Κοινή συνέντευξη τύπου Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας & Ενόπλων Δυνάμεων

deth_2021_1-1-1536x882Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων ενόψει των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Τσιάνος Παναγιώτης αναφέρθηκε στην αναστολή των μαζικών ένστολων κινητοποιήσεων λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν ανασταλεί και οι δράσεις μας. Για το λόγο αυτό είμαστε εδώ, και όπως κάθε παρέμβασή μας, έτσι και η σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων έχει συγκεκριμένο στόχο και σκοπό, και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών.

Τοποθέτηση Προέδρου Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Τσιάνου Παναγιώτη:

Πολλοί θεωρούν πως μία συζήτηση γύρω από όσα απασχολούν και διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μία συζήτηση που αφορά περιορισμένο κοινό. Στην πραγματικότητα όμως είναι μία συζήτηση που μας αφορά όλους. Και αυτό επειδή η ασφάλεια αποτελεί βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας και είναι απαραίτητη για κάθε μορφή κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Αύριο θα επιδώσουμε κοινό ψήφισμα των Ομοσπονδιών μας με αποδέκτη την Ελληνική Κυβέρνηση και τον κύριο Πρωθυπουργό.

Στο ψήφισμα αυτό δε λέμε τίποτε άλλο από το ότι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις βιώνουμε ακόμη και σήμερα τα αποτελέσματα των πολιτικών της ανελέητης λιτότητας, των περικοπών λειτουργιών δαπανών, των μισθών και των συντάξεων.

Γι΄ αυτό είμαστε σήμερα εδώ και αγωνιζόμαστε και πάλι, δηλώνοντας επιπλέον ότι τα όριά μας έχουν ξεπεραστεί και η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!

Με τους κινδύνους στην ασφάλεια, όχι μόνο να μην έχουν απαλειφθεί, αντιθέτως να έχουν αυξηθεί, οι Λιμενικοί θωρακίζουμε καθημερινά την ασφάλεια της χώρας μας και υπηρετούμε αδιάκοπα το κοινό καλό.

Είμαστε όμως κι εμείς εργαζόμενοι!

Δεν αρκεί πλέον η επίκληση στο συναίσθημα μέσα από ανέξοδες συγκινητικές δηλώσεις αναγνώρισης του έργου μας.

Εάν εκτιμούν πραγματικά την προσφορά και το έργο μας:

  • Ας συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθολογικών μας αδικιών, την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αντίστοιχων αναδρομικών, και όχι να μας υποχρεώνουν να προσφεύγουμε στη δικαιοσύνη.
  • Ας αναγνωρίσουν το επάγγελμα που επιτελούμε ως επικίνδυνο.
  • Ας ενισχύσουν το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προσλήψεις και όχι να εισηγούνται μείωση κατά 40% των εισακτέων στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων για το 2022.
  • Ας εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την Υγιεινή και την ασφάλεια,

Πριν λίγες ημέρες αποφασίσθηκε η περαιτέρω θωράκιση των θαλασσίων συνόρων προς αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των περιπολιών επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.

Οι συνάδελφοί μου στις Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού και Β.Α. Αιγαίου, καθώς και τα πληρώματα των Π.Π.Λ.Σ. καλούνται για ακόμη μία φορά να πάρουν στις πλάτες τους το βάρος της έξαρσης του μεταναστευτικού:

  • Με το ανθρώπινο δυναμικό των ειδικών επιχειρησιακών μονάδων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να έχει μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη.
  • Με Λιμενικούς, που αντιμετώπισαν το προσφυγικό-μεταναστευτικό φαινόμενο από το 2015, να είναι οι ίδιοι Λιμενικοί που το αντιμετωπίζουν μέχρι και σήμερα.
  • Με Λιμενικές Αρχές πρώτης γραμμής να βρίσκονται υποστελεχωμένες κατά 50% .

Ως Λιμενικοί γνωρίζουμε πολύ καλά το καθήκον μας και ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας παρά τις αντιξοότητες. Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από τους κυβερνώντες, από το να πράξουν το ίδιο.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, δηλώνουμε πως απέναντι στην πανδημία η επιστήμη προέταξε το εμβόλιο. Οφείλουμε να εμπιστευτούμε την επιστήμη και ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους μας να εμβολιαστούν. Είμαστε όμως κατά της επιβολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, όπως είμαστε και κατά των κυρώσεων σε μη εμβολιασμένους. Τελευταία επιχειρείται η αποποίηση ευθυνών. Κάποιοι ευθύνονται για την κακή ενημέρωση στους πολίτες και αυτοί είναι και οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση.