988 από τα Ishikawajima-Harima Heavy Industries στο Kure της Ιαπωνίας με yard number 2972 και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Χωρητικότητα 30.500gt (7.622 dwt), μήκος 192,9 μέτρα, πλάτος 29,4 μέτρα και βύθισμα 6,74 μέτρα. Διαθέτει  10 καταστρώματα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 2.210 επιβατών (400 κρεβάτια) και 750 Ι.Χ. (150 φορτηγά και 60 Ι.Χ.). Εξοπλίζεται με δυο κύριες μηχανές Pielstick-Ishikawajima Harima 8PC40L 570 συνολικής ιπποδύναμης 26.400 B.H.P. και μπορεί να αναπτύξει υπηρεσιακή ταχύτητα 21,5 κόμβων (max trial speed στην Ιαπωνία 24,81 κόμβοι).

DSC_0181

Πλοίαρχος του είναι ο Cpt Μιχάλης Προύζος και Α’ Μηχανικός ο κ. Λεωνίδας Πορτέλος.

Καλώς ήρθες ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ, καλά ταξίδια και καλές θάλασσες….….

Αναλυτικά τα δρομολόγια του πλοίου, μπορείτε να τα δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://hellenicseaways.gr/routes/view/59

φωτο: Σπύρος Ρούσσος, Hellenic Seaways

[email protected]