Δήμαρχος Αίγινας: Να διακοπεί η σύνδεση της Αίγινας με Μέθανα, Πόρο

Μια απίστευτη πρωτοβουλία φαίνεται ότι ανέλαβε ο δήμαρχος της Αίγινας Γ. Ζορμπάς.

Σύμφωνα με ανάρτηση του γνωστού ναυτιλιακού συντάκτη και υποψήφιου δήμαρχου Μεθάνων κατά το παρελθόν, Σάββα Αθανασίου, ο δήμαρχος της Αίγινας ζήτησε με επιστολή του από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη την «προσωρινή αποδρομολόγηση της διασύνδεσης του Λιμένα Αίγινας με τους Λιμένες Πόρου και Μεθάνων αντίστοιχα»!

Το ρεπορτάζ του Portnet επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις πληροφορίες του Σάββα Αθανασίου. Αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Αίγινας Γιάννης Ζορμπάς παραδέχεται το γεγονός με ανακοίνωσή του. Προσθέτει μάλιστα ότι ζήτησε και από πλοιοκτήτη ημεροπλοίου που πραγματοποιεί εκδρομές να ματαιώσει τις αφίξεις του στον Πόρο!

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση, η οποία πάντως δεν φαίνεται ότι θα βρει ευήκοα ώτα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένα βασικά στοιχεία.

Κατ΄ αρχήν η έξαρση των κρουσμάτων στον Πόρο και τα αυξημένα μέτρα προστασίας που ευλόγως ελήφθησαν δεν συνιστούν γενικό lockdown. Επιπλέον, στα Μέθανα, όπως άλλωστε και στην Αίγινα με τις περισσότερες χιλιάδες επισκεπτών, δεν έχει επιβληθεί κανένα ειδικό περιοριστικό μέτρο. Τα Μέθανα δηλαδή δεν έχουν καμιά σχέση με τον Πόρο, μικρότερη ή μεγαλύτερη, από την σχέση που έχουν με την Αίγινα. Ήδη, παράγοντες του Πόρου κάνουν εξοργισμένοι αναρτήσεις στα social media, υπογραμμίζοντας ότι το νησί τους δεν πρέπει να γίνει Σπιναλόγκα! Και προσθέτοντας ότι θεσμικά, μέσω συλλόγων κσι του Επιμελητηρίου τους πρέπει να κινηθούν νομικά εις βάρος του δημάρχου Αίγινας.

Υποτίθεται ότι η Αντιπεριφέρεια Νήσων θεσπίστηκε για να αντιμετωπίζεται η συστάδα των νησιών του Σαρωνικού και η χερσόνησος των Μεθάνων ως μια ενιαία ενότητα, με κοινά χαρακτηριστικά, προοπτικές και προβλήματα. Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση, ιδιαίτερα των πιο κοντινών μεταξύ τους προορισμών , είναι αναμφισβήτητα ένα από αυτά τα βασικότερα ζητήματα.

Ολόκληρη η ανάρτηση του δημοσιογράφου Σάββα Αθανασίου έχει ως εξής:

«Με έκπληξη διάβασα την δήλωση του δημάρχου Αίγινας Γ. Ζορμπά ο οποίος ζητεί με “επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με κατεπείγουσα έκκληση, την προσωρινή αποδρομολόγηση της διασύνδεσης του Λιμένα Αίγινας με τους Λιμένες Πόρου και Μεθάνων αντίστοιχα”.
Η πρωτοφανής αυτή πρωτοβουλία, πιστεύω και ελπίζω, ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες του διοικητικού φορέα της ναυτιλίας.
Καταδικάζω απερίφραστα το περιεχόμενο της επιστολής και συνιστώ στον δήμαρχο της Αίγινας να αναλογιστεί το μέγεθος της πράξης του που έρχεται σε αντίθεση με τα καλώς εννοούμενα δικαιώματα των κατοίκων των Μεθάνων και του Πόρου.
Η αψυχολόγητη, αδικαιολόγητη και παράλογη πρωτοβουλία του δημάρχου της Αίγινας το μόνο που υπηρετεί είναι τα συμφέροντα των πλοιοκτητών της Κοινοπραξίας και προσβάλει ευθέως το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Καλώ τις δημοτικές παρατάξεις και τους κατοίκους της Αίγινας να καταδικάσουν τον δήμαρχο Ζορμπά και την Πολιτεία να μην υποκύψει σε παράλογες, άνομες και υπερβολικές αξιώσεις ανθρώπων που επιδιώκουν μόνο τις εντυπώσεις και την εξυπηρέτηση των οικονομικών τους συμφερόντων».

portnet.gr