//

Παγκόσμια Ημέρα του Ναυτικού η 25η Ιουνίου-Μήνυμα Υπουργού Ναυτιλίας και ΕΕΕ

Ημέρα τιμής για τους ανθρώπους της θάλασσας έχει οριστεί η σημερινή, καθώς η 25η Ιουνίου χαρακτηρίζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ναυτικών (Day of the Seafarer) με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Στο μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Κλιάρηςαναφέρει πως «η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού εορτάζεται στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, προς τιμήν των ναυτικών, όμως στην πραγματικότητα για τις γυναίκες και τους άνδρες που ζουν τη ζωή τους στη θάλασσα υπηρετώντας το διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία των πολιτών οφείλονται εύσημα και τιμή καθημερινώς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ναυτικοί «επέδειξαν μοναδικό επαγγελματισμό τα χρόνια της πανδημίας, διασφάλισαν μεταφορά προϊόντων και πρώτων υλών για να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη, υπερνικούν κινδύνους και αντιξοότητες σε κάθε ταξίδι, απομακρύνονται από τον οικογενειακό και κοινωνικό τους κύκλο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και «πολεμούν» στην πρώτη γραμμή στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος».

«Ο φετινός εορτασμός έχει ένα ιδιαίτερο μήνυμα: “Η MARPOL στα 50 – Η δέσμευσή μας συνεχίζεται” και αφορά τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από τα Πλοία και τη συμπλήρωση των 50 ετών από την υπογραφή της, σηματοδοτώντας τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων στην ναυτιλιακή βιομηχανία για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης στη ναυτιλία. Για την Ελλάδα, η σημερινή ημέρα έχει όμως κι ένα ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς τιμούμε τη ναυτοσύνη που συμπορεύεται με το ναυτιλιακό έθνος μας από την ημέρα της ύπαρξής του. Είναι η μέρα των Ελληνίδων και των Ελλήνων ναυτικών, η μέρα των νέων που σπουδάζουν στις ναυτικές Ακαδημίες, η μέρα αυτών που αναζητούν επαγγελματική πορεία στα πλοία και τη θάλασσα υποσχόμενοι να γίνουν καλύτεροι από τους προγόνους τους. Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους, με υγεία και δύναμη ψυχής! Καλές θάλασσες σε όλες και όλους τους Ναυτικούς μας και τους ευχαριστούμε που “ταξιδεύουν” την ελληνική ναυτοσύνη στα πέρατα της γης!», επισημαίνει ο υπ. Ναυτιλίας.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με αφορμή τον εορτασμός της παγκόσμιας ημέρα του ναυτικού σε μήνυμά της αναφέρει τα εξής: «Η 25η Ιουνίου είναι η Ημέρα των Ναυτικών. Μία ημέρα αφιερωμένη στους ναυτικούς μας, τις γυναίκες και τους άνδρες, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ναυτιλίας, του θεμελιακού εγγυητή και θεματοφύλακα του διεθνούς εμπορίου και της ευημερίας των πολιτών του κόσμου. Η ΕΕΕ εκφράζει τη βαθιά εκτίμηση και τον ειλικρινή σεβασμό στο σπουδαίο τους έργο, που συμβάλλει καθημερινά στην απρόσκοπτη λειτουργία του κλάδου μας, στη διατήρηση και την εξέλιξη της ναυτοσύνης μας»