Φώτης Μανούσης: Ένα καινούργιο κεφάλαιο ανοίγει

Φώτης Μανούσης, Saos Ferries

Με μια εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο πλοιοκτήτης Φώτης Μανούσης αποχαιρετά την δραστηριότητα της εταιρείας του στη Σαμοθράκη μετά από 20 χρόνια και ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία της Saos Ferries με τη δρομολόγηση του πλοίου ΣΤΑΥΡΟΣ στα Δωδεκάνησα.

«ΝΑ ΦΕΥΓΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩΝΤΑΣ.»
Μενέλαος Λουντέμης

Σήμερα κλείνει ένα κεφάλαιο στην μικρή ιστορία κάποιων ανθρώπων και ανοίγει ένα καινούργιο.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγομαι κι εγώ.

Το πλοίο του ομίλου μας, ΣΤΑΥΡΟΣ, ξεκίνησε την εκτέλεση τακτικών δρομολογίων, μεταξύ Ρόδου, Σύμης, Χάλκης, Τήλου, Νισύρου και Κω. Ακολουθεί το Καστελλόριζο, ενώ σύντομα θα συνοδεύεται στο πελαγίσιο ταξίδι του από το πλοίο μας, ΖΕΦΥΡΟΣ, που θα συνδέει Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Αρκιούς, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Σάμο, Κάλυμνο και Ψέριμο.

stavros_saos_ferries2 stavros_saos_ferries3

Συνοδός μας στο νέο κεφάλαιο αυτό η εξαγγελθείσα υπόσχεσή μας να παρέχουμε από σήμερα και για όλο το έτος εντελώς δωρεάν μετακίνηση σε όλους ανεξαιρέτους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Καστελλόριζου, καθώς και δωρεάν μεταφορά των ΙΧ οχημάτων τους.
Τα ίδια πράγματα, δηλαδή, που είχαμε προτείνει και στους φορείς της Σαμοθράκης, Δήμαρχο και Δημοτικό συμβούλιο, οι οποίοι, όμως, δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας.

Από σήμερα, το ΣΤΑΥΡΟΣ πλέει ανάμεσα στα στολίδια του Αιγαίου τιμώντας την ένδοξη ιστορία, το λαϊκό πολιτισμό και την ξεχωριστή ιδιοπροσωπία του κάθε ενός νησιού.

stavros_saos_ferries5

Όπως, όμως, όλοι οι άνθρωποι έτσι και εμείς έχουμε τις ρίζες μας και αντλούμε τις καταβολές μας από το νησί του βουνού Σάος, το νησί της Σαμοθράκης. Γι’ αυτό το λόγο και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μαχητικούς πρεσβευτές της στους νέους προορισμούς μας και τους επισκέπτες τους.
Διαβεβαιώνω, λοιπόν, και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια προβολής της Σαμοθράκης, προωθώντας τον τουριστικό της προορισμό και τα τοπικά προϊόντα της.
Αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για το νησί, επεκτείνουμε από σήμερα σε όλους ανεξαιρέτως τους μονίμους κατοίκους Σαμοθράκης την παροχή της δωρεάν μετακίνησης επιβατών και ΙΧ οχημάτων τους, καθ’ όλο το έτος και για όλα τα νησιά – προορισμούς των πλοίων του ομίλου μας. Ευελπιστούμε, έτσι, να τους δούμε σύντομα κοντά μας, να γνωρίζουν τα Δωδεκάνησα, την απαράμιλλη φυσιογνωμία τους και τα υποδειγματικά μοντέλα ανάπτυξής τους.

Το νέο κεφάλαιο στη ζωή μας, ωστόσο, δεν αφορά απλά τη δρομολόγηση των πλοίων μας σε νέους προορισμούς, μακριά από τη Σαμοθράκη μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια. Έχει αρχικά να κάνει με τον τερματισμό ενός ανομολόγητου αγώνα, που ξεκίνησε με τα απροσδόκητα προβλήματα των πλοίων μας στη Σαμοθράκη το περασμένο καλοκαίρι και ο οποίος πίστευα ότι ήταν πέρα από τις δυνάμεις μας.

Συνεχίστηκε από μεγάλες δόσεις πικρίας και απογοήτευσης από ανθρώπους που διαψεύσθηκαν ως φίλοι, μεθοδεύσεις και σκόπιμα εμπόδια. Ωστόσο, ανδρώθηκε από την ανέλπιστη συμπαράσταση άλλων ανθρώπων, συνεργατών και πληρωμάτων, ώστε να καταλήξει στην τελική δικαίωση με την επαναδραστηριοποίηση του πλοίου Σταυρός, αφού πρώτα ανακαινίσθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

stavros_saos_ferries4 stavros_saos_ferries7

Το νέο αυτό κεφάλαιο για μας δεν είναι η νίκη που πετύχαμε να περάσουμε τις συμπληγάδες. Δεν είναι η δικαίωση που νιώσαμε όταν ξανασταθήκαμε στα πόδια μας. Είναι μια άλλη δικαίωση, αυτή που περιέγραψε ο ίδιος λογοτέχνης με αξεπέραστο τρόπο «γιατί, πολύ απλά, σε περιμένουν άλλα καλύτερα που μόνο όταν φύγεις θα τα συναντήσεις».

Αυτά τα καλύτερα για μας είναι το νέο χρέος μας απέναντι στους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μας ώστε να ανταποδώσουμε την απεριόριστη αγάπη που μας χάρισαν και μας έδωσαν δύναμη. Γι’ αυτούς οφείλουμε να συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να ενώνουμε ανθρώπους και να συνδράμουμε τον κάθε ελληνικό τόπο.