Το πλοίο AKTEA OSRV, η ευρωπαϊκή βοήθεια στη μάχη με την πετρελαιοκηλίδα

AKTEA OSRV

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της χώρας μας για παροχή βοήθειας στην αντιμετώπιση της πετρελαϊκής ρύπανσης που απειλεί με οικολογική καταστροφή ένα μεγάλο τμήμα του Σαρωνικού κόλπου και ειδικά τη Σαλαμίνα και την ακτογραμμή από τον Πειραιά μέχρι και τη Γλυφάδα μέχρι στιγμής μετά τη βύθιση του δεξαμενόποιου Αγία Ζώνη ΙΙ.

Η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ζητώντας ένα σκάφος που θα βοηθήσει στον καθαρισμό της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής του Πειραιά. Το αίτημα διοχετεύτηκε μέσω του Κέντρου Συντονισμού Επείγουσας Αντίδρασης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

«Το κέντρο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανταποκρίθηκε ταχέως στο αίτημα της Ελλάδας και διαπιστώνω με ικανοποίηση άλλο ένα απτό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Το σκάφος απορρύπανσης που προσέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα έχει αρχίσει δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης στην πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

AKTEA OSRV

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο AKTEA OSRV (Oil Spill Response Vessel), μήκους 78,5μ και πλάτους 12,6μ. Το AKTEA OSRV μπορεί να αποθηκεύσει στις δεξαμενές του 2450 μετρικούς τόνους πετρελαιοειδών, έχει ικανότητα άντλησης από τη θάλασσα 1000 m3/h και από τη στιγμή που θα ζητηθεί η συνδρομή του, είναι έτοιμο να πλεύσει σε λιγότερο από 24 ώρες.

Πλοιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Polrom Oil Maritime Co με έδρα τον Πειραιά ενώ το πλοίο συμμετέχει σε αντίστοιχες επιχειρήσεις απορρύπανσης υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Να θυμίσουμε πως το AKTEA OSRV είχε συμμετάσχει και στην επιχείρηση άντλησης καυσίμων από το Blue Star Patmos.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση την οποία μπορείτε να διαβάσρτε πατώντας εδώ.

[youtube id=”KQsul98ByBE” autoplay=”yes”]