ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: “Πιο κοντά η δρομολόγηση με μειωμένο πρωτόκολλο”

Χθες το μεσημέρι προσέγγισε για πρώτη φορά το ισπανικό λιμάνι Αλγεθίρας το πλοίο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ της Africa Morocco Link (AML), προκειμένου τελικά να ενταχθεί στο πλάνο του Strait Crossing Operation (OPE) για το 2016 και να ξεκινήσει δρομολόγια στη γραμμή Algeciras (Ισπανία) – Tangier Med (Μαρόκο).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, το μεγάλο πλοίο τελικά συμφωνήθηκε να ξεκινήσει δρομολόγια στη γραμμή, όμως με μειωμένα πρωτόκολλα μεταφοράς επιβατών (1.500) και Ι.Χ. (400) αντί για 2.500 και 850 αντίστοιχα. Την απόφαση έλαβαν οι Γενικές Διευθύνσεις Εμπορικής Ναυτιλίας της Ισπανίας και του Μαρόκου, ακολουθώντας τις υποδείξεις του Οργανισμού Λιμένος του Algeciras, καθώς και των ιθυνόντων του OPE. Στο μεταξύ, το πλοίο, έχει μεταβεί στο ισπανικό λιμάνι όπου διενεργούνται οι απαραίτητες επιθεωρήσεις, που θα του δώσουν το πράσινο φως για να ταξιδέψει.

Συνεπώς, με την αναμενόμενη δρομολόγηση του ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ στη γραμμή, η ελληνο-μαροκινή AML θα διαθέτει πλέον δύο πλοία (μαζί με το πλοίο ΔΙΑΓΟΡΑΣ) που θα συνδέουν τα λιμάνια του Algeciras και Tanger – Med, με σκοπό να εκτελούν καθημερινά 4 δρομολόγια από κάθε λιμάνι.

Πέραν αυτού, όμως, η AML φιλοδοξεί να ανοίξει και νέες γραμμές μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα η νεοσύστατη εταιρεία είναι πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη σύνδεση μεταξύ των λιμένων του Nador (Μαρόκο) με την Αλμερία (Ισπανία), καθώς και της Ταγγέρης (Μαρόκο) με το Sete  (Γαλλία). Γραμμές, που αναμένεται να ενεργοποιηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Μαζί με τις γραμμές αυτές, αναμένεται και η σύνδεση της Ταγγέρης (Μαρόκο) με τη Γένοβα (Ιταλία), η οποία έχει επίσης προγραμματιστεί να ενεργοποιηθεί του χρόνου.

Απώτερος στόχος της AML πάντως είναι, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, η δημιουργία στόλου από 6 επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία που θα συνδέουν το Μαρόκο με τα λιμάνια της Ευρώπης. Γεγονός, που σημαίνει ότι αναμένεται η αγορά νέων πλοίων ή ακόμη και η ναύλωση άλλων σε γραμμές της δυτικής Μεσογείου.

[email protected]

Φώτο: El Estrecho Digital