Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.: Εκδήλωση βράβευσης στη Λίμνη Ευβοίας,

pealΕκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε χθες στη Λίμνη Ευβοίας, σε στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς επίσης και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της πολύτιμης συνδρομής τους στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού – διάσωσης συνανθρώπων μας κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια ενώ ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Τσιάνος Παναγιώτης  επισκέφθηκε τις Λιμενικές Λ/Χ Αιδηψού, Λ/Σ Μαντουδίου και Λ/Σ Λίμνης Ευβοίας.

Την παραπάνω εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από την Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και την ΕΠΛΣ Εύβοιας-Βοιωτίας-Φθιώτιδας,  τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Τσαπουρνιώτης Γεώργιος, η Αντιδήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Φούρναρη Νατάσσα, ο Διοικητής της 4ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Κανάκης Χρήστος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χαλκίδας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Φλουρής Κωνσταντίνος, ο Λιμενάρχης Αιδηψού Πλωτάρχης Λ.Σ. Δανίκας Σωτήριος, ο Λιμενοσταθμάρχης Λίμνης Ευβοίας Ανθυπασπιστής Λ.Σ.  Σακκαγιάννης Ευάγγελος, ο Λιμενοσταθμάρχης Μαντουδίου Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Ζυγογιάννης Κωνσταντίνος, ο Διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Ωρεών Σημαιοφόρος Λ.Σ. Κρεμμυδάς Δήμος,  οι Κυβερνήτες και τα πληρώματα των Π.Λ.Σ. 615 (Κ.Λ. Βόλου), Π.Λ.Σ. 1014 (Κ.Λ. Χαλκίδας), Π.Λ.Σ. 1015 (Λ/Χ Αιδηψού), Π.Λ.Σ. 1000 (Λ/Χ Κύμης), Π.Λ.Σ. 331 (Λ/Χ Στυλίδας), Π.Λ.Σ. 1004 (Λ/Σ Αλοννήσου) και του Π.Λ.Σ. 203 (Γ΄ Λ/Τ Σκάλας Αταλάντης) και στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Τσιάνος Παναγιώτης στο χαιρετισμό του δήλωσε:

“Μέσα από αυτή την καταστροφή συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχουν πολλά, που θα πρέπει να αναθεωρήσουμε στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών και πως εάν υπάρχει κάτι, που οφείλουμε να κρατήσουμε είναι την αυταπάρνησή σας, την ανιδιοτέλειά σας και τον ηρωισμό σας και γι’ αυτά ακριβώς θέλουμε να σας τιμήσουμε!

Φέρατε σε πέρας όχι μόνο μια δύσκολη επιχείρηση αλλά την πραγματοποιήσατε με ιδιαίτερη ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αξιοσημείωτη επιτυχία και παρότι η συνδρομή μας ως Σώμα σε μια τέτοια  καταστροφή είναι επικουρική, εσείς μας φέρατε στο ρόλο του πρωταγωνιστή.

Με συγκίνηση παρακολουθήσαμε τις συντονισμένες ενέργειες όλων σας για τον απεγκλωβισμό συνανθρώπων μας. Εσείς, υπενθυμίσατε σε όλους κάτι, που μεταξύ μας το γνωρίζουμε καλά. Ότι ο Λιμενικός είναι παντού και καθημερινά είναι δίπλα στον πολίτη διασφαλίζοντας ό,τι πολυτιμότερο, την ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, Ακόμη και η διάσωση ενός ανθρώπου έχει για εμάς μεγάλη αξία πόσο μάλλον η διάσωση χιλιάδων μέσα σε λίγες ημέρες.

Και αφού η πύρινη λαίλαπα ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο, εμείς μέσα στη θλίψη αυτής της καταστροφής φυσικού πλούτου και περιουσιών, είχαμε το δικαίωμα να νιώσουμε υπερήφανοι χάρη σε εσάς. Σας ευχαριστούμε και σας υποσχόμαστε ότι ως Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. θα παλέψουμε με μεγαλύτερη επιμονή, για τα δίκαια αιτήματα των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σκοπό την εκπλήρωση όλων των στόχων μας.”.

Ο  Λιμενάρχης Αιδηψού Πλωτάρχης Λ.Σ. Δανίκας Σωτήριος,  Πρόεδρος της Ε.Π.Λ.Σ. Ευβοίας – Βοιωτίας – Ν.Α. Φθιώτιδας και Αναπ/τής Γενικός Γραμματέας Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. για την απόφασή τους να τιμήσουν το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την πολύτιμη συνεισφορά τους κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρειο Εύβοια, ανέφερε ότι το εξαιρετικά επιτυχές αποτέλεσμα των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού – διάσωσης των συνανθρώπων μας, οφείλεται στον επαγγελματισμό και την αυτοθυσία όλων των συναδέλφων που συμμετείχαν, ο καθένας ανάλογα με τα καθήκοντά του τόσο από ξηράς όσο και από θαλάσσης, ομοίως οι Πλοίαρχοι και τα πληρώματα Ε/Γ-Ο/Γ, Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίων καθώς και των μικρών αλιευτικών και ιδιωτικών σκαφών.

Χαρακτήρισε δε, εξαιρετική την προσπάθεια των Δημάρχων των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού, η συνεργασία με τους οποίους ήταν και θα συνεχίσει να είναι αγαστή για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στην πληγείσα περιοχή.

Ανέφερε ως όφειλε και μεταβίβασε προς όλα τα στελέχη ότι έργο μας έτυχε αναγνώρισης και έκφρασης συγχαρητηρίων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας, και συγκεκριμένα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Κλιάρη Θεόδωρο, καθώς επίσης και από τον τότε Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και νυν Υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς με έγγραφη επιστολή του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνδρομή μας στην κρίσιμη περίοδο των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι και με τη δική μας αρωγή έγινε δυνατή η μεγαλύτερη μετακίνηση ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. έγινε αποδεκτή από όλους τους συναδέλφους με ενθουσιασμό, καθώς εκφεύγει από τις συνήθεις συνδικαλιστικές δραστηριότητες και αποδεικνύει ότι η Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά το έργο του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ανταποκρίνεται ηθικά επιβραβεύοντας κάθε επιτυχία.

Ο κ. Δανίκας ευχαρίστησε όλους για μία ακόμα φορά και ευχήθηκε υγεία και καλή συνέχεια στο έργο των συναδέλφων.

Ο Διοικητής της 4ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Κανάκης Χρήστος στο χαιρετισμό του δήλωσε πως το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με συντονισμένες ενέργειες και υπό τις οδηγίες της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας πραγματοποίησε με απόλυτη ασφάλεια 2.700 απεγκλωβισμούς ατόμων, οι οποίοι είχαν οδηγηθεί λόγω των πυρκαγιών σε διάφορα σημεία των παραλιών. Ευχαρίστησε όλα τα στελέχη, που έλαβαν μέρος σ’ αυτή την επιχείρηση καθώς επίσης τους πλοιοκτήτες, τους πλοίαρχους και τα πληρώματα πλοίων, τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής και αλιευτικών, που συνέδραμαν στην επιτυχία αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης αποστολής.

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χαλκίδας Αντιπλοίαρχος Λ.Σ Φλουρής Κωνσταντίνος απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Τσιάνο Παναγιώτη, τον ευχαρίστησε εκ μέρους του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας και των υπαγόμενων σε αυτό Λιμενικών Αρχών που συμμετείχε στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού – διάσωσης συνανθρώπων μας κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Όπως τόνισε η απονομή αυτή είναι ελάχιστη ηθική ανταμοιβή σε όλα τα στελέχη τα οποία με αυτοθυσία και αυταπάρνηση διέσωσαν από τις παραλίες της Αγίας Άννας, Κρύας Βρύσης και Λίμνης  περί τα 400 άτομα.

Επίσης τόνισε ότι ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι συνυφασμένος με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και όποτε απαιτήθηκε το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή προσέφερε τις Υπηρεσίες του για το σκοπό αυτό.

Τέλος ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της τοπικής ΕΠΛΣ Εύβοιας-Βοιωτίας-Φθιώτιδας, Πλωτάρχη Λ.Σ Δανίκα Σωτήριο ο οποίος με τις ενέργειές του και τον συντονισμό του υπό την ιδιότητα του Λιμενάρχη Αιδηψού ανέδειξε το Λιμενικό Σώμα και έκανε υπερήφανα όλα τα στελέχη του.

Ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας κ. Τσαπουρνιώτης Γεώργιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χωρίς τα Σώματα Ασφαλείας θα είχαμε θύματα. Κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στο πέρασμα της πυρκαγιάς, ανθρώπινες περιουσίες και πανίδα. Σε αυτή την άνιση μάχη  πρωταγωνίστησαν οι Λιμενικοί και βγήκαν νικητές.

Η Αντιδήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Φούρναρη Νατάσα θέλησε με τη σειρά της να εξυμνήσει την προσφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που μέσα σε αυτή την απελπιστική κατάσταση μόνο με υπερηφάνεια μπορεί να μας γεμίσει.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στον Λιμενοσταθμάρχη Λίμνης Ευβοίας Ανθυπασπιστή Λ.Σ. Σακκαγιάννη Ευάγγελο και όλο το προσωπικό για την άψογη φιλοξενία και συντονισμό της εκδήλωσης.

Η Ομοσπονδία μας αναγνωρίζει ότι απαιτούνται πολλά για την αποκατάσταση της καταστροφής και από την πλευρά μας θα συμβάλουμε να μη λησμονηθεί η υποχρέωση της πολιτείας να αποκαταστήσει την περιοχή.

Επιπλέον θα καταθέσουμε ως συμβολική κίνηση ένα χρηματικό ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο δήμων.

Τέλος, στους συναδέλφους μας υποσχόμαστε ότι ως Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. δεν πρόκειται να πάψουμε να παλεύουμε με μεγαλύτερη επιμονή, για τα δίκαια αιτήματα των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μέχρι την εκπλήρωση των κοινών μας διεκδικήσεων.