Και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης της θάλασσας και των ακτών του Σαρωνικού από το πετρέλαιο που διέρευσαι από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ, στο προσκήνιο έρχεται πιο ενεργά πλέον, το θέματων αποζημιώσεων όσων επλήγησαν από την καταστροφή αυτή.
Ξεκινώντας από τη Σαλαμίνα με τα ανατολικά παράλια της να είναι σχεδόν κατεστραμένα από τη ρύπανση, τους ψαράδες της περιοχής που πλέον δεν μπορούν να βγουν στα ανοιχτά να ψαρέψουν, όχι μονο γιατί τα νερά είναι πλέον μολυσμένα, αλλά και γιατί κανένας πλέον δεν αγοράζει τα ψάρια τους φοβούμενος τη μόλυνση. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για όσους διατηρούν καταστήματα εστίασης ή τουριστικά καταστήματα με τον κόσμο πλέον να μην επισκέπτεται τις παραλίες αυτές.
Στο Κερατσίνι, το Πέραμα, το Μικρολίμανο η ίδια κατάσταση. Επαγγελματίες ψαράδες κρατούν δεμένα τα καϊκια τους μη μπορώντας να δουλέψουν και όσοι δούλεψαν και έβγαλαν ψαριά, δεν κατάφεραν να την πουλήσουν. Κανένας δεν αγοράζει ψάρια από μια μολυσμένη με πετρέλαιο θάλασσα. Η απογοητευτική αυτή είκόνα και στις ακτές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, του Αλίμου, της Γλυφάδας. Οικονομική καταστροφή για όλους όσοι διατηρούν τις επιχειρήσεις τους κοντά στην ακτή. Έντονη μυρωδιά πετρελαίου, αμμουδιά και θάλασσα μαύρες.
Όπως είναι αναμενόμενο οι αποζημιώσεις που θα απαιτηθούν θα είναι πολλές και υψηλές. Ο πλοιοκτήτης από τη μεριά του, δήλωσε πως το Αγία Ζώνη ΙΙ δεν ήταν ασφαλισμένο. Αν εξετασουμε το καλό σενάριο που λέει οτι το πλοίο είναι ασφαλισμένο, τί γίνεται αν η ασφαλιστική μπορεί να καλύψει αποζημιώσεις μέχρι κάποιο συγκεκριμένο ποσό;
Σχετικά λοιπόν με ενδεχόμενη αδυναμία να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις πέραν κάποιου συγκεκριμένου ποσού από την εταιρεία που έχει ασφαλίσει το πλοίο, το Λιμενικό διευκρινίζει ότι τα επιπλέον ποσά μπορούν να αντληθούν από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC Fund), το οποίο χορηγεί αποζημιώσεις, υπό τον όρο ότι ο αιτών αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ίδιο το Ταμείο.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ