ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: “Τελικά δρομολογείται!”

Δόθηκε τελικά το πράσινο φως για την ένταξη του πλοίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» στο πλάνο του Strait Crossing Operation (OPE) για το 2016 και κατ’ επέκταση για τη δρομολόγηση του στη γραμμή Algeciras (Ισπανία) – Tangier Med (Μαρόκο).

Το μεγάλο πλοίο της νεοσύστατης AML (Africa Morocco Link), το οποίο μεταφέρθηκε χθες από το λιμάνι του Algeciras στο Tanger Med του Μαρόκου μετά από πολυήμερη ακινησία, αποφασίστηκε τελικά να ξεκινήσει δρομολόγια μεταξύ των στενών, όμως με μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών και Ι.Χ. Έτσι, το πλοίο θα ξεκινήσει δρομολόγια μεταφέροντας μόνο 1.495 επιβάτες και 400 Ι.Χ., αντί για 2.500 επιβάτες και 850 Ι.Χ. που είναι η πραγματική του χωρητικότητα.

Οι αρμόδιες ισπανικές και μαροκινές αρχές, έδωσαν την πολυπόθητη συγκατάθεση τους για ένταξη του πλοίου στον OPE για το 2016, μόνο κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μετά από αυτή τη θετική -σε πρώτη φάση- εξέλιξη η ελληνο-μαροκινή AML θα δραστηριοποιείται πλέον με δυο πλοία στη γραμμή (ΔΙΑΓΟΡΑΣ και ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ), όπου το πρώτο έχει ήδη υψώσει τη σημαία του Μαρόκου. Διαδικασία που πιθανότατα θα ακολουθηθεί και για το δεύτερο πλοίο της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία.

Επισημαίνεται, ότι η AML προγραμματίζει ήδη το άνοιγμα νέων γραμμών στο πρώτο 6μηνο του 2017, όπως οι Almeria-Nador και Sète-Tangier Med. Γεγονός, που αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην αγορά της Δυτικής Μεσογείου.

Το «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» έχει ναυπηγηθεί στην Πολωνία το 1992. Έχει μήκος 175,4 μέτρα και πλάτος 28,5 μέτρα. Μπορεί να μεταφέρει 2.250 επιβάτες και 850 Ι.Χ., ενώ έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 22 κόμβους.

 

[email protected]

Foto. Africa Morocco Link