/

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ 49ers ΚΑΙ NACRA 17 ΣΤΟ Ν.Ο.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΩΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

Ολοκληρώθηκαν οι αφίξεις των σκαφών 49er, 49er fx και NACRA 17, στις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Θεσσαλονίκης που πλημμύρισαν από ιστιοπλόους, οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία μεγάλων αγώνων που θα τους οδηγήσουν στους Ο.Α του 2024 στο Παρίσι.
Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των παραπάνω σκαφών, είναι open, δηλαδή μπορούν να πάρουν μέρος και ιστιοπλόοι εκτός Ευρώπης. Μάλιστα στο Κύπελλο Μ. Αλεξάνδρου που ολοκληρώθηκε πριν 3 μέρες, οι Αμερικανοί ήταν νικητές στα 49er.
Στη σημερινή εκκίνηση των αγώνων στο Θερμαϊκό, αναμένεται να πάρουν μέρος 97 σκάφη στην κατηγορία 49er (60 στους άνδρες και 37 στις
γυναίκες) καθώς και 15 σκάφη NACRA 17 τα οποία έχουν μπει στη ζωή μας από τους Ο.Α. του Ρίο και είναι γνωστό ότι το πλήρωμά τους είναι μικτό.
Η ακτή στο Καραμπουρνάκι έχει πλημμυρίσει από σκάφη, άλμπουρα και πανιά, σε μια πανδαισία, πρωτοφανή για τη Θεσσαλονίκη που υποδέχθηκε το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό γεγονός του 2021 και μάλιστα ένα μήνα μετά τους Ο.Α του Τόκυο.
Η δοκιμαστική κούρσα έγινε χθες με επιτυχία και οι λεπτομέρειες των ιστιοδρομιών αναλύθηκαν στη συνάντηση των επιτροπών με τους προπονητές των ομάδων που εκπροσωπούν τις χώρες τους. Λόγω της πανδημίας δεν έγινε συνάντηση με τους κυβερνήτες των σκαφών (224 ιστιοπλόοι), όπως δεν έγινε και η τελετή έναρξης των αγώνων για τον ίδιο λόγο.
Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν 6 σκάφη, μεταξύ των οποίων ο Ολυμπιονίκης Παύλος Καγιαλής (που άφησε τα 470 και θα ασχοληθεί με τα 49er, έχοντας πλήρωμα το Γιάννη Ορφανό) και οι Στέλιος Σωτηρίου, Αλφόνσο Παναγιωτίδης με συμμετοχή σε 3 συνεχόμενους Ο.Α. Επίσης στα NACRA 17 ο Ντάνης Πασχαλίδης με τη Μυρτώ Παπαδοπούλου, θέλουν να αναμετρηθούν με πιο εξοικειωμένα πληρώματα, έχοντας κατά νου την ατυχία πρόκρισης στους Ο.Α του Τόκυο για μία θέση.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 3 στίβους προεδρεύοντος του Θανάση Παπαντωνίου, με πρόεδρους των επί μέρους επιτροπών τους Γιάννη Παυλίδη, Νίκο Παπαγεωργίου, Νίκο Μπεναξίδη. Στόχος των επιτροπών, κάθε μέρα να διεξάγονται 3 ιστιοδρομίες, αρχές γινομένης από σήμερα.
Υποστηρικτές του μεγάλου αυτού ιστιοπλοϊκού γεγονότος για τη χώρα μας είναι οι: Δήμος Καλαμαριάς, Γ.Γ.Α, Ε.Ι.Ο, COSMOTE, YAMAHA, SIXT, INTERLIFE, GROHE, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου.