Ναυμαχία στη Ραφήνα

Ραφήνα, Άνδρος, λιμάνια

Η θερινή σεζόν βρίσκεται προ των πυλών και το λιμάνι της Ραφήνας προετοιμάζεται  πυρετωδώς, προκειμένου να υποδεχθεί –για πρώτη φορά- 11 επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία, που θα εκτελούν καθημερινά δρομολόγια προς τις Κυκλάδες και την Εύβοια.
Ήδη από το 2015 οι κινήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο “βασίλειο” της Ραφήνας αποκάλυπταν τις “πολεμικές” διαθέσεις τους, καθώς οι Κυκλάδες ανέκαθεν αποτελούσαν γραμμές “φιλέτο”. Γεγονός, που επιβεβαιώνει ότι το φετινό καλοκαίρι στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής θα είναι ιδιαίτερα “θερμό”. Η προσθήκη νέων πλοίων στη γραμμή, σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα, δημιουργεί συνθήκες ιδανικές που πυροδοτούν τον ανταγωνισμό και προμηνύουν μεγάλες ανακατατάξεις στις γραμμές των Βορείων Κυκλάδων.
Ενισχυμένη εμφανίζεται η Fast Ferries στη γραμμή της ανδροτυνομυκονίας, καθώς έδρασε άμεσα προσθέτοντας πέρυσι στον στόλο της το FAST FERRIES ANDROS. Σήμερα, διαθέτει τρία καταξιωμένα πλοία στη γραμμή (ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π. και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π.) και επιδιώκει να κυριαρχήσει στο “οχυρό” της Ραφήνας. Η δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία, με 3 πλοία πλέον, διαθέτει πλεόνασμα χωρητικότητας (3.527επιβάτες/1.880γραμμικά μέτρα) και παρουσιάζεται έτοιμη να σηκώσει οποιαδήποτε μεταβολή της κίνησης ανά πάσα ώρα και στιγμή. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει περισσότερες από δυο καθημερινές αναχωρήσεις για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο και αντίστροφα. Γεγονός που ταυτόχρονα ενθαρρύνει το φετινό τολμηρό εγχείρημα της, να συνδέσει τη Ραφήνα με τη Νάξο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ενδοκυκλαδική επικοινωνία με το λιμάνι της Ραφήνας. Έτσι από τις 25 Απριλίου 2016 το πλήρως ανακαινισμένο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. εκτελεί καθημερινά πρωινά δρομολόγια από τη Ραφήνα προς Τήνο-Μύκονο-Νάξο, προσφέροντας μια ακόμη εναλλακτική πρόταση με ελκυστικούς ναύλους και δρομολόγια. Πρωτοβουλία που εύλογα προκαλεί ανησυχία στα στρατόπεδα του ανταγωνισμού, τα οποία προετοιμάζουν προσεκτικά τη δική τους αντεπίθεση.

Στην αντίπερα όχθη, η Golden Star Ferries φέτος αναμένεται να εκπροσωπηθεί στη Ραφήνα από δυο πλοία. Έχοντας μπει και αυτή στην κούρσα της ανανέωσης, ετοιμάζει τη δική της “ομοβροντία”. Η νεοαποκτηθείσα ναυαρχίδα της από την Ιαπωνία, SUPERFERRY, προετοιμάζεται πυρετωδώς αυτή την περίοδο στο Πέραμα με χρονικό ορίζοντα για να ενταχθεί στον στόλο της μέσα στο καλοκαίρι. Διαθέτοντας, μέχρι σήμερα, μόνο ένα πλοίο στη γραμμή της Ανδροτυνομυκονίας (SUPERFERRY II) η ανδριώτικη εταιρεία παρουσιάζεται πιο συγκρατημένη. Όμως, είναι αποφασισμένη να “ριχτεί” για τα καλά στη μάχη του ανταγωνισμού, δρομολογώντας ένα ομολογουμένως σύγχρονο πλοίο στη γραμμή. Πλοίο που όλοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον. Το καινούργιο SUPERFERRY μετά την ολοκλήρωση των εργασιών μετασκευής του πιθανότατα θα λάβει το απογευματινό δρομολόγιο από Ραφήνα για τα νησιά Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Νάξος-Πάρος. Επισημαίνεται, ότι η Golden Star Ferries τον Ιούνιο του 2011 είχε συνδέσει πρώτη τη Ραφήνα και τις Βόρειες Κυκλάδες με το νησί της Νάξου. Σύνδεση που διατήρησε μέχρι και τη θερινή σεζόν του 2012. Έκτοτε διέκοψε τη συγκεκριμένη σύνδεση και παρά τις φήμες ότι θα την ενεργοποιούσε ξανά, αυτό δεν έγινε ποτέ. Φέτος, προς έκπληξη όλων, η γραμμή ενεργοποιήθηκε από τη Fast Ferries με το ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. Γεγονός, που προαναγγέλλει ότι ο ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη γραμμή αναμένεται ιδιαίτερα σκληρός.
Με τους δυο βασικούς ανταγωνιστές της γραμμής αναμένεται να “ξιφουλκίσει” και φέτος εκτός απροόπτου η Blue Star Ferries. Η εταιρεία των μπλε πλοίων, πιθανότατα θα ανταγωνιστεί και πάλι τους αντιπάλους της δρομολογώντας το υπερσύγχρονο BLUE STAR NAXOS. – για του τρεις θερινούς μήνες – στη γραμμή Ραφήνα-Μύκονος-Πάρος-Νάξος-Ίος. Στόχος της παραμένει το “φιλέτο” της Μυκόνου, από την οποία εδώ και τέσσερις σεζόν τώρα καρπούται σημαντικό κομμάτι της πίτας του ανταγωνισμού. Μέχρι στιγμής, όμως, η δρομολόγηση του μπλε πλοίου αναμένεται με αγωνία, την ώρα μάλιστα που οι υπόλοιπες εταιρείες ετοιμάζονται για μια μετωπική μεταξύ τους επίθεση για την ανάληψη των μεριδίων της φετινής κίνησης στη γραμμή.
Το “χορό” των δρομολογήσεων στη Ραφήνα συμπληρώνουν και φέτος τα ταχύπλοα σκάφη. O “βασιλιάς” των ταχυπλόων στα δρομολόγια των Κυκλάδων Hellenic Seaways (HSW) επιστρέφει στη γραμμή Ραφήνα – Κυκλάδες, μετά από τρία χρόνια, με ένα μεγάλο ταχύπλοο monohull, το HELLENIC HIGHSPEED. Επισημαίνεται ότι στο κοντινό παρελθόν η εταιρεία είχε δραστηριοποιηθεί στη Ραφήνα –για σύντομο χρονικό διάστημα – από το HIGHSPEED 5, ενώ στη συνέχεια παρέμεινε αρχικά με το FLYING CAT 3 και αργότερα με το FLYING CAT 4. Φέτος η εταιρεία έχοντας περάσει σε περίοδο ανάπτυξης, “δείχνει ξανά το δόντια της” στον ανταγωνισμό, δρομολογώντας ένα πλοίο υψηλών επιδόσεων από Ραφήνα προς Τήνο-Μύκονο-Πάρο-Ίο-Σαντορίνη. Στόχος της HSW είναι να περιφρουρήσει τα κεκτημένα της στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που παραδοσιακά αποτελούν “προνομιακό της χώρο. Ως εκ τούτου, η φετινή δρομολόγηση του σύγχρονου HELLENIC HIGHSPEED βάζει “φωτιά” στον ανταγωνισμό και μάλιστα σε μια γραμμή, όπως είναι οι Κυκλάδες, όπου δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες.
Με τη HSW ετοιμάζεται να “μετρήσει” τις δυνάμεις της και φέτος η SEA JETS, η οποία θα εκπροσωπηθεί στη Ραφήνα από δυο ταχύπλοα σκάφη, τα CHAMPION JET 1 και SEA JET. Η εταιρεία που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη, επιδιώκει να “ρίξει” από το θρόνο της τη HSW και να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο από τα κεκτημένα της, τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στην Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογεί φέτος στη Ραφήνα επίσης ένα μεγάλο ταχύπλοο (CHAMPION JET 1) πλάι στον ανταγωνιστή HELLENIC HIGHSPEED.
Πριν από μερικά χρόνια μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με “αυτοκτονία”, καθώς η οικονομική κρίση συμπίεζε σημαντικά τα κέρδη των εταιρειών και τις ανάγκαζε ακόμη και να πουλήσουν κάποια από τα πλοία τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν τη ρευστότητα τους. Σήμερα, η κατάσταση αυτή δείχνει να βελτιώνεται. Οι εταιρείες δείχνουν σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, ενώ η σημαντική υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για φθηνότερα καύσιμα και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα για τα ενεργοβόρα πλοία αυτής της κατηγορίας, που πλέον καθίστανται βιώσιμα.

Τέλος, η γραμμή Ραφήνα-Μαρμάρι θα εξυπηρετηθεί και φέτος από τα αξιόπιστα ΠΑΝΟΡΑΜΑ και ΕΥΒΟΙΑ ΣΤΑΡ, τα οποία αποτελούν σταθερή αξία τα τελευταία χρόνια.
Ωστόσο, το λιμάνι της Ραφήνας καλείται να ανταπεξέλθει σε ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις, καθώς προβλέπονται 6 πρωινές αναχωρήσεις (07:05 έως 08:10) πλέον τις απογευματινές, με αποτέλεσμα να κρίνονται αναγκαίες σημαντικές βελτιώσεις και αλλαγές. Σε πρώτη φάση κατέπλευσε στο λιμάνι -από τον Μάρτιο- ο πλωτός γερανός F/C “Κωνσταντίνος” της Ergomare με στόχο την εκβάθυνση του λιμένα στις θέσεις 1,2 και 3. Επιπλέον, επιδιώκεται και η αύξηση των θέσεων πρόσβασης σε δυο ακόμη, με στόχο την επίτευξη του ασφαλούς ελλιμενισμού 6 επιβατηγών/οχηματαγωγών πλοίων ταυτόχρονα.

Όμως, αυτή και μόνο η παρέμβαση δεν είναι αρκετή, καθώς οι υπόλοιπες υποδομές στην περιοχή αδυνατούν να “σηκώσουν” το βάρος της αυξημένης κίνησης που αναπόφευκτα θα δημιουργηθεί και που με τη σειρά της θα προκαλέσει κυκλοφοριακό “έμφραγμα” στην περιοχή. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν, και μάλιστα άμεσα, αν οι ιθύνοντες επιθυμούν να υποστηριχθεί η ανάπτυξη, είναι ακόμη αρκετές και αφορούν κυρίως στο οδικό δίκτυο, καθώς και στην επέκταση του δικτύου των μέσων μεταφοράς, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής και απροβλημάτιστη πρόσβαση επιβατών και οχημάτων στο λιμάνι. Διαφορετικά, για μια φορά ακόμη θα έχει γίνει “μια τρύπα στο νερό” και ο ανταγωνισμός θα πάει “περίπατο”…..