Νέα εκδοχή στην τραγωδία του NORMAN ATLANTIC

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το τι προκάλεσε τη ναυτική τραγωδία στο πλοίο Norman Atlantic, ακριβώς πριν από ένα χρόνο (28 Δεκεμβρίου 2014), καθώς σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano», «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να τέθηκε σε λειτουργία το λάθος σύστημα πυρασφάλειας, σε λάθος γκαράζ του πλοίου».

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσας-Ιταλίας, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο γκαράζ του, η οποία κόστισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους, ενώ επιπλέον 18 είναι αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως προκύπτει από μια πρώτη έρευνα επιτροπής του ιταλικού υπουργείου Μεταφορών, που δεν έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικό συμπέρασμα, μπορεί να υπήρξε πρόβλημα στην ενεργοποίηση του συστήματος πυρασφάλειας, διότι βρέθηκαν ανοικτές οι βαλβίδες του συστήματος στο γκαράζ υπ’ αριθμόν τρία, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι στο υπ’ αριθμόν τέσσερα, όπου διαπιστώθηκε ότι ξέσπασε η πυρκαγιά.

«Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει και το ότι ο κυβερνήτης Αρτζίλιο Τζακομάτσι, στις πιο δύσκολες, αρχικές στιγμές της όλης κινητοποίησης, ρωτά το πλήρωμα επτά φορές μέσα σε λίγα λεπτά, αν έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα πυρασφάλειας», γράφει η εφημερίδα.

Το στοιχείο αυτό έχει ήδη προκύψει από την καταγραφή στο VDR του πλοίου. Συγκεκριμένα, στις 4.33 τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου του 2014, ενώ στο πλοίο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, ο κυβερνήτης Αρτζίλιο Τζακομάτσι, ρωτά τους συνεργάτες του αν το σύστημα πυρασφάλειας έχει ενεργοποιηθεί, και λαμβάνει θετική απάντηση. Επτά λεπτά αργότερα, όμως, στις 4.40, όταν από την κεντρική αίθουσα ελέγχου τίθεται και πάλι η σχετική ερώτηση, δίδεται η εξής απάντηση: «Είναι γεμάτο καπνό». Πέντε λεπτά αργότερα, δε, δίδεται ακόμη πληρέστερη εξήγηση: «Από τον σωλήνα της πυρασφάλειας, αντί για νερό, βγαίνει καπνός». Το στοιχείο αυτό είχε ήδη επισημανθεί και από πολλούς επιβάτες, κατά τις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές.

Επιπλέον ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι αποφασίστηκε το πλοίο να ρυμουλκηθεί μέχρι την Ιταλία, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα, χωρίς μάλιστα να έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι έρευνες, αντί να προτιμηθεί ένα λιμάνι της Αλβανίας, οι ακτές της οποίας ήταν σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου βρισκόταν το πλοίο.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, τέλος, μέλος του πληρώματος ανέφερε στην κατάθεσή του ότι «τα φορτηγά ήταν παρκαρισμένα στα γκαράζ σε υπερβολικά μικρή απόσταση το ένα από το άλλο» και ότι δεν υπήρχαν πιθανώς αρκετές πρίζες για τα φορτηγά ψυγεία.

epiruspost.gr {jcomments on}