Στο Ιωνικό Κέντρο Επιστημονικών και Πνευματικών Σπουδών στην Πλάκα, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου, η έκθεση «σημειώσεων και αναμνήσεων» του ρεθεμνιώτη κ. Εμμανουήλ Γαλλιάκη. Ο Εμμανουήλ Βασ. Γαλλιάκης υπήρξε ένας από τους πρώτους Διπλωματούχους Ναυπηγούς Μηχανικούς στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις Μαργαρίτες, τελείωσε το Γυμνάσιο στο Ρέθυμνο και σπούδασε στην Τεργέστη στο Universita Degli Studi di Trieste από όπου, το 1963 αποφοίτησε. Εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και μαζί με άλλους δημιούργησαν ένα από τα πρώτα ναυπηγικά γραφεία με ειδικότητα κυρίως στις μετασκευές και νέες κατασκευές επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων.
Από τις αρχές του 1970 και μέχρι την αποχώρηση του από την ενεργό δράση το έτος 2006, συνεργάστηκε σε μεγάλο βαθμό με την ANEK LINES, στην οποία διατέλεσε και Τεχνικός Σύμβουλος. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1972 με τις μετασκευές των ΕΓ/ΟΓ “ΚΑΝΤΙΑ” και “ΡΕΘΥΜΝΟ” με τα οποία η ΑΝΕΚ την επομένη χρονιά άνοιξε την γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο και συνεχίστηκε με τις μελέτες-μετασκευές για τα ΕΓ/ΟΓ “ΛΑΤΩ”, ”ΛΙΣΣΟΣ” κ.α.
Η έκθεση είχε έντονα νοσταλγικό χαρακτήρα καθώς ο ναυπηγός κ. Γαλλιάκης εξέθεσε όλα τα εργαλεία της τέχνης-επιστήμης του. Χάρακες, κλιμακόμετρα και καμπυλόγραμμα, σφραγίδες, αλλά και γραμμοσύρτες, λογαριθμικοί κανόνες, μηχανικές αριθμομηχανές με ανεπτυγμένα πληκτρολόγια και ακόμη, σχεδιοθήκες και τερίζια διαφόρων παχών και βάρη, είναι μερικά από αυτά που με ιδιαίτερη επιμέλεια εκτέθηκαν. Επίσης, ολόκληρη σειρά τετραδίων από την μετασκευή του “ΚΑΝΤΙΑ” και σχέδια επισκευών του “ΛΑΤΩ” κι ακόμη, φωτογραφίες πλοίων, συνεργατών, εκδηλώσεων.
Οι «Σημειώσεις» του Εμμανουήλ Γαλλιάκη σφραγίζουν μια εποχή που έχει περάσει στην επιστημονική κοινότητα των μηχανικών ως μια εποχή δυναμική, δημιουργική και πρωτοποριακή, όπου όλα γίνονταν με το χέρι. Στα χρόνια του ο μελετητής ναυπηγός έπρεπε να (ανα)γνωρίζει το πρόβλημα αλλά και να διαθέτει μαθηματικό υπόβαθρο, να παρακολουθεί την εξέλιξη των αριθμογράνων κι όχι μόνον και το βασικότατο, τα γράμματα κι οι αριθμοί του να ήσαν ευανάγνωστα. Σήμερα με την εξέλιξη των υπολογιστών όλα εμφανίζονται ως «δεδομένα» και ο ναυπηγός πρέπει εκτός από γνώστης υπολογιστών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην καταχώριση των δεδομένων γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα και γιατί γι’ αυτά θα ελεγχθεί.
Η έκθεση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς στο υπέροχο νεοκλασικό που στεγάζεται το Ιωνικό Κέντρο προσήλθε πλήθος επισκεπτών. Μεταξύ αυτών, φίλοι, παλιοί συνεργάτες και γνωστοί από το χώρο της ναυτιλίας, οι οποίοι είναι αλήθεια, έδειχναν μεγάλη εξοικείωση με τα εκτεθειμένα αντικείμενα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έγινε και με την ευγενική ηθική υποστήριξη της ΑΝΕΚ, την οποία εκπροσώπησε με τους συνεργάτες της η κα. Μαρία Βασιλάκη, προϊσταμένη Πρακτορείου Πειραιά.
Κειμενο – φωτογραφίες: Σπυρος Θεοδωράκης
sroussos@nautilia.gr